Friday, November 25, 2011

ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ 43

43. My Hero, 1908,
(Oscar Straus, Stanislaus Stange, Rudolf Bernauer, Leopold Jacobson)


Η οπερέτα Der tapfere Soldat του Oscar Straus, σε λιμπρέτο των Rudolf Bernauer και Leopold Jacobson, που έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη το 1908 με πρωταγωνίστρια την Grete Holm και μαέστρο τον Robert Stolz, δεν γνώρισε ποτέ ιδιαίτερη επιτυχία στον γερμανόφωνο χώρο. Ίσως το αντιμιλιταριστικό περιεχόμενό της, βασισμένο στο θεατρικό έργο Arms and the Man του George Bernard Shaw να ήταν ιδιαίτερα σκληρό στα πρόθυρα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντιθέτως, στον αγγλόφωνο χώρο αγαπήθηκε από το κοινό όταν με τίτλο The Chocolate Soldier ανέβηκε το 1909 στη Νέα Υόρκη με πρωταγωνίστρια την Ida Brooks Hunt και έναν χρόνο αργότερα στο Λονδίνο με την Margaret Ismay, ενώ δεν άργησε να μεταφερθεί στον κινηματογράφο (1914). Το 1932 κινηματογραφήθηκε με τον αυθεντικό τίτλο του Shaw, ο οποίος λέγεται πως δεν συμφώνησε καθόλου με την μουσική του απόδοση και απαγόρεψε τη διασκευή άλλων έργων του όσο θα ήταν εν ζωή. Έτσι, όταν το 1941 ο Roy Del Ruth σκηνοθέτησε τον Nelson Eddy και την Risë Stevens, ως βάση για το σενάριο χρησιμοποιήθηκε το έργο The Guardsman του Ferenc Molnár. Το ίδιο έγινε και το 1955, όταν με την ίδια πρωταγωνίστρια και τον Eddie Albert ως παρτενέρ της γυρίστηκε για την τηλεόραση.
Ο Αυστριακός συνθέτης Oscar Straus (1870-1954), άλλαξε την ορθογραφία του ονόματός του από Oscar Nathan Strauss προκειμένου να μην τον συγχέουν με την οικογένεια των βαλς. Στα πρώτα του βήματα γνώρισε επιτυχία στο Βερολίνο σε ένα από τα λογοτεχνικά καμπαρέ, στο οποίο συμμετείχε και ο Arnold Schönberg. Λόγω της εβραϊκής καταγωγής του αναγκάστηκε να φύγει για το Παρίσι το 1939 και από εκεί κατέφυγε στις ΗΠΑ, για να επιστρέψει στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ένας από τους δύο στιχουργούς του γερμανικού πρωτότυπου που είχε τίτλο Komm, komm, Held meiner Träume, ο Rudolf Bernauer (1880-1953), υπήρξε πετυχημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης. Από τον δεύτερο γάμο του απέκτησε την επίσης ηθοποιό και τραγουδίστρια Agnes Bernelle (1923-1999). Στη διεύθυνση Viktoria-Luise-Platz 1, στο Βερολίνο, όπου έμενε η οικογένεια πριν μετακομίσει στο Λονδίνο, υπάρχει αναμνηστική πλακέτα.
Ο γεννημένος στο Λίβερπουλ Stanislaus Stange (1862-1917) γνώρισε επιτυχία ως λιμπρετίστας και στιχουργός σε τουλάχιστον δεκαοκτώ οπερέτες που ανέβηκαν σε σκηνές της Νέας Υόρκης, στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Η μεταφορά του Chocolate Soldier που επίσης σκηνοθέτησε, ήταν αυτή που έδωσε τις περισσότερες παραστάσεις.
Το τραγούδι που ακούγεται και στην ταινία του 1950, Two Weeks with Love, από την Jane Powell και τον Ricardo Montalban, ηχογραφήθηκε από τους Lucy Isabelle Marsh, Evelyn D’Alroy, Deanna Durbin με την ορχήστρα του Victor Young, Ralph Flanagan & His Orchestra με φωνητικά από τον Harry Prime, Richard Tauber, Eleanor Steber, Virginia Haskins, Eddie Pardocchi, Morriston Orpheus Choir, Richard Hayman Orchestra, John Charles Thomas, London Promenade Orchestra, Gary Smart, Gary Shelton και Beverley Sills & Sherrill Milnes. ΗΠΑ2/10 Lucy Isabelle Marsh27/49 Ralph Flanagan & his Orchestra (vo: Harry Prime)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
vassilisk.blogspot.com

No comments:

Post a Comment