Tuesday, September 30, 2014

ΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Κόντρα στην απαγόρευση από το υπουργείο Πολιτισμού, περισσότεροι από 110 λάτρεις της αναρρίχησης από 40 χώρες άρχισαν να καταφτάνουν από χθες στα Μετέωρα για το διεθνές αναρριχητικό φεστιβάλ Petzl RocTrip που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκαν στους βράχους των Μετεώρων 220 Eλληνες αναρριχητές, στο πλαίσιο της καθιερωμένης πανελλήνιας συνάντησής τους, για την οποία δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα
Το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκαν στους βράχους των Μετεώρων 220 Eλληνες αναρριχητές, στο πλαίσιο της καθιερωμένης πανελλήνιας συνάντησής τους, για την οποία δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα
Στο τοπικό αστυνομικό τμήμα φέρεται πως έχει σταλεί ειδική ειδοποίηση, αλλά μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρξε κάποια κίνηση από την πλευρά της αστυνομίας. «Αν θέλουν, ας έρθουν να τους συλλάβουν. Θα γίνουμε ρεζίλι σε διεθνές επίπεδο», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Γεωργούλης, ο οποίος θεωρεί προσχηματικό τον λόγο της απαγόρευσης, αλλά και αναρμόδιο το υπουργείο Πολιτισμού να εκδίδει τέτοιου είδους απαγορευτικές αποφάσεις.
Σημειώνεται πως μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκαν στους βράχους των Μετεώρων 220 Eλληνες αναρριχητές, στο πλαίσιο της καθιερωμένης πανελλήνιας συνάντησής τους, για την οποία δεν ζητήθηκε η άδεια και δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, παρόλο που οι συμμετέχοντες ήταν διπλάσιοι από αυτούς του διεθνούς φεστιβάλ.
Σημειώνεται πως με βάση και τη σχετική αρνητική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τασούλας, απέρριψε το αίτημα για χορήγηση άδειας, λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσής του, σε ό,τι αφορά τις αναρριχητικές διαδρομές που θα ακολουθηθούν.
Τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το 1967, ιερός χώρος από το 1995, και προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος από το 1921, ενώ από το 1988 έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ζητήσει τις προτάσεις όλων των συναρμόδιων φορέων και βρίσκεται στην τελική στάση επεξεργασίας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει τους όρους κάθε δραστηριότητας στην περιοχή.
«Η αναρριχητική κοινότητα έχει δεσμευτεί εδώ και δεκαετίες ότι δεν ανεβαίνει στους βράχους εκείνους που έχουν μοναστήρια. Δεν ενοχλούμε κανέναν», επισήμανε ο κ. Γεωργούλης και πρόσθεσε: «Εδώ υπάρχουν καθημερινά 50 πούλμαν προσκυνητών για ένα μόνο μοναστήρι. Αυτό δεν είναι όχληση και τους ενοχλούν οι αναρριχητές;». Η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία και οι αυτοδιοικητικοί φορείς έχουν ταχθεί υπέρ της καθιέρωσης σαφώς προσδιορισμένων όρων και προϋποθέσεων για την αναρριχητική δραστηριότητα.

No comments:

Post a Comment