Friday, April 27, 2012

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

Πολλοί θα ήθελαν να έβαζαν κάμερες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τ η ς φετινής κριτικής επιτροπής του 65ου Φεστιβάλ Καννών. Τα ονόματα που θα πλαισιώσουν τον πρόεδρο, Νάνι Μορέτι, ανακοινώθηκαν χθες – Πέμπτη.
Οι υποψήφιες ταινίες, οι οποίες είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και αν κρίνει κανείς από την κριτική επιτροπή, δεν είναι καθόλου εύκολο να προβλεφθεί ποια ταινία θα φύγει με τον Χρυσό Φοίνικα.
Το όνομα που ξεχωρίζει στην φετινή επιτροπή είναι αυτό του βραβευμένου με Όσκαρ (το 2004 για το Sideways και το 2011 για τους Απόγονους) Αλεξάντερ Πέιν. Την επιτροπή απαρτίζουν επίσης οι οι εξής: Εμανουέλ Ντεβός (Le fils de l'autre), Χιάμ Αμπάς (Red Road), Αντρεα Αρνολντ (Fish Tank), Ντάιαν Κρούγκερ (Άδωξοι Μπάσταρδη, Unknown), Γιούαν ΜακΓκρέγκορ (Trainspotting, Beginners), Ραούλ Πεκ (Sometimes in April, Lumumba) και η έκπληξη - Ζαν Πολ Γκοτιέ. Ο τελευταίος θα δώσει μια πιο ανάλαφρη ίσως νότα στο Φεστιβάλ, αλλά σίγουρα θα συμβάλει στο να διακριθεί η αισθητική.

Αξίζει να αναφερθούν οι 22 ταινίες που θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Φοίνικα, τις οποίες επέλεξε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό.
«Killing Them Softly» του Αντριου Ντόμινικ, με Μπραντ Πιτ, Ρέι Λιότα και Ρίτσαρντ Τζένκινς, «The Paperboy» του Λι Ντάνιελς (Precious), «Holly Motors» του Λεός Καράξ, «Reality» του Ματέο Γκαρόνε (Γόμορρα), «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με τον Ρόμπερτ Πάτινσον και τη Ζιλιέτ Μπινός, «De Rouille et D' Os» του Ζακ Οντιάρ, «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε, «Lawless» του Τζον Χίλκοουτ, «Apres la Bataille» του Γιουσρί Νασραλάχ, «In Another Country» του Χονγκ Σανγκσού, «Provisoriu» του Κριστιάν Μουντζίου, «On the Road» του Βάλτερ Σάλες (το φαβορί), «Post Tenebras Lux» του Κάρλος Ρεϊγάδας, «Taste of Money» του Σανγκσου Ιμ, «The Angel's Share» του Κεν Λόουτς, «Like Someone in Love» του Αμπάς Κιαροστάμι, «Mud» του Τζεφ Νίκολς, «Paradies; Liebe» του Ουλριχ Σάιντλ, «The Hunt» του Τόμας Βίντερμπεργκ, «Im Nebel» του Σεργκέι Λοζνίτσα, «Moonrise Kingdom» του Γουες Αντερσον, «Vous n' Αvez Εncore Rien Vu» του Αλέν Ρενέ.
Η Berenice Bejo, την οποία γνωρίσαμε στο πολυβραβευμένο «The Artist», θα είναι η οικοδέσποινα στις τελετές έναρξης και λήξης, στις 16 και 27 Μαΐου.

No comments:

Post a Comment