Monday, July 26, 2010

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από την πρωτοφανή τραγωδία στο φεστιβάλ Love Parade, το Σάββατο, στην πόλη Ντούισμπουργκ της δυτικής Γερμανίας. Νεότερος απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 19 ενώ εκτοξεύει αυτόν των τραυματιών στους 340. Μεταξύ των 19 θυμάτων βρίσκονται και τέσσερις ξένοι υπήκοοι. Πρόκειται για έναν Ολλανδό, έναν Ιταλό, έναν Αυστραλό και έναν Κινέζο, τα στοιχεία των οποίων δεν δημοσιοποιήθηκαν.
Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου
Η τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, όταν εκατοντάδες νέοι εγκλωβίστηκαν μέσα στη σήραγγα που οδηγούσε στις εγκαταστάσεις ενός πρώην εμπορευματικού σταθμού όπου θα λάμβανε χώρα το φεστιβάλ.

Σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, όταν οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα στη σήραγγα, μήκους 200 μέτρων και 30 μέτρων επικράτησε πανικός.

Συγκλονισμένη από τη τραγωδία στο Ντούισμπουργκ, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις μου βρίσκονται με τους συγγενείς των θυμάτων. Η συμπάθεια μου και η θλίψη μου είναι μαζί τους» τόνισε.

Πολλά τα αναπάντητα γιατί
Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα ερωτηματικά που απασχολούν την κοινή γνώμη, αν είχαν για παράδειγμα ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και αν στους χώρους του φεστιβάλ μπορούσε να φιλοξενηθεί 1.5 εκατομμύριο επισκεπτών.

Κάποιοι θεωρούν ότι ο χώρος είχε δυνατότητα να φιλοξενήσει μόλις 250.000 ανθρώπους.

Tο απόλυτο χάος
Συγκλονιστικές πάντως είναι οι δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων.

«Ήμουν μέσα στο τούνελ γύρω στις 5. Υπήρχαν πολλά φράγματα και τα περάσματα ήταν παντού υπερβολικά στενά», περιγράφει ο Αλέξις, 28 ετών και συμπληρώνει

«Κορίτσια λιποθυμούσαν από την υπερβολική ζέστη. Ήταν τρελό. Ήταν φοβερό, το απόλυτο χάος».

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι και αυτοί που διαμαρτύρονται γιατί οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να μη διακόψουν τη γιορτή, προκειμένου να μην προκληθεί μεγαλύτερη αναταραχή.

«Είναι τρελό. Η γιορτή συνεχίστηκε» διαμαρτυρήθηκε ο Λούπερτ, 31 ετών από το Ανόβερο και σημείωσε

«Στο τέλος οι διοργανωτές είπαν κιόλας σας ευχαριστούμε γι' αυτή την όμορφη μέρα».

Νωρίτερα πάντως, ένας εκ των διοργανωτών, ανακοίνωσε το φεστιβάλ Love Parade δεν θα ξανά διεξαχθεί και δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να χυθεί άπλετο φως στα αίτια της τραγωδίας.

No comments:

Post a Comment