Friday, May 31, 2019


Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης
Ο τίτλος της συναυλίας συνδέεται με το διάσημο δεύτερο αργό μέρος andante του πασίγνωστου κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα αρ. 21 του W. A Mozart, το οποίο και θα ερμηνεύσει ο πολυβραβευμένος πιανίστας Alexander Sinchuk υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Vyacheslav Redya. Η συναυλία θα ξεκινήσει με την εισαγωγή από την όπερα Don Giovanni του W. A. Mozart, ενώ στο δεύτερο μέρος θα εκτελεστεί η τέταρτη συμφωνία του F. Mendelssohn – Bartholdy, η ‘’Ιταλική’’, σύνθεση την οποία ολοκλήρωσε ο συνθέτης το 1833 και εμπνεύστηκε από το διετές ταξίδι του στην Ιταλία. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019 και ώρα 21.00
Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους)
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης-Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
“The famous andante”
Πρόγραμμα:
Α΄ Μέρος
  1. A. Mozart: Don Giovanni, εισαγωγή
  2. WAMozart: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 21, σε Ντο μείζονα, K.V. 467
Allegrο
Andante
Allegro vivace assai
Β΄ Μέρος
  1. FMendelssohn – Bartholdy: Συμφωνία αρ. 4, Ιταλική, σε Λα μείζονα, έργο 90
Allegro vivace
Andante con moto
Con moto moderato
Saltarello. Presto
Alexander Sinchukπιάνο
Μουσική διεύθυνση: Vyacheslav Redya
Vyacheslav Redya
O Vyacheslav Redya αποφοίτησε από το Ωδείο P. Tchaikovsky του Κιέβου και έκανε το ντεμπούτο του σε ορχήστρες όπως στην Κρατική Ορχήστρα Ραδιοτηλεόρασης της Ουκρανίας, στην Ορχήστρα του Θεάτρου Bolshoy στη Ρωσία κ.α. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και Α’ αρχιμουσικός της Ακαδημαϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας του Zaporozhye της Ουκρανίας από το 1987. Υπό την καθοδήγησή του η ορχήστρα αυτή εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες της χώρας. Εκτός από την Ουκρανία έχει διευθύνει στη Λευκορωσία, Ρωσία, Πολωνία, Σερβία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία και Ν. Κορέα.
Alexander Sinchuk
Ο Alexander Sinchuk γεννήθηκε στη Nakhodka, Primorsky Krai της Ρωσίας. Ξεκίνησε τα πρώτα του μαθήματα σε ηλικία 7 ετών. Πρώτες του καθηγήτριες υπήρξαν οι Elena Kulikova και Isolda Zemskova. Το 2002 κέρδισε τον πρώτο του διεθνή διαγωνισμό στο Βλαδιβοστόκ. Λίγο αργότερα έγινε δεκτός στο Ωδείο P. Tchaikovsky της Μόσχας στην τάξη της Nina Makarova. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του κέρδισε πολλούς ακόμη εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Τότε ξεκίνησε και η διεθνής του καριέρα. Κέρδισε το 1ο βραβείο στον 4ο διεθνή διαγωνισμό Rachmaninoff (2008 – Μόσχα) και το Χρυσό Μετάλλιο στον 9οδιεθνή διαγωνισμό στη μνήμη του Vladimir Horowitz (2012 – Κίεβο). Το Φεβρουάριο του  2009, έκανε το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Το 2010 εμφανίστηκε σε 37 κοντσέρτα στις ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά ηχογραφήθηκε το πρώτο του άλμπουμ με έργα Tchaikovsky, Scriabin, Rachmaninoff στη μεγάλη αίθουσα του ωδείου της Μόσχας. Το 2013 έπαιξε σε 2 βραδιές όλα τα κοντσέρτα του Sergei Rachmaninoff. Σήμερα εμφανίζεται στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών όπως το θέατρο Mariinski , και σε πολλά φεστιβάλ σε Σερβία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ισραήλ, ΗΠΑ Μαρόκο, Πουέρτο – Ρίκο, Κίνα, Τουρκία και Ν. Κορέα.
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

No comments:

Post a Comment