Friday, September 26, 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Περιστέρη: Ολοκληρώνεται σε ένα μήνα η έρευνα στην Αμφίπολη
(Eurokinissi)





Απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα της ανασκαφής στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη έδωσε σήμερα η αρχαιολόγος κυρία Κατερίνα Περιστέρη σχολιάζοντας αναφορές που έκαναν λόγο για διάρκεια των ανασκαφών μέχρι τα Χριστούγεννα. «Μια κουβέντα είπα. Σε έναν μήνα περίπου τελειώνουμε» είπε η κυρία Περιστέρη .
 
Το νέο αξονομετρικόσχέδιο του αρχιτέκτονα της ανασκαφής Μ. Λεφαντζή φαίνεται πως το θυραίο άνοιγμ είναι μέσα στην επίχωση
 
9  φωτογραφίες
Αυτή η τοποθέτησή της θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως ότι αρχαιολόγος εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει άμμος στον επόμενο χώρο και επομένως οι εργασίες θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του Οκτωβρίου.

Η κυρία Περιστέρη απάντησε επίσης σε σχόλιο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα: «Τη δουλειά μας κάνουμε. Ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά συμφέροντα εμπλέκονται. Αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας», τόνισε.

Επίσης σε σχόλια για την αντιπαράθεσή της με την αρχαιολόγο κυρία Ολγα Παλαγγιά σημείωσε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί περισσότερο.

Εκ μέρους της ομάδας εργασίας έγινε έκκληση να μένει το αρχαιολογικό έργο μακράν πάσης  παραφιλολογίας.

Ως προς την εξέλιξη των ανασκαφικών εργασιών πρόκειται να ακολουθήσει το άνοιγμα του τρίτου θυρώματος με την αφαίρεση του χώματος και η υποστύλωση του τρίτου διαφραγματικού τοίχου που βρίσκεται πίσω από τις Καρυάτιδες.

Οι χωματουργικές εργασίας έχουν προχωρήσει στην εξωτερική πλευρά του τύμβου για απάλυνση του μνημείου από το βάρος των χωμάτων. Ολοκληρώθηκε επίσης η προσωρινή υποστήριξη του τοίχου πίσω από τις Σφίγγες.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΥΠΠΟ η απομάκρυνση των χωμάτων γίνεται με τον ενδεδειγμένο ανασκαφικά τρόπο ώστε να αξιοποιηθούν απολύτως τα στρωματογραφικά δεδομένα.

Ηδη γίνονται αρχαιομετρικές μετρήσεις για τη χρονολόγηση του υλικού που βρίσκεται στο μνημείο, ενώ έχει σταλεί και στο εξωτερικό υλικό για να γίνουν πιο ειδικές μετρήσεις για την ακριβέστερη χρονολόγηση. Στην ανασκαφή συμμετέχουν συνολικά περίπου 40 άτομα.

Ως προς τη διατύπωση απόψεων για το ταφικό μνημείο η ανασκαφική ομάδα παρακολουθεί τον επιστημονικό διάλογο και όπως επισημαίνουν έως σήμερα έχουν υπάρξει 14 διαφορετικές απόψεις για την ταυτότητα του νεκρού.

Σχετικά με τη χρονολόγηση του μνημείου η κυρία Περιστέρη θεωρεί ότι ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, άποψη που έχει ήδη διατυπώσει σε δύο αρχαιολογικά συνέδρια.



Εως σήμερα σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία της ανασκαφής έχουν διατεθεί 20.000 το 2010, 80.000 το 2011, 50.000 το 2012, 90.000 το 2013 και 150.000 το 2014. Επίσης έχει γίνει δωρεά σε είδος από την Εθνική Τράπεζα και χρηματικές προσφορές από την ΔΕΣΦΑ Ελληνικά Πετρέλαια. 

No comments:

Post a Comment