Όπως οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι παραθερίζουν τα καλοκαίρια στα Hamptons και οι Ιταλοί bon viveurs στο Portofino και τη Santa Margherita, έτσι και η ελίτ της Κωνσταντινούπολης έχει πλέον το δικό της cool καλοκαιρινό θέρετρο, το Αλάτσατα (Alacati).

Η γνωριµία µου µε τον συγκεκριμένο τόπο προέκυψε εντελώς τυχαία! Ένα βιβλίο για τις περιπέτειες της Σµύρνης που µε µάγεψε, γλαφυρές περιγραφές για το Τσεσµέ (το πάλαι ποτέ αριστοκρατικό προάστιό της) και µερικές εικόνες στο Διαδίκτυο -δεν υπάρχουν, άλλωστε, ταξιδιωτικά κείµενα- µε οδήγησαν σχεδόν σαν υπνωτισµένη σ’ αυτόν τον µυστήριο τόπο µε το τραγουδιστό όνοµα…


Το Αλάτσατα ξυπνάει στους παλιούς μνήμες ξεχασμένες σε καλά κλεισμένα συρτάρια παιδικών αναμνήσεων, τότε που, μωρά ακόμα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ελέω ανταλλαγής πληθυσμών… Οι νεότεροι πάλι, δεν γνωρίζουν καν κατά πού πέφτει! Αυτή ήταν, εξάλλου, η μαγεία που άσκησε πάνω μου αυτό το μέρος που είναι τόσο κοντά μας και συγχρόνως τόσο «μακριά». Ένα τόσο δα μικρό χωριό, με τόσο μεγάλη φήμη, κατάφερε να με ιντριγκάρει χαρίζοντάς μου την ικανοποίηση να το ανακαλύψω και να σας το παρουσιάσω για πρώτη φορά!
Το Alacati, μου συνέχισε, δεν ήταν παρά ένα μικρό τυπικό χωριό όπου είχαν τις εξοχικές τους κατοικίες κυρίως ευκατάστατοι κάτοικοι της Σμύρνης. Δεν υπήρχαν τουριστικές υποδομές, ξενώνες, ούτε εστιατόρια. Μονάχα πέτρινα σπιτικά Ελλήνων, τα περισσότερα μάλιστα ρημαγμένα από το πέρασμα του χρόνου…

Παραλίες


Αλάτσατα παραλίες, τουρκικό θέρετρο

Μπορεί το Αλάτσατα να μην είναι παραθαλάσσιο, όμως σε πολύ μικρή απόσταση θα εντοπίσετε υπέροχες αιγαιοπελαγίτικες παραλίες! Από τη μια, παρθένες και από την άλλη, οργανωμένες με beach bars. Η πιο κοντινή (5′ με το αυτοκίνητο) είναι η δημόσια παραλία του Alacati, δίπλα ακριβώς στη βάση για τους σέρφερ. Διαθέτει διάφανα νερά, αλλά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Πολύ κοντά, ωστόσο, από εκεί θα συναντήσετε το διάσημο beach bar Bοbou 
Αν συνεχίσετε το δρόμο (μετά είναι καλυμμένος από χώμα), θα φτάσετε στο Αltinkum. Mε αμμόλοφους και τιρκουάζ νερά αποτελεί από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες και λογίζεται στις καλύτερες της Τουρκίας. Από τις top επιλογές είναι το Fun Beach. Το Altinkum το προσεγγίζετε πιο εύκολα και από το Τσεσμέ με dolmus (βανάκια με τακτικά δρομολόγια) που κάνει στάση και στην ακρογιαλιά Pirlanta-σημείο συνάντησης των kite-surfers.
Από τις αγαπημένες μου είναι αυτή του Αyayorgi (τουρκική μετονομασία του «Άγιος Γιώργης»), 5′ από το Τσεσμέ. Σε αυτόν τον μικρό κοσμοπολίτη κολπίσκο, όπου αράζουν τα Σαβ/κα κότερα και yachts, ξεχώρισα το Sole Mare. Το service είναι άψογο, ενώ είναι διαμορφωμένο με decks για άμεσες βουτιές στα καταγάλανα νερά (είσοδος: 30TRY, με πετσέτα, άνετη μαξιλάρα σε χρήση ξαπλώστρας, Sakarya Mahallesi, Ayayorgi Mevkii No:6, 35380, tel +90 232 712 2057). Ακριβώς δίπλα, το  Marrakech και το Paparazzi είναι εξίσου δυνατές επιλογές! Για να φτάσετε στον Αyayorgi από το Alacati, σας προτείνω το dolmus με 3TRY για το Τσεσμέ κι από εκεί ταξί για την παραλία (3′) με μόλις 10TRY.
Αν έχετε χρόνο, αξίζει να πάτε στο Port Alacati (www.portalacati.com.tr). Εκεί, στην ολοκαίνουρια μαρίνα του, θα γευτείτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στο Port Balik (tel. +90 232 716 6489) ή στο Ferdi Baba Port Alacati (tel. +90 232 716 9001, www.alacatiferdibaba.com).
Mια βόλτα στη μαρίνα του γειτονικού Τσεσμέ επιβάλλεται! Από το γενοβέζικο Κάστρο (είσοδος 5TRY) έχετε το λιμάνι σε πρώτο πλάνο!
Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε κάποιο από τα οινοποιεία της περιοχής, για τα οποία φημίζεται!

