Thursday, May 30, 2019

«ΦΡΑΝΚΕΣΤΑΪΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ»
ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΟΝ ΘΕΡΙΝΟ  ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Με την απόλυτη cult  κωμωδία  όλων των εποχών «Φρανκεστάϊν τζούνιορ» (ΗΠΑ 1974,διάρκεια 106´) του Μέλ Μπρούκς  την Δευτέρα 3 Ιουνίου εκκινεί η κινηματογραφική λέσχη εργαζομένων της ΕΡΤ3  και το ΚΕΜΕΣ τις προβολές της  στον θερινό κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ(Σαρανταπόρου-Βασιλέως Γεωργίου  τηλ. 2310828642) πάντα κάθε Δευτέρα στις 21:30.
Το πρώτο αφιέρωμα με τίτλο «Παράξενες φιγούρες»  αναφέρεται σε τρία υπέροχα κωμικά φίλμ των οποίων οι ήρωες είναι παράδοξοι ,διαφορετικοί ,πειραγμένοι.
Στο «Φρανκεστάϊν τζούνιορ» πρωταγωνιστούν οι Τζίν Γουάιλντερ,Μάρτιν Φέλντμαν, Μάντλιν Κάν,Πίτερ Μπόιλ.
΄Εχουμε  μια παρωδιακή διασκευή του μυθιστορήματος  της Μαίρη Σέλλεϋ.
 ’ Ενας Αμερικανός προσκαλείται  στην Τρανσυλβάνια και αποκαλύπτει τον τρόπο να αποκτήσει ζωή ένα νεκρό σώμα.
Το φίλμ προτάθηκε για ΄Οσκαρ  διασκευασμένου σεναρίου και κέρδισε πολλά βραβεία  στα φεστιβάλ φανταστικού  των ΗΠΑ .
Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου ,ενώ στο κοινό θα διανεμηθεί η ακόλουθη  έντυπη ανάλυση από το tainiespoueidame.blogspot.com
«Ο χειρούργος Φρέντερικ Φράνκενστιν, ο οποίος δεν θέλει να τον συνδέουν με τον διάσημο πρόγονό του, τον δόκτορα Bίκτωρ Φράνκενσταϊν, κληρονομεί τον πύργο του παππού του και εγκαθίσταται στην Τρανσυλβανία. Ανακαλύπτοντας το μυστικό εργαστήριο, αποφασίζει με τη σειρά του να πειραματιστεί και να μεταμοσχεύσει τον εγκέφαλο ενός ευφυούς επιστήμονα στο θηριώδες σώμα ενός νεκρού. Όμως τα πράγματα δεν έρχονται όπως ακριβώς τα περιμένει...
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες παρωδίες του Μέλ Μπρούκς και την αγαπημένη μου κωμωδία τρόμου και Ε/Φ όλων των εποχών. Βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα της Μαίρης Σέλεϊ, η ταινία μπορεί να μην έχει καθόλου τρομακτικές σκηνές, αλλά αποτελεί έναν πρώτης τάξεως φόρο τιμής του σκηνοθέτη στις ασπρόμαυρες ταινίες με τέρατα της Universal. Η νοσταλγική διάθεση γίνεται εμφανής από τη χρήση του άσπρου μαύρου (η εταιρία επέμενε να γυριστεί σε έγχρωμο, αλλά μετά από πίεση του σκηνοθέτη υπέκυψε) και των αυθεντικών σκηνικών στα οποία είχε γυριστεί και ο Φρανκενστάιν του Τζέιμς Γουέιλ το 1931.
Με ένα εξαιρετικό καστ (ξεχωρίζει ο Μάρτιν Φέλντμαν στο ρόλο του καμπούρη Ιγκόρ) και ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο των Μπρουκς και Γουάιλντερ γεμάτο εμπνευσμένες ατάκες, ανατροπές και δηλητηριώδες χιούμορ, το Young Frankenstein παρωδεί το μύθο χωρίς υπερβολές και χοντροκομμένα αστεία, πάντα με σεβασμό στο πρωτότυπο. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στους ανεπανάληπτους δεύτερους χαρακτήρες. Τη χρονιά που κυκλοφόρησε αποτέλεσε εισπρακτική επιτυχία, οι κριτικοί την αποθέωσαν, σάρωσε στα φεστιβάλ ανά τον κόσμο και ήταν υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα. Σχεδόν 30 χρόνια μετά ο Μελ Μπρουκς ανέβασε ένα θεατρικό μιούζικαλ διασκευή της ταινίας του.
Oι φανς των parodies θα απολαύσουν ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα και καλύτερα δείγματα του είδους, ενώ οι ρομαντικοί θιασώτες των παλιών ταινιών τρόμου των Universal Studios, δεν έχουν παρά να χαμηλώσουν την ένταση και να αφεθούν στην μαγεία μιας ταινίας που μοιάζει σαν να ήρθε από άλλη εποχή»

Πρόκειται  για μια ιδιαίτερα αγαπημένη  στους ΄Ελληνες «παλαβή» κωμωδία με πολλά γκάγκ  και σκηνές έκπληξης.
Ταινίες που πλησιάζουν  το στυλ  του φίλμ είναι οι ακόλουθες: Φρανκεστάιν  του Τόντ Μπράουνιγκ ,Φρανκεστάιν της Μαίρη Σέλλευ του Κένεθ Μπράνα, Η νύφη του Φράνκ  Ρόνταμ, Ο φρανκεστάϊν και το τέρας της κολάσεως  του Τέρενς Φίσερ, Σάρκα για τον Φρανκεστάϊν  του Πόλ Μόρισέϋ , Gothic του Κέν Ράσελ ,Μαίρη Σέλλευ της Χάιφα Αλ Μανσούρ
Υ.Γ Η επόμενη ταινία ,στο ίδιο αφιέρωμα,θα είναι η πολύκροτη και βραβευμένη δημιουργία  των Μόντυ Πάϋθον «Το νόημα της ζωής»  την Δευτέρα  10 Ιουνίου.

Για οποιαδήποτε έγκυρη και έγκαιρη πληροφορία για τις ταινίες διαβάζεται  το  kemes facebook  ή το kemes.wordpress.com

No comments:

Post a Comment