Tuesday, May 21, 2019

Το Δεινοθήριο της Λέσβου 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ενα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19-18,4 εκατομμυρίων ετών, παρουσιάστηκε  για πρωτη φορα  στο Επιμελητήριο Λέσβου.
Το εκατομμυρίων ετών απολίθωμα βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στον Γαβαθά, στη Δυτική Λέσβο. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος και τα οστά που τη συνέδεαν με το κρανίο του ζώου. Επάνω σε κάθε μισή γνάθο (ημιγνάθο) βρίσκονται πέντε δόντια. Διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων και, συγκεκριμένα, σε προδεινοθήριο (είδος Prodeinotherium bavaricum). Το προδεινοθήριο του Γαβαθά συγκρίθηκε με προδεινοθήρια από άλλες χώρες της Ευρώπης και βρέθηκε ότι είναι πιο πρωτόγονο από αυτά. Η ανακάλυψη του απολιθώματος του προδεινοθηρίου στον Γαβαθά της Λέσβου ήταν πολύ σημαντική επειδή:
1. Είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.
2. Η ύπαρξη του απολιθώματος σε ιζήματα κάτω από τα πρώτα ηφαιστειακά πετρώματα της Δυτικής Λέσβου υποδηλώνει ότι το ζώο ήταν ένας από τους κατοίκους του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στη Λέσβο πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν.
3. Αποτελεί το παλαιότερο απολίθωμα της ομάδας των δεινοθηρίων στην Ευρώπη.
4. Με το εύρημα αυτό αποδεικνύεται η μετακίνηση των δεινοθηρίων από τον χώρο προέλευσής τους, την Αφρική, προς την Ευρώπη, μέσω Μικράς Ασίας και Ελλάδας, πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια.
Οπως τονίζει ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Νίκος Ζούρος, στο πλαίσιο ερευνητικών εργασιών που εκπονεί το μουσείο στη Λέσβο τα τελευταία 20 χρόνια, «ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους πολλές νέες απολιθωματοφόρες θέσεις με νέα είδη φυτών καθώς και απολιθώματα ζώων, όπως προβοσκιδωτών, μικροθηλαστικών, ερπετών, ψαριών και ασπονδύλων, τα οποία έζησαν στην περιοχή κατά τη γεωλογική περίοδο του Κάτω Μειοκαίνου». Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το δεινοθήριο του Γαβαθά, «συγγενική μορφή του ελέφαντα, σπανιότατο εύρημα, όχι μόνο για τον ελληνικό χώρο». Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2251.047.033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

No comments:

Post a Comment