Wednesday, November 30, 2011

ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ - #48

48. Oh, So Wunderbar, 1960,
(Werner Scharfenberger, Aldo von Pinelli, Buddy Kaye)



Ο Peter Kraus που γεννήθηκε στο Μόναχο το 1939 με το όνομα Peter Siegfried Krausnecker, ανακαλύφθηκε το 1956 από τον παραγωγό Gerhard Mendelson και έγινε γρήγορα ένας από τους δημοφιλέστερους ερμηνευτές του ροκ εντ ρολ στον γερμανόφωνο χώρο. Με τραγούδια - συχνά αμερικάνικες επιτυχίες διασκευασμένες στα γερμανικά - που ανταγωνίζονταν μεταξύ τους σε πωλήσεις, δεν κατάφερε να έχει κάποιο από τα 36 singles που κυκλοφόρησε μέσα σε 8 χρόνια να πλησιάζει το ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Παράλληλα με τους δίσκους που συνολικά ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα 12 εκατομμύρια, πρωταγωνιστούσε σε ταινίες για τηνέιτζερ με το θηλυκό ισοδύναμό του, την Conny Froboess. Το 1959 ηχογράφησε το Oh So Wunderbar πρώτα στα γερμανικά και αργότερα στα αγγλικά.
Ο Γερμανός συνθέτης, ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας Werner Scharfenberger (1925-2001), που υπέγραφε συχνά και ως Wolfgang Zell, Mike Doven και Franz Löscher, γνώρισε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε συνεργασία με την στιχουργό Fini Busch. Εδώ συνεργάστηκε με τον Ιταλό σεναριογράφο και παραγωγό κινηματογραφικών ταινιών Aldo von Pinelli (1912-1967), ο οποίος είχε έρθει από την πατρίδα του για σπουδές στο Βερολίνο στη δεκαετία του ’30. Μεγαλύτερη επιτυχία του θεωρούνται οι στίχοι για το τραγούδι Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin που ταυτίστηκε με τη Marlene Dietrich και αργότερα με την Hildegard Knef.
Ο Buddy Kaye (1918-2002) που έγραψε τους αγγλικούς στίχους είχε ακούσει τραγούδια του να ερμηνεύονται από τους Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Elvis Presley, Dusty Springfield και άλλους κορυφαίους τραγουδιστές. Η εκδοχή του κυκλοφόρησε στη Βρετανία το 1960 από τον Robert Earl με την ορχήστρα του Wally Stott σε παραγωγή του Johnny Franz. Το οπερατικό στυλ του τραγουδιστή που γεννήθηκε με το όνομα Monty Leigh το 1926 και είναι πατέρας του ιδρυτή της αλυσίδας εστιατορίων Planet Hollywood, ήταν παρόμοιο με άλλων συναδέλφων του, όπως ο David Whitfield, που κυριάρχησαν στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Ο παραγωγός John Franz (1922-1977) έχει συνδέσει το όνομά του με θρύλους όπως η Dusty Springfield και οι Walker Brothers, όπως άλλωστε και ο συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Wally Stott (1924-2009) που μετά την εγχείρηση αλλαγής φύλου έζησε στην Αριζόνα συνεχίζοντας ως Angela Morley μια πολύ πετυχημένη καριέρα.
Γνωστές είναι ακόμη οι ηχογραφήσεις των Malcolm Vaughan, Tony Brent και Mike Desmond.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
vassilisk.blogspot.com

No comments:

Post a Comment