Sunday, May 19, 2019








Christina O: η θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση


Η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση «Christina O» βρίσκεται στη μαρίνα Μεσολογγίου.


Το «Christina O», που ήταν μια απόσυρση ανθυποβρυχιακή φρεγάτα του καναδικού στόλου που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις στην Αγγλία και τη Ρωσία, αγοράστηκε από τον Ελληνα κροίσο το 1954 έναντι 34.000 δολαρίων. Για την ανακαίνισή του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, του οποίου η συναρπαστική ζωή θα ξετυλιχθεί στο θεατρικό σανίδι από τον Σταμάτη Φασουλή, είχε δώσει το αστρονομικό ποσό των 4 εκατ. δολαρίων.


Το Christina O
Στους χώρους της θαλαμηγού έχουν εξελιχθεί άγνωστες ιστορίες, έρωτες και δράματα, ενώ έχουν φιλοξενηθεί μεταξύ άλλων ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Μαρία Κάλλας, η Τζέκι Κένεντι, ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Φρανκ Σινάτρα, ο πρίγκιπας Ρενιέ και η Γκρέις Κέλι.

Μάλιστα, ο επί χρόνια καπετάνιος της «Christina O», Γιώργος Ζαχαριάς είχε περιγράψει στιγμές που είχε ζήσει, χαρακτηρίζοντας «σκληρή» την Κάλλας και «κακό άνθρωπο» την Τζάκι Κένεντι.


Αγοράστηκε από τον Ελληνα κροίσο το 1954 έναντι 34.000 δολαρίων

Μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, η «Christina O» πέρασε στα χέρια της Χριστίνας Ωνάση, η οποία το παραχώρησε στο ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιείται ως προεδρική θαλαμηγός. Τότε πήρε και το όνομα «Αργώ».

Το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε να τη συντήρησή του προκειμένου να είναι έτοιμο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε μια φορά από τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Μετά από 23 χρόνια, η «Christina O» βρέθηκε μισοβυθισμένη στα αμπελάκια της Σαλαμίνας από τον ναυπηγό Κώστα Καραμπέλα, ο οποίος πήρε τη πρωτοβουλία επικοινωνίας με επενδυτές για να ανακαινισθεί η θαλαμηγός.


Στους χώρους της θαλαμηγού έχουν εξελιχθεί άγνωστες ιστορίες, έρωτες και δράματα
Η θαλαμηγός αγοράστηκε σε δημοπρασία από τον Τζον- Πολ Παπανικολάου ο οποίος την ανακαίνισε και επανέφερε το αρχικό της όνομα προσθέτοντας το γράμμα «Ο». Η «Christina O» χρειάστηκε τρία χρόνια για να ανακαινιστεί με τον νέο ιδιοκτήτη να φροντίζει να παραμείνει αναλλοίωτη η ιστορία της. Οι εργασίες κόστισαν 50 εκατ. δολάρια.


Μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, η «Christina O» πέρασε στα χέρια της Χριστίνας Ωνάση
Μέσα στη «Christina O» υπάρχουν αντικείμενα του Αριστοτέλη Ωνάση και η θαλαμηγός από το 2005 διατίθεται προς ναύλωση αντί 800.000 ευρώ την εβδομάδα ενώ τη διαχείριση του σκάφους έχει αναλάβει η εταιρεία The Christina Limited Partnership με πρόεδρο τον Ιρλανδό φιλέλληνα δικηγόρο Αιβόρ Φιτζιπάτρικ.


Μέσα στη «Christina O» υπάρχουν αντικείμενα του Αριστοτέλη Ωνάση

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Μεσολογγίου, Νίκου Καραπάνου, η «Christina O» βρίσκεται από τον Οκτώβριο του 2018 στη μαρίνα της πόλης, όπως αναφέρει το thebest. Ετσι, κάτοικοι και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση, που κρύβει μέσα της μια μεγάλη ιστορία.


Η θαλαμηγός από το 2005 διατίθεται προς ναύλωση αντί 800.000 ευρώ την εβδομάδα

No comments:

Post a Comment