Sunday, April 22, 2012

Εκλογές 2012 στην ΕΡΤ3


Από τη Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012, αρχίζουν οι ειδικές εκπομπές της ΕΡΤ3 για τις εθνικές εκλογές, ενώ το σύνολο του δημοσιογραφικού και τεχνικού επιτελείου του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ρίχνεται στη μάχη της ενημέρωσης, επικεντρώνοντας στην ουσία και παρουσιάζοντας με αντικειμενικότητα τις θέσεις όλων των κομμάτων.

Για τη σωστή οργάνωση του προεκλογικού διαλόγου στην ΕΤ3, την τήρηση του προβλεπόμενου χρόνου της εκπροσώπησης των κομμάτων και την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας έχει οριστεί από το Γενικό Διευθυντή της ΕΡΤ3 Κώστα Μπλιάτκα ειδική επιτροπή δημοσιογράφων, η οποία συνεδριάζει καθημερινά. Η επιτροπή αποτελείται από τον προϊστάμενο του Τμήματος Ειδήσεων Δημήτρη Ντόζη, τον ειδικό σύμβουλο Γενικής Διεύθυνσης Δημήτρη Παπαγρηγορίου, την προϊσταμένη Ενημερωτικών Εκπομπών Θεοδώρα Αυγέρη και τους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη και Χρήστο Γιαννούλη.

Ειδικότερα, καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή έρχονται στο καθημερινό πρόγραμμα «Οι Απέναντι» με το Χρήστο Γιαννούλη. Η εκπομπή στέκεται «απέναντι» στις σύγχρονες προκλήσεις, θέτοντας ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον σε υποψηφίους της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου και αναδεικνύοντας τα επιχειρήματα και τον αντίλογο όσων διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις επικείμενες εκλογές. Μία ώρα με καλεσμένους στο στούντιο και ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις.

Επίσης, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη - εκτός από την Τρίτη 24 Απριλίου 2012, που θα μεταδοθεί η νέα ενημερωτική εκπομπή «Σημείο ισορροπίας» με τον Παντελή Σαββίδη- εντάσσεται στη ζώνη των 23.00 η ειδική εκπομπή «Μιλώντας πολιτικά». Για μιάμιση ώρα οι πολιτικοί συντάκτες και σχολιαστές του σταθμού θέτουν καίρια ερωτήματα στους καλεσμένους υποψήφιους από όλα τα κόμματα, σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

Εξάλλου, υποψήφιους όλων των κομμάτων φιλοξενεί η εκπομπή «Λαβύρινθος» της ΕΤ3 με τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, κάθε Παρασκευή, στις 23.00, ενώ μία διαφορετική προσέγγιση της πολιτικής επικαιρότητας γίνεται στις «Ανιχνεύσεις» με τον Παντελή Σαββίδη, κάθε Τετάρτη, στις 23.00.

Για τις πολιτικές εξελίξεις θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση από τις εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων του σταθμού.

Ανοιχτός διάλογος επί της ουσίας
στη Ραδιοφωνία της ΕΡΤ3

Τι λένε τα κόμματα για το ενδεχόμενο νέων μέτρων; Για κυβερνήσεις συνεργασίας και με ποιους; Είναι δυνατή η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη; Πώς θα αντιμετωπίσουν την καλπάζουσα ανεργία; Με ποιους όρους μπορεί να υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη; Μπορεί ο πολιτισμός και ο αθλητισμός να ξεφύγουν από την κρίση; Γιατί εν τέλει ζητούν την ψήφο μας; Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 6ης Μαΐου;

Με στοχευμένες ερωτήσεις προς υποψήφιους βουλευτές και εκπροσώπους κομμάτων που αφορούν στα μείζονα θέματα της δημόσιας ζωής στη μετα-μνημόνιο εποχή, η Ραδιοφωνία της ΕΡΤ3 θα καλύψει την προεκλογική εκστρατεία των πολιτικών δυνάμεων ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Δημοσιογράφοι των τριών προγραμμάτων (102fm, 9.58 και Βραχέα) θα θέσουν δύσκολα ερωτήματα, από την αναδιάρθρωση του κράτους, τις μεταρρυθμίσεις και το μεταναστευτικό έως την περιφερειακή ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό και τις υπερχρεωμένες ΠΑΕ, -συνολικά 15 θεματικές ενότητες-, με στόχο την πολύπλευρη και άμεση ενημέρωση των ακροατών.

Μέσα σε πέντε λεπτά ο εκπρόσωπος κάθε κόμματος, σε ένα «πρόσωπο με πρόσωπο» ραδιοφωνικό debate, θα πρέπει να προβάλει, χωρίς πολλές περιστροφές, τις θέσεις του κόμματός του.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα συνήθη ραδιοτηλεοπτικά πάνελ στα οποία ο καθένας διεκδικεί να κερδίσει πόντους και…ψήφους, κλέβοντας συχνά τις εντυπώσεις μέσα από οξείες αντιπαραθέσεις, χωρίς όμως να γίνεται επί της ουσίας ενημέρωση. Στις πρώτες μετά το μνημόνιο εκλογές, που σηματοδοτούν και το τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου, η Ραδιοφωνία της ΕΡΤ3 φιλοδοξεί να δώσει ένα δυναμικό ‘‘παρών’’» αναφέρει ο Διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3, Παύλος Νεράντζης.

No comments:

Post a Comment