Wednesday, September 24, 2014

Η ΤΟΥΙΓΚΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ 65

Με κοντό αντρικό κούρεμα, μεγάλα μάτια με μακριές βλεφαρίδες και ανορεξική (ύψος 1,67 και βάρος 43 κιλά), η Τούιγκι άλλαξε μια για πάντα τα πρότυπα ομορφιάς της Δύσης.


Η Τουίγκι γεννήθηκε ως Λέσλι Χόρνμπι στις 19 Σεπτεμβρίου 1949 σε εργατικό προάστιο του Λονδίνου: ήταν η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του μαραγκού πατέρα και της βιομηχανικής εργάτριας μητέρας και αγωνίστηκε από νωρίς για καλύτερη ζωή μέσα στη χτυπημένη από τη φτώχεια οικογένεια.

Η Τουίγκι άμαθε την κομμωτική για να βγάζει τα προς το ζην. Παιδί εργατικής οικογένειας, ονειρευόταν να ανοίξει κάποια στιγμή το δικό της κομμωτήριο, αν και η μοίρα έμελλε να της χτυπήσει την πόρτα: φωτογράφος της «Vogue» την ανακάλυψε μέσα στο κομμωτήριο, μένοντας αποσβολωμένος από το ασυνήθιστο στιλ και την ιδιαίτερη ομορφιά της: «σκελετωμένη», χωρίς στήθος καλά-καλά και μοιάζοντας με νεαρό αγοράκι!
«Θα ποζάρεις για μένα;», τη ρώτησε. Κι όταν εκείνη του απάντησε αδιάφορα «Γιατί όχι;», αυτή θα ήταν η στιγμή που θα άλλαζε μια για πάντα την ιστορία της μόδας.
Ετσι η Τουίγκι γίνεται το πρώτο supermodel του πλανήτη και έχει όλο τον κόσμο στα πόδια της: φωτογραφίσεις-βροχή, πασαρέλες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, αλλά και εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.


Το ανδρόγυνο στιλ της με την ψιλόλιγνη και «στεγνή» σιλουέτα και την εύθραυστη ομορφιά έκανε πολύ γρήγορα τον γύρο του δυτικού κόσμου, αποκτώντας αμέτρητες φανατικές θαυμάστριες. Τουίγκι, σημαίνει εξάλλου «κλαράκι»...
 
Σύντομα η εφημερίδα «Daily Express» θα ανακηρύξει την καχεκτική σιλουέτα της Τουίγκι σε «Πρόσωπο του 1966», γεννώντας έτσι έναν θρύλο, ένα σύμβολο της δεκαετίας με τον ίδιο τρόπο που ήταν οι Beatles και οι Rolling Stones.


Σταθερή αναφορά της «Vogue» πλέον και όλων των μεγάλων περιοδικών μόδας (όπως το «Elle»), η Τουίγκι δεν έμεινε στο modeling: ήδη από το 1967, όταν μετακόμισε στις ΗΠΑ για να λάμψει στο διεθνές στερέωμα της πασαρέλας, δημιούργησε τη δική της σειρά ρούχων, μετρώντας πληθώρα ακόμα από επιχειρηματικές κινήσεις που θα της έφερναν πέρα από δόξα και πλούτη.


Το 1980 εμφανίστηκε και στους «Blues Brothers», ενώ 8 χρόνια αργότερα θα παίξει δίπλα στη μεγάλη Σίρλεϊ ΜακΛέιν στη «Madame Sousatzka» (1988).



Η Τουίγκι ανέβηκε και στη σκηνή του θεάτρου, ξεκινώντας από το 1983, όταν έκανε το ντεμπούτο της σε μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ («My One and Only»). Στα επόμενα χρόνια, πέρα από τη σταθερότητα που εξασφάλιζε πια ρόλους σε σινεμά και θέατρο, η Τουίγκι θα έκανε και αμέτρητες εμφανίσεις στην τηλεόραση, από σειρές μέχρι και εκπομπές ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Στην αμερικανική τηλεόραση η Τουίγκι έγραψε τη δική της σελίδα, εμφανιζόμενη ακόμα και στην κριτική επιτροπή του «America's Next Top Model»…



Το 2005, η Τουίγκι έγινε το πρόσωπο των Marks & Spencer, λειτουργώντας όχι μόνο ως μοντέλο αλλά και ως σχεδιάστρια της φίρμας. Σήμερα, 65 ετών πιά, δανείζει συχνά τη φιγούρα της σε προωθητικούς σκοπούς εταιριών, όπως στα προϊόντα ομορφιάς Olay.

Ταυτοχρόνως, παραμένει συνεχώς στη δημοσιότητα γράφοντας βιβλία, ηχογραφώντας δίσκους αλλά και αποτελώντας αντικείμενο ερευνών και ντοκιμαντέρ για τη ζωή της αλλά και τη μόδα γενικότερα, έτσι σύμβολο και ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής καθώς είναι. Το 2009 εκδόθηκε το λεύκωμα «Twiggy: A Life in Photographs».

Το 1988, παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, επίσης ηθοποιό Leigh Lawson, στο πλευρό του οποίου παραμένει ακόμα και σήμερα. Πλέον ζει μόνιμα στο Λονδίνο.






No comments:

Post a Comment