Tuesday, April 10, 2012

ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΣΙΝΑΤΡΑ

Επιτυχίες του Φρανκ Σινάτρα, όπως το "I've got you under my skin", μπορεί να μειώσουν τον παράγοντα φόβο στους ασθενείς που παραμένουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης και χρειάζονται μόνο τοπικό αναισθητικό. Η easy listening και η κλασική μουσική ήταν στην κορυφή της λίστας των επιλογών για τους χειρουργούς, αλλά και τους ασθενείς που συμμετείχαν σε μια νέα έρευνα του Νοσοκομείου John Radcliffe στην Οξφόρδη.

Οι γιατροί στο Τμήμα Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής ανέλυσαν στοιχεία από 96 ασθενείς, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη άκουγε μουσική κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης , ενώ η δεύτερη χειρουργήθηκε στο σύνηθες περιβάλλον. Τα επίπεδα άγχους μετρήθηκαν μέσω του αναπνευστικού ρυθμού των ασθενών.

Οι μετρήσεις έγιναν όταν ο ασθενής ήταν στο χειρουργικό τραπέζι, λίγο πριν τη διαδικασία και στο τέλος της, ενώ ήταν ακόμα ξαπλωμένος. Σύμφωνα με το πείραμα, η ομάδα που έπαιξε μουσική μείωσε στο 29% τα επίπεδα του άγχους και είχαν μέσο όρο 11 αναπνοές ανά λεπτό, έναντι 13 στην άλλη ομάδα.



Η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση της μουσικής σε ασθενείς που υποβάλλονται σε προγραμματισμένες ή ακόμα και έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις και οι γιατροί τόνισαν ότι την υποδέχθηκαν με ικανοποίηση καθώς ακόμα και μια μικρή επέμβαση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πίεση. "Δεν θέλαμε κάτι που να κάνει τρελό θόρυβο, βάλαμε κυρίως κλασική μουσική και Σινάτρα".

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει ότι η κλασική μουσική μπορεί να έχει τα μέγιστα οφέλη για την υγεία των ασθενών, ιδιαίτερα τα έργα των Bach, Mozart και Ιταλών συνθετών.

Καθώς χρειάζεται να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας συνηθισμένης πρακτικής, υπάρχουν βάσιμοι ιατρικοί λόγοι ότι η χαλαρή μουσική βοηθά τους ασθενείς να ηρεμούν και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τον πόνο.

Στην μελέτη τονίστηκε πώς το άγχος πριν από την επέμβαση μπορεί να προκαλέσει και φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία μπορεί να παρατείνει τον χρόνο αποκατάστασης.

Η μουσική έχει ακόμα δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει θύματα της άνοιας να θυμηθούν τις προηγούμενες ζωές τους πιο εύκολα. Πρόσφατα γιατροί στο Leicester διαπίστωσαν ότι ο Glen Miller and the Big Band βοήθησε ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα να φτιάξουν την διάθεσή τους. Όσοι σιγομουρμούριζαν το "In The Mood" περπάτησαν 25% μακρύτερα και ανέπνευσαν καλύτερα.

No comments:

Post a Comment