Τον ρόλο και την στρατηγική της Δημόσιας τηλεόρασης στη νέα, της ΕΡΤ, στη νέα ψηφιακή εποχή, το όραμα και τους σκοπούς της, τα μεγέθη της, τις παρεχόμενες υπηρεσίες της, αλλά και την κατάρριψη κάποιων μύθων που τη συνοδεύουν επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος Δ.Σ & διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε. Γιώργος Γαμπρίτσος με θέμα «Η ψηφιακή στρατηγική της δημόσιας τηλεόρασης», στο 5ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ «Δίκτυο Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς».
«Κατά τη γνώμη μου η ΕΡΤ εξυπηρετεί τις τηλεοπτικές ανάγκες του κοινού της πληρέστερα, παράγοντας και παρέχοντας στο κοινό περισσότερα και όχι λιγότερα προγράμματα, πάντα στο πλαίσιο των οικονομικών της δυνατοτήτων. Στην ψηφιακή δε εποχή, οι οικονομίες κλίμακας είναι τέτοιες που επιτρέπουν στην ΕΡΤ να λειτουργεί παραπάνω κανάλια για την εκπομπή περισσοτέρων εξειδικευμένων προγραμμάτων, απ' ό,τι στη μέχρι τώρα αναλογική εποχή» και πρόσθεσε «με βάση λοιπόν την παραπάνω ανάλυση σχεδιάζουμε τη στρατηγική της ΕΡΤ για την ψηφιακή εποχή ως εξής :
1. Επιχειρούμε την Οικονομική και Διοικητική εξυγίανση, ώστε τα χρήματα που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός να τα επενδύουμε σε υποδομές νέας γενιάς και σε τηλεοπτικά προγράμματα που αφορούν και ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό αλλά και μικρότερες, πιο συγκεκριμένες ομάδες, με ειδικά ενδιαφέροντα.
2. Δίνουμε έμφαση στα νέα Μέσα και ιδιαίτερα στο Internet. Ξεκινάμε ένα πρόγραμμα με την κωδική ονομασία i-ΕΡΤ με στόχο να ενδυναμώσουμε την παρουσία της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο και στα νέα μέσα. Το Internet θα αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα διανομής και πρόσβασης στο περιεχόμενο της ΕΡΤ: τηλεόραση, ραδιόφωνο, Internet.
3. Επανεξετάζουμε τη φυσιογνωμία των τριών «ψηφιακών καναλιών» της ΕΡΤ. Ένα απ' αυτά θα μπορούσε να εκπέμπει πιλοτικά σε υψηλή ευκρίνεια. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε την επέκταση της εμβέλειας κάλυψης των ψηφιακών καναλιών σε περισσότερες περιοχές απ' αυτές που καλύπτονται σήμερα. Ανταποδοτικό τέλος πληρώνουν όλοι οι Έλληνες και επομένως έχουν όλοι το ίδιο δικαίωμα στην πρόσβαση. Έχουμε ήδη καταθέσει στις αρχές σχέδιο επέκτασης σε 10 επιπλέον περιοχές της Ελλάδας. Επέκταση που θ' αρχίσει στο αμέσως προσεχές διάστημα.
4. Η ΕΡΤ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να εκπέμψει ψηφιακά τα τρία αναλογικά προγράμματά της, μαζί και το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων. Στόχος μας είναι ν' αρχίσουν οι ψηφιακές εκπομπές το φθινόπωρο του 2010, πρώτα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στη Θεσσαλία και σε άλλα μέρη. Διευκρινίζεται εδώ ότι η αναλογική εκπομπή της ΕΡΤ θα συνεχιστεί κανονικά από την Αίγινα μέχρι την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών τον Σεπτέμβριο. Η έναρξη της ψηφιακής εκπομπής των αναλογικών καναλιών της ΕΡΤ έχει καθυστερήσει, καθώς η νέα διοίκηση έπρεπε να πάρει σημαντικές αποφάσεις ως προς την τεχνολογία. Πρόκειται όμως να επιταχυνθεί από το φθινόπωρο, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν ρυθμιστικά εμπόδια».
Ο κ. Γαμπρίτσος τόνισε ότι «στο υφιστάμενο ρυθμιστικό σύστημα μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή, υπάρχουν αναμφισβήτητα, ελλείψεις, ασάφειες, έλλειψη συντονισμού, χρονοδιαγράμματος μετάβασης και η απουσία συγκεκριμένου φορέα επιφορτισμένου με την παρακολούθηση και τον συντονισμό της μετάβασης. Όμως, θέλω να τονίσω τον ρόλο της ΕΡΤ ως καθολικού δημόσιου παρόχου, που δημιουργεί υποχρεώσεις οι οποίες είναι εν μέρει διαφορετικές απ' αυτές των ιδιωτικών καναλιών» ενώ στη συνέχεια είπε ότι «ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή δεν αποδυναμώνεται αλλά ενισχύεται. Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να επενδύει στη δημιουργία προγραμμάτων υψηλής ποιότητας για όλους, να διανέμει τα προγράμματά της στο κοινό με όλες τις τεχνικές μεθόδους, Μέσα και Δίκτυα εκπομπής, ώστε να φθάνει στο κοινό με τους περισσότερο δυνατούς τρόπους και να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και να επενδύει σε τεχνολογικά εργαλεία που υπηρετούν τους παραπάνω σκοπούς».
No comments:
Post a Comment