ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, December 11, 2019


Γερμανοί επενδυτές δίνουν δεύτερη ζωή στο «Αίγυπτος»

Γερμανοί επενδυτές δίνουν δεύτερη ζωή στο «Αίγυπτος»


Όταν το 2016 ο Andreas Krueger γνώρισε και ερωτεύθηκε τη Θεσσαλονίκη, έψαξε και στη συνέχεια εντόπισε το πρώην «Αίγυπτος», αλλά βεβαίως τότε δεν μπορούσε να φανταστεί τις δυσκολίες που θα συναντούσε στα σχέδιά του να δημιουργήσει στη θέση του ετοιμόρροπου διατηρητέου, εγκαταλελειμένου από το 1978, ένα νέο ξενοδοχείο, το οποίο μάλιστα θα ξαναζωντανέψει το κτίριο του Μεσοπολέμου, αφού θα αποκαθιστά πλήρως την αρχιτεκτονική και μορφολογική τυπολογία του.


Όταν ο Αndreas Krueger και οι συνεργέτες του, γερμανική εταιρεία real estate από την Κολωνία, αγόρασαν το μισογκρεμισμένο δια γυμνού οφθαλμού κτίριο, που στο σεισμό του 1978 είχε «χάσει» τη στέγη και τον τρίτο όροφο, δεν φαντάζονταν ότι θα σκόνταφταν σε τόσα γραφειοκρατικά εμπόδια για την υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου της τάξης των 5-5,5 εκατ. ευρώ, που μάλιστα θα απάλλασε τη γειτονιά από ένα επικινδύνως ετοιμόρροπο κτίριο, το οποίο επιτροπή κατοίκων της περιοχής Αντιγονιδών και της οδού Πτολεμαίων, ζητάει από χρόνια την κατεδάφισή του, έχοντας φτάσει στο Δήμο, στον Εισαγγελέα και σε κάθε πιθανή αρμόδια, υπηρεσία και επιτροπή.
Η ιστορία του πρώην «Αίγυπτος»



Το χαρακτηρισμένο από το ΥΜΑΘ διατηρητέο κτίριο, στον αριθμό 8 της Πτολεμαίων κτίσθηκε το 1927 και αποτελείτο από υπόγειο, ισόγειο, τρεις ορόφους και στέγη. Το κτίριο λειτούργησε ως ξενοδοχείο μέχρι το 1978 και το μεγάλο σεισμός της Θεσσαλονίκης, από τον οποίο κατέρρευσε ολοσχερώς ο τρίτος όροφος και η στέγη του, ενώ προκλήθηκε και ο θάνατος δύο ατόμων. Από τότε και για 41 χρόνια το «Αίγυπτος» έμεινε να ερρημώνει και μέρα την μέρα να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για όσους διαβαίνουν από το πεζοδρόμιο, λόγω της πτώσης υλικών από τους τοίχους που έχουν ξεφτίσει, τα σαθρά μπαλκόνια και τα κατεστραμμένα ξύλινα κουφώματα. Κίνδυνοι βεβαίως υπάρχουν και για όσους λάθρα αναζητούν καταφύγιο στο εσωτερικό του, είτε γιατί είναι άστεγοι, είτε γιατί θέλουν κάπου να πάρουν τη δόση τους. Αλλά κίνδυνοι υπάρχουν κυρίως για τους περιοίκους που είναι αναγκασμένοι να ζούνε δίπλα σε μία εστία μολύνσεων και σε πιθανή αιτία πρόκλησης ατυχημάτων.


Το «Αίγυπτος», που πωλήθηκε στους Γερμανούς επενδυτές που μάλιστα έχουν έγκριση ένταξης του έργου στον αναπτυξιακό ( 21/5/2018), έχει μία ευκαιρία να αναστηθεί σαν ένα ολοκαίνουργο ξενοδοχείο, ασφαλές, με σύγχρονες ανέσεις αλλά με κέλυφος vintage κι’ όλη την παλιά του αίγλη. Σύμφωνα με την μελέτη του αρχιτέκτονα μηχανικού Π. Πανέτσου κι’ αφού έχει ήδη γίνει η αποτύπωση του κτιρίου, μετά την κατεδάφιση , θα ανακατασκευαστούν πλήρως οι όψεις και το κέλυφος στην αρχική του μορφή και θα προστεθούν δύο όροφοι σε εσοχή και δώμα. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ξενοδοχείου κατηγορίας 4 αστέρων και δυναμικότητας 30 δωματίων, με κοινόχρηστους χώρους για πελάτες και επισκέπτες.
Που σκοντάφτει η επένδυση



Για να προχωρήσει το έργο, θα πρέπει σε πρώτη φάση να δοθεί έγκριση κατεδάφισης του ετοιμόρροπου κτιρίου από το Τμήμα Επικινδύνων – Ετοιμόρροπων Κατασκευών της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο συγκεκριμένο Τμήμα όμως φαίνεται δεν βλέπουν επικίνδυνα ετοιμόρροπο το κτίριο παρότι έκθεση πραγματογνωοσύνης τριμελούς επιτροπής μηχανικών, του 2012, το είχε χαρακτηρίσει «ετοιμόρροπο στα κατακόρυφα φορτία , με επικινδύνως ετοιμόρροπα τμήματα στον β’ όροφο σε οποιοδήποτε καταναγκασμό», όπου «καταναγκασμός» μπορεί να είναι σεισμός, καταρρακτώδης βροχή, εκδήλωση φωτιάς που θα προκαλέσεις μερική ή και πλήρη κατάρρευση.





Πιο πρόσφατη έκθεση μίας δεύτερης τριμελούς επιτροπής (29/8/22019), όπως εκ του νόμου προβλέπεται, σε νέα τεχνική έκθεση υποστηρίζει ότι «το κτίσμα δεν είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο» και δύναται «όπως κρίνεται μακροσκοπικά να φέρει τα ίδια βάρη του»….αν γίνουν επισκευές.


Και η ανταλλαγή τεχνικών εκθέσεων συνεχίζει με την αίτηση θεραπείας που υποβλήθηκε από εξειδικευμένο γραφείο μελετών, το οποίο διενήργησε εργαστηριακούς ελέγχους για να εξακριβωθεί η δομική επάρκεια του κτιρίου. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών των ελέγχων, ζητείται ξανά η κατεδάφιση του κτιρίου, όχι μόνο για την ανακατασκευή του, όπως σημειώνεται, αλλά και για να αρθεί η επικινδυνότητα που υπάρχει και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.


Κάποια στιγμή, ελπίζεται σύντομα, θα καταλήξει η ανταλλαγή τεχνικών εκθέσεων, με τους Γερμανούς επενδυτές να αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους, στο παλιό «Αίγυπτος», που τους έδωσε όραμα και τους παρακίνησε να μπούνε στην αγορά της Θεσσαλονίκης.
ΑΝΝΥ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ

No comments:

Post a Comment