Sunday, May 31, 2020

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για το Reworks Festival 


Το Reworks Festival θα γίνει σε νέες συνθήκες και με καινούργιες προδιαγραφές το Σεπτέμβριο, ενώ σε περίπτωση που επιβληθούν και πάλι περιορισμοί λόγω κορονοϊού, υπάρχει Plan b
Παρών δηλώνει και φέτος το Reworks και το Reworks agora, το μεγάλο φεστιβάλ που κάθε Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη συστήνει στο κοινό την παγκόσμια και την ελληνική μουσική του σήμερα και του αύριο. Καλύπτοντας ένα ευρύ ηχητικό φάσμα από μοντέρνα κλασική μουσική, ambient, jazz και experimental, μέχρι house, disco, techno και όχι μόνο, το φεστιβάλ που έγινε για πρώτη φορά το 2005, είναι σήμερα στα 10 καλύτερα του κόσμου στο είδος του και φέρνει στην πόλη εκατοντάδες επισκέπτες από το εξωτερικό. Στα 16 χρόνια του έχουν παρακολουθήσει τις συναυλίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις πάνω από 160.000 άτομα και έχουν εμφανιστεί περισσότεροι από 1.500 μουσικοί και ερμηνευτές. 
Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά και με δεδομένο ότι οι ανοιχτές εκδηλώσεις και τα μεγάλα φεστιβάλ θα γίνουν σε αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες οι διοργανωτές του Reworks έχουν ετοιμάσει διάφορα πλάνα, υπόσχονται πάντως πως αυτό θα γίνει. «Έχοντας ως βασική αρχή την κοινωνική και πολιτιστική ευθύνη σε μια περίοδο που κυριαρχεί ο φόβος και η αβεβαιότητα, το Reworks και το Reworks agora θα είναι παρόντες, όπως κάθε χρονιά, τον Σεπτέμβρη, προσδοκώντας με τις δράσεις μας να ενθαρρύνουμε την ελπίδα. Ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, με περισσότερη δημιουργία και θετική σκέψη. Αυτό θα επιχειρήσουμε να προβάλλουμε μέσα από δράσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα, με την ελπίδα να ενθαρρύνουμε και άλλες διοργανώσεις να πράξουν το ίδιο» λέει στο ethnos.gr, ο Αναστάσιος Διόλατζης, από την ομάδα διοργάνωσης.
ton_3821.jpg
Στόχος τους είναι να πραγματοποιηθεί η φυσική διοργάνωση το τριήμερο 18-20 Σεπτεμβρίου, σε διάφορους χώρους της πόλης, με τις προδιαγραφές που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού και ισχύουν για τα μεγάλα γεγονότα και φυσικά με όλα όσα προβλέπουν οι αποφάσεις των υγειονομικών αρχών. Οι καλλιτέχνες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση, αν ωστόσο υπάρξουν νέοι περιορισμοί μέσα στο καλοκαίρι, θα εφαρμοστεί ένα Plan B
ton_2028.jpg
Σε συνεργασία με άλλα, μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, διαμορφώνεται το πρόγραμμα του Reworks agora, το συνεδριακό κομμάτι της διοργάνωσης. Οι διαλέξεις και οι συζητήσεις έρχονται να αψηφήσουν τα κλισέ και να φέρουν στο προσκήνιο μια αφοσιωμένη δημιουργική κοινότητα, που εργάζεται στο πεδίο και προωθεί νέα είδη μουσικής και νέους τρόπους προώθησή της. Φέτος γίνεται συνέργεια με τρία μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού: Το Sonar Festival, μια διεθνή διοργάνωση της σύγχρονης μουσικής και των νέων μέσων που γίνεται από το 1994, κάθε καλοκαίρι στη Βαρκελώνη, το Unsound Festival της Κρακοβίας που έχει καταφέρει να…εξαχθεί σε όλο τον κόσμο και πλέον οι εκδόσεις του γίνονται στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην Μελβούρνη και το TodaysArt με έδρα τη Χάγη που εδώ και 16 χρόνια παρουσιάζει ό,τι καλύτερο στη σύγχρονη οπτικοακουστική τέχνη. 
Παράλληλα, το Reworks agora έχει την υποστήριξη του We Are Europe, του ευρωπαϊκού προγράμματος που συνδέει 8 μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, με στόχο την παραγωγή και την προώθηση καινοτόμων πολιτιστικών πρακτικών. «Θεωρούμε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, ώστε να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Γιατί σε δύσκολες περιόδους, ο πολιτισμός πρέπει να βγει μπροστά», αναφέρει ο κ. Διόλατζης.

No comments:

Post a Comment