Saturday, May 23, 2020


ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ  LATIN


MALAGUENA.  #74




O Ernesto Lecuona (1895 – 1963) ήταν ο πιο σημαντικός συνθέτης της Κούβας στο πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα. Ο Lecuona συνέθεσε μουσική για 11 ταινίες των στούντιο του Χόλλυγουντ, ισπανικές και λατινοαμερικάνικες.
Η πρώτη σημαντική σύνθεση του “Malaguena” παρουσιάστηκε από τον ίδιο στο θέατρο Roxy στη Νέα Υόρκη το 1927. Ήταν τμήμα της σουίτας “Andalucia” (ισπανική σουίτα για σόλο πιάνο έλεγε η παρτιτούρα της εποχής) που εκδόθηκε το 1930 και το 1940 έδωσε και το “The breeze and I”.
Με τίτλο “At the crossroads” ή “Malaguena” έγινε για πρώτη φορά επιτυχία στις ΗΠΑ από τον Jimmy Dorsey το 1942, ενώ με τίτλο “Malaguena” έγινε επιτυχία στις ΗΠΑ από την Connie Francis το 1960. Οι αγγλικοί στίχοι είναι της Marian Banks. 
Στην Ελλάδα αγαπήθηκε ιδιαίτερα στην εξαιρετική εκτέλεση της Caterina Valente (1955), ενώ ακόμα ηχογραφήθηκε από τους Michel Legrand, Roger Williams, Ray Conniff, Mantovani, Jose Feliciano, Roy Clark, Ted Heath – Edmundo Ros, Andrews Sisters, Count Basie, Eddie Calvert, Carmen Cavallaro, Placido Domingo, Esquivel, Percy Faith, Ferrante & Teicher, Bill Haley, Stan Kenton, Paul Mauriat, Harmonicats, Anita O’ Day, Los Panchos, George Shearing, Miguelito Valdes, κ.α.
Στην Ιταλία το έκαναν επιτυχία οι Radio Boys (1950). Malaguena είναι γυναίκα της Malaga, μιας ισπανικής πόλης στην Μεσόγειο

MAMA INEZ.  #75




“Mama Inez” (ή “Mama Ines”) είναι μια από τις πιο γνωστές δημιουργίες του Κουβανού συνθέτη, πιανίστα, διευθυντή ορχήστρας και τραγουδιστή Eliseo Grenet Sanchez (1893-1950). Το τραγούδι του “Lamento cubano” (1932) έγινε ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά τραγούδια της Κούβας, που τον υποχρέωσε όμως να εγκαταλείψει την πατρίδα του.
Το 1936 ο Grenet λάνσαρε πρώτα στη Νέα Υόρκη και μετά στην Γαλλία, Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον ρυθμό conga.
Το 1931 γράφει αγγλικούς στίχους για το “Mama Inez” ο L. Wolfe Gilbert και η σύνθεση γίνεται επιτυχία στις ΗΠΑ από τον Maurice Chevalier που την ερμηνεύει σε ρυθμό rhumba.
Το τραγούδι ηχογράφησαν, επίσης, οι Tex Beneke, Xavier Cugat, Enric Madriguera, Orquesta Aragon, Tito Puente, Bob Wills, Lecuona Cuban Boys, The Havana Novelty Orchestra, Chacachas, Percy Faith, Charlie Parker, κ.α.




MAMA  YO  QUIERO.  #76




To “Mama yo quiero” (“I want my mama”) ή “Quiero a mi mama” συνέθεσαν οι Jararaca Paiva – Vincente Paiva από την Βραζιλία – γύρω στο 1939.
Πρωτακούστηκε στην ρεβυ του Μπρόντγουαιη “Earl Carroll’s Vanities of 1940” το 1940, και μετά στις ταινίες “Down Argentine way” (1940) από την Carmen Miranda, “Babes on Broadway” (1941) από τον Mickey Rooney και “The ladies’ man” (1961) από τον Jerry Lewis.
Το 1940 ηχογραφήθηκε κι από τον Xavier Cugat κι από την Carmen Miranda, αλλά ταυτίστηκε με την δεύτερη. Επίσης ηχογραφήθηκε από τους Mills Brothers, Rudy Vallee. Τους αγγλικούς στίχους έγραψε ο Al Stillman.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment