Tuesday, May 19, 2020

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ LATIN

GREEN EYES




Στην Κούβα το 1929 ο Nilo Menendez (1902-87) συνέθεσε σε στίχους του Adolfo Utrera (1902-31) το “Aquellos ojos verdes”, που έγινε “Green eyes” όταν ο L. Wolfe Gilbert έγραψε αγγλικούς στίχους με τίτλο “Green eyes” (1941). Σε ορισμένους δίσκους φέρονται ως στιχουργοί του “Green eyes” και οι E. Rivera – Eddie Woods.
Η σύνθεση παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά εκτός Κούβας από τον Don Azpiazu & His Havana Casino Orchestra. Επίσης ακούγεται στην ταινία του 1947 “The fabulous Dorseys”  όπως και στην ελληνική «Στέλλα» (1955).
Σε δίσκους έγινε επιτυχία στις ΗΠΑ από τους Jimmy Dorsey (1941), Xavier Cugat (1941), Tony Pastor (1941).

HABANERA


H “Habanera” είναι γνωστή στο ευρύ κοινό από την όπερα του Bizet “Carmen” (1875). Habanera είναι κουβανέζικος χορός, που πήρε το όνομα από την πόλη Havana. Τον 19ο αιώνα ήταν ο δημοφιλέστερος χορός στην Λατινική Αμερική και υπήρξε πρόγονος άλλων χορευτικών ρυθμών όπως το τανγκό της Αργεντινής.

Το ηχογράφησαν οι Maria Callas, Glenn Miller, Nana Mouskouri, Edmundo Ros, Claude Thornhill, Charlie Barnet, κ.α



HERNANDO’S HIDEAWAY


Το τανγκό αυτό το συνέθεσαν οι Richard Adler – Jerry Ross το 1954 για το μιούζικαλ “The Pajama Game”, που όταν έγινε ταινία το 1957 το απέδωσαν οι John Raitt – Carol Haney – οι ίδιοι που το τραγούδησαν στην θεατρική παράσταση.
Σε δίσκους έγινε επιτυχία στις ΗΠΑ το 1954 από τους Archie Bleyer, Guy Lombardo, Johnnie Ray. Επίσης ηχογραφήθηκε από τους Roger Williams, Enoch Light, Ted Heath, Ventures, Sid Ramin, Mantovani, Alma Cogan, Harry Connick Jr, Doris Day, Everly Brothers, Ella Fitzgerald, Carol Haney, Harry James, Billy May, Edmundo Ros, Ventures, Johnston Brothers, κ.α.
Η σύνθεση διασκευασμένη στα ισπανικά τιτλοφορήθηκε “El escondite de Hernando”, ερμηνευμένη, μεταξύ άλλων, από τον Jose Louis.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment