Monday, May 25, 2020

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ LATIN


MARIA LAO  #80



Την σύνθεση “Maria Lao” έγραψε ο Ernesto Lecuona το 1930 για την Κουβανέζικη οπερέτα με τον ίδιο τίτλο. Ανάμεσα σ’ αυτούς που την ηχογράφησαν είναι οι Lecuona Cuban Boys, Xavier Cugat, Libertad Lamarque, Los Panchos, Edmundo Ros, Caetano Veloso, Los Indios Tabajaras, Fausto Papetti, Los Machucambοs, Don Barreto, Placido Domingo, Caterina Valente.
Με αγγλικούς στίχους του L. Wolfe Gilbert και τίτλο “Maria my own” εμφανίστηκε μερικά χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ. Στην Ιταλία έγινε επιτυχία το 1941 και με τον Alberto Rabagliati και με τον Carlo Buti. Ο Κουβανός Lecuona (1895-1963) έγραψε περισσότερα από 400 τραγούδια, 176 έργα για πιάνο, κλπ


ME VOY PAL PUEBLO    #81



Πατρίδα της σύνθεσης είναι η Κούβα, όπου την έγραψε σε στίχους δικούς της η Mercedes Valdes. Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής αγαπήθηκε στην εκτέλεση του Beny More όπως και της δημιουργού της Mercedes Valdes. Ηχογραφήθηκε ακόμα από καλλιτέχνες όπως η Eydie Gorme, η Νανα Μούσχουρη, τα συγκροτήματα Los Panchos, Los Paraguyaos, κ.α. Στην γαλλική της έκδοση έγινε “Quand elle danse” και στην αγγλική “I do do do like you” (1952).



MEXICAN HAT DANCE    #82


Βασισμένο στην μελωδία του “Jarabe tapatio” που αποτελεί τον επίσημο, εθνικό χορό του Μεξικού, «γεννήθηκε» το 1919 το “Mexican hat dance”.
Η αρχική μελωδία εκτελέστηκε για πρώτη φορά το 1790. Το “Mexican Hat Dance” έχει διασκευαστεί από πολλούς τραγουδιστές και ορχήστρες. Το 1949-50 χορεύτηκε με πάθος και στην Ελλάδα ως raspa και ηχογραφήθηκε ως «Ράσπα από το Μεξικό» από την Κούλα Νικολαΐδου με το Τρίο Κιτάρα και από τις Άννα και Μαρία Καλουτά.
Το ηχογράφησαν, μεταξύ άλλων, οι Three Suns (1956), Ferrante &Teicher (1964), Mantovani (1965).Ακουγεται στις ταινιες του 1945 Anchors aweigh και Fiesta του 1947
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ




No comments:

Post a Comment