Thursday, May 28, 2020



ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ LATIN

NIGHTINGALE   #86


Στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι λαοί σ’ όλα τα μήκη του πλανήτη ονειρεύονταν ηρεμία, ειρήνη κι εξωτικά μέρη με την ανάλογη μουσική υπόκρουση. To “Nightingale” που συνέθεσε το 1942 οι Xavier Cugat (1900-90) σε στίχους Emilio de Torre αυτή την ανάγκη κάλυπτε.
Με στίχους των George Rosner/Fred Wise το ηχογράφησαν οι Ambrose, Anne Shelton, Ann Richards, Les Baxter, Percy Faith, Abbe Lane, Edmundo Ros, Caterina Valente. Η πρώτη ηχογράφηση ανήκει στην ορχήστρα Xavier Cugat με ερμηνεύτρια την Lina Romay. Υπάρχουν άλλα δύο “Nightingale” του 1920 και 1974 άσχετα μεταξύ τους.
O Cugat είχε νυμφευθεί τις Rita Montaner, Carmen Castillo (1929-46), Lorraine Allen (1947-52), Abbe Lane (1952-63), Charo (1966-78). Έφηβος ο Cugat έπαιζε εξαιρετικό βιολί και ως παιδί – θαύμα με το ονοματεπώνυμο Francis Cugat περιόδευσε για συναυλίες με τον Enrico Caruso

NOVIA, La (“The wedding”).    #87


Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Αργεντινής στην δεκαετία του ’60. Την έγραψε ο ηθοποιός –τραγουδιστής-συνθέτης Joaquin Prieto το 1961, ενώ αγγλικούς στίχους πρόσθεσε ο Fred Jay (“The wedding”). Στις ΗΠΑ έγινε επιτυχία από την Julie Rogers (1965). Στην Ιταλία έγινε επιτυχία από τους Tony Dallara (1961), Domenico Modugno (1961), Antonio Prieto (1961), Claudio Villa (1961). Επίσης ηχογραφήθηκε από τους Malcolm Vaughan, Clinton Ford, Frank Chacksfield.
Το “La novia” έγινε και ταινία το 1961 στην οποία εμφανίζεται ο Antonio Prieto, ο οποίος έχει παρουσία τουλάχιστον σε 43 ταινίες από το 1954-68.


O’ CANGACEIRO    #88

Το παραδοσιακό αυτό τραγούδι, που έχει πρωτότυπο τίτλο “Mulhe rendeira” είναι παραδοσιακό βραζιλιάνικο. Το 1953 το διασκεύασε ο Βραζιλιάνος τραγουδιστής, συνθέτης, ποιητής, Alfredo Ricardo de Nascimento (γνωστός και ως Ze do Norte) (1908-79) για τις ανάγκες της βραζιλιάνικης ταινίας “Cangaceiro” (1953) που είναι εμπνευσμένη από τα αμερικάνικα γουέστερν και αναφέρεται στον ληστή (cangaceiro) Teodoro, ο οποίος ερωτεύεται μια δασκάλα επαρχιακής πόλης την οποία έχει απαγάγει η συμμορία του. Την ώρα που καλπάζει η συμμορία στα βουνά της Β.Α. Βραζιλίας ακούγεται το τραγούδι. Η επιτυχία της ταινίας σ’ όλο τον κόσμο έκανε γνωστή και την σύνθεση, στην οποία έγραψαν αγγλικούς στίχους και ο John Turner και ο Michael Carr.
Η ταινία προβλήθηκε με τίτλο “The bandit” στις  περισσότερες χώρες και μ’ αυτό τον τίτλο κυκλοφόρησαν πολλές εκτελέσεις της σύνθεσης. Στις ΗΠΑ έγινε επιτυχία το 1955 από την ορχήστρα του Γάλλου Eddie Barclay, που αργότερα δημιούργησε την επιτυχημένη δισκογραφική εταιρία Barclay. Την μελωδία ηχογράφησαν επίσης, οι Mitch Miller, Chet Atkins, Percy Faith, Joan Baez, Burt Kaempfert, Johnston Brothers, Tex Ritter, οι ορχήστρες Frank Weir και Manuel & His Music of the Mountains, κ.α.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ


No comments:

Post a Comment