Saturday, November 26, 2011

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ’ΤΕΧΝΗ’

Η Πειραματική Σκηνή της Θεσσαλονίκης, που λειτούργησε ως το μοναδικό – επί σειρά ετών – «παρακρατικό» θέατρο, κλείνει, καθώς έπαψε να επιχορηγείται
Γεννήθηκε πριν από 32 χρόνια σαν ένα «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», πρόσφερε «Θεατρική άνοιξη» στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για «Των ερώτων τα θαύματα», φόρεσε «Πρόσωπα και προσωπεία», έκανε «Βεγγέρα» στην «Τραπεζαρία», εξέπεμψε «Εσωτερικάς ειδήσεις», έφερε το θέατρο μαζί με την «Γκρέτα Γκάρμπο στην πόλη μας», διέγραψε τον δικό της «Κύκλο με την κιμωλία», έδειξε το «Τέλος των Ατρειδών» και κλείνει με «Πανικό στα παρασκήνια».
Μια επιλογή τίτλων από τα δεκάδες (περισσότερα από εκατό) έργα που ανέβασε στα 32 χρόνια της ζωής της η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» δίνει ίσως το στίγμα της παρουσίας της στην πόλη αλλά και του τρόπου που επέλεξε για την «αναχώρησή» της.
Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», έπειτα από 32 χρόνια «αδιάλειπτης συμμετοχής στη θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης, είναι αναγκασμένη να ανακοινώσει την αναστολή της λειτουργίας της», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση εξηγώντας πως «το είδος του θεάτρου που υπηρετούμε, το φυτώριο νέων ηθοποιών, το κόστος λειτουργίας μόνιμης στέγης, ο πολυμελής θίασος, η καλλιέργεια του πειραματισμού και της θεατρικής παιδείας, το χαμηλό εισιτήριο αποτελούν χαρακτηριστικά ενός θεάτρου που είναι αδύνατον να επιζήσει μόνο με τις εισπράξεις του».
Ακόμα και στις «καλές» εποχές, έλεγε χθες η εκ των ιδρυτών και πρωταγωνίστρια του θεάτρου Εφη Σταμούλη, μόνο το 40% των εξόδων καλυπτόταν από τα έσοδα των εισιτηρίων και το 60% από την επιχορήγηση.
«Τίποτα δεν πάει χαμένο», έλεγε συγκινημένος ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής Νικηφόρος Παπανδρέου.
Η Πειραματική Σκηνή τελειώνει όπως άρχισε: με θεατρική πράξη. Ετσι, για την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται η πρεμιέρα του έργου του Κεν Λούντβιχ «Πανικός στα παρασκήνια», σε σκηνοθεσία Στάθη Μαυρόπουλου - η ιστορία ενός καταχρεωμένου θιάσου περιοδείας, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Στις 8 Δεκεμβρίου δίνεται η επίσημη πρεμιέρα του έργου «Το νερό της ζωής» (βασισμένο στο ομότιτλο παραμύθι των αδελφών Γκριμ), σε διασκευή και σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου, και την Τετάρτη και Πέμπτη 14 και 15 Δεκεμβρίου η μουσική παράσταση «Κάνε άλμα πιο γρήγορο απ' τη φθορά» - συμπαραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» και του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Στις αρχές Ιανουαρίου προγραμματίζεται επίσης μπαζάρ με θεατρικά αντικείμενα αλλά κυρίως με τεύχη του περιοδικού «Θεατρικά τετράδια» που εκδίδει ανελλιπώς από την ίδρυσή του το θέατρο.BIKY XAΡΙΣΟΠΟΥΛΟΥ

No comments:

Post a Comment