 προτάσεις για το Alacati


Τίτη Βελοπούλου προτάσεις για το Αλάτσατα

  • Τα γλυκά που φτιάχνονται από το 1941 στο Imren -από μπακλαβά και καζάν ντιπί, μέχρι Sakizli Muhalleb (κρέμα με μαστίχα) και kavala kurabiyesi (κουραμπιέδες Καβάλας)! Φημίζεται για τη masticpudding και το χειροποίητο παγωτό. (Yeni Mecidiye Mah 3067, Sok. No.2, tel. +90 232 716 60 02)
  • Το Marrakech, στην παραλία Ayayorgi, είναι beach bar-υπερπαραγωγή! Το club του είναι από τα πιο δημοφιλή! (Sakarya Mah, Ayayorgi Koyu, tel. +90 232 712 0403, www.marrakechcesme.com)
  • Δοκιμάστε Κumru (είδος σάντουιτς με σουσαμένιο ψωμάκι) στο Sevki. Από το 1970 έχει το καλύτερο!
  • Προμηθευτείτε χειροποίητα κοσμήματα από την Tulim στο Kubaba design, στο κεντρικό σοκάκι. (Tel. +90 232 483 6961, www.kubabadesign.com)
  • Μεταξωτά καφτάνια και αέρινες δημιουργίες θα βρείτε στη μιλανέζικη boutique Lisa Corti. Εκεί θα σας εξυπηρετήσει η καλόκεφη Καρολίνα. (Tokoglu Mah. 200 Sok, No.8, tel. +90 232 716 9896)
  • Προσεγμένο μπαράκι σε αυλόκηπο είναι το Goz Lounge. (Κemalpasa 61, tel. +90 531 617 5443)
  • Για είδη σπιτιού, καλλυντικά και ρομαντικά λινά στο Μadame Coco (Yeni Mecidiye Mh. Cad N.117, tel. +90 232 716 7774, www.madamecoco.com)
  • Mεξικάνικο φαγητό στο Picante (Kemaplasacad No.67, tel. +90 232 716 9541, www.picante.com.tr)
  • Ποικιλία κρασιών, στο wine bar Vinoggio, σε σοκάκι της Κemal Pasa. (www.vinoggio.com)
  • Στην αυλή του Mi Casa, θα δοκιμάσετε διεθνή κουζίνα και cocktails! (Τel. +90 232 716 6075)
  • Στο Kus Kafesi ανακαλύπτουμε παλιά αντικείμενα και χειροποίητα είδη. (Haci Memis Mh 2012 SKN: 11, tel. +90 232 716 6411, www.kuskafesi.com.tr)
  • Τhe Place. Oλοκαίνουριο εστιατόριο μέσα σε ολάνθιστη αυλή! (Tokoglumah.1044 Sok. No.4, tel. +90 232 716 8626, www.place.com.tr)
  • Ένα υπέροχο ζευγάρι λειτουργεί το L’ Εscargot. (Cumhuriyet Cad No.10, Tokoglu Mh., tel. +90 232 716 6700, www.lescargot.com.tr)
  • Το φημισμένο Tuval βρίσκεται σε ένα πολύ προνομιακό σημείο, πάνω στο κεντρικό σοκάκι, αλλά το φαγητό δεν είναι και σπουδαίο. (Υeni Mecidiye Mah Kemal pasa Cad No.83, tel. +90 232 716 8890)
  • Το Kirmizi Ardk Koso Art Gallery συνδυάζει γκάλερι και εστιατόριο. (Tel. +90 232 716 6551)

Χρήσιμα

Διαφορά ώρας: 0
Νόμισμα: Toύρκικη λίρα (TRY)
Γλώσσα: Τουρκική
Επειδή δεν είναι γνωστός τουριστικός προορισμός, δεν θα βρείτε και πολλούς να μιλούν άπταιστα Aγγλικά.

Πώς θα πάτε στο Alacati

Aεροπορικώς, πετάξτε για Σμύρνη. Aπό εκεί, το Alacati απέχει 75 χλμ. που θα διανύσετε με ταξί (που είναι όμως ακριβό, γύρω στις 175ΤRY) ή με λεωφορείο από τον Uçkuyular Bus Station (7 χλμ. από το κέντρο της Σμύρνης) και κόστος 10ΤRY (διάρκεια 50΄). Εναλλακτικά, πετάξτε με την για Χίο και από το λιμάνι του νησιού (μόλις 5΄από το αεροδρόμιο) υπάρχουν καθημερινά καραβάκια για Τσεσμέ. Το εισιτήριο μετ’ επιστροφής είναι €30 (απαραίτητο το διαβατήριο). Πληροφορίες για κρατήσεις Sunrise Tours (Kανάρη 28, τηλ. 22710 41390, www.sunrisetours.gr).
Expert tip: Πετάξτε μέχρι την Κων/πολη και από εκεί για Αlacati απευθείας με υδροπλάνο της εταιρείας Sea Bird (www.flyseabird.com). Δεν υπάρχουν όμως πολλές θέσεις!

Πότε να πάτε στο Alacati

Το καλοκαίρι «πνίγεται» από ντόπιους τουρίστες. Η καλύτερη περίοδος είναι από Απρ.-Ιούν. και τον Σεπτέμβρη. Το καλό είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στο Alacati παραμένουν ανοιχτές όλον το χρόνο!