Saturday, December 3, 2016

ΣΗΜΕΡΑ-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   1621: ο Γαλιλαίος εφευρίσκει το τηλεσκόπιο. 

   1755: γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος πορτραίτων Γκίλμπερτ Στιούαρτ. 

   1818: το Ιλινόις ανακηρύσσεται η 21η Πολιτεία των ΗΠΑ. 

   1833: ανοίγει στο Όμπερλιν του Οχάιο το Oberlin Collegiate Institute το πρώτο Πανεπιστήμιο, που δέχεται αγόρια και κορίτσια με ίσους όρους, εγγράφοντας 29 αγόρια και 15 κορίτσια. 

   1855: διεξάγεται ο μεγαλύτερος σε διάρκεια (6 ώρες και 15 λεπτά) καταγεγραμμένος αγώνας πυγμαχίας χωρίς γάντια μεταξύ των Τζέιμς Κέλι και Τζόναθαν Σμιθ, στην Μελβούρνη της Αυστραλίας 

   1857: γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας Τζόζεφ Κόνραντς. 

   1894: πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο Σκωτσέζος μυθιστοριογράφος Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον. Έγραψε το πασίγνωστο «Νησί των Θησαυρών» το 1883 και την «Παράξενη ιστορία του Δρ Τζέκιλ και του Μίστερ Χάιντ», το 1886. 

   1895: γεννιέται η ’Αννα Φρόιντ, κόρη του Αυστριακού ψυχιάτρου Σίγκμουντ Φρόιντ, πατέρα της ψυχανάλυσης. Η ’Αννα θεμελίωσε την παιδική ψυχανάλυση. 

   1897: τροποποιούνται τα ελληνοτουρκικά σύνορα εις βάρος της Ελλάδας. 

   1907: "κάνουν το ντεμπούτο τους στο θέατρο στο έργο ""The Warrens of Virginia"" η μετέπειτα σταρ του Χόλιγουντ Μαίρη Πίκφορντ και ο μελλοντικός διάσημος σκηνοθέτης Σεσίλ ντε Μιλ. Και οι δύο θα κυριαρχήσουν αργότερα στον αμερικανικό κινηματογράφο." 

   1910: εγκαινιάζεται στο Παρίσι το 12ο Σαλόνι Αυτοκινήτου από ομάδα υπουργών, γερουσιαστών και βουλευτών. Εκεί γίνεται, για πρώτη φορά, επίδειξη της λάμπας από νέον, που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο φυσικό Ζορζ Κλοντ. 

   1912: το θωρηκτό «Αβέρωφ» κατατροπώνει στη ναυμαχία της Έλλης, στα Στενά των Δαρδανελίων, τον τουρκικό στόλο αναγκάζοντας τον να κρυφτεί στα Στενά. 

   1918: ολοκληρώνεται η Συνδιάσκεψη των Συμμάχων (Αντάτ) και η Γερμανία πρέπει να καταβάλλει τις αποζημιώσεις της. 

   1919: πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πιερ Ωγκίστ Ρενουάρ. 

   1921: νέα συλλαλητήρια στις κυπριακές πόλεις πραγματοποιούνται για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα 

   1921: υπογράφεται τουρκο-αρμενικό σύμφωνο ειρήνης. 

   1922: γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ανάμεσα στα έργα του η «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» και «Η αυλή των θαυμάτων». 

   1924: ο πυγμάχος Τζακ Σάρκι χάνει την άδειά του μετά από απόφαση της Επιτροπής Πυγμαχίας της Νέας Υόρκης επειδή σε αγώνα χτύπησε τον διαιτητή Εντι Πέρντι. 

   1929: γενική είναι η κινητοποίηση των Ελλήνων αγροτών και εργατών κατά της κυβέρνησης, για την ικανοποίηση διαφόρων αιτημάτων τους. 

   1930: γεννιέται ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ, πρωτοπόρος της κινηματογραφικής κίνησης Νουβέλ Βάγκ. 

   1934: προσαρτάται στην Λιβύη η ιταλική αποικία της Τρίπολης και της Κυρηναϊκής. 

   1935: η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Ελεανόρ Ρούσβελτ εισηγείται τον πρώτο νόμο για ένα πρόγραμμα στέγασης των χαμηλόμισθων. 

   1942: κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής παραιτείται η κυβέρνηση Τσολάκογλου και ορκίζεται νέα Κυβέρνηση υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο. Ο νέος Πρωθυπουργός με διάγγελμα εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τις Αρχές Κατοχής. 

   1944: η αμερικανική Κυβέρνηση ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη να εκδιώξουν τον δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο από την Ισπανία. 

   1944: πέφτει η πρώτη σφαίρα από Βρετανούς στρατιώτες στα «Δεκεμβριανά», μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, που πυροδότησε τον πρώτο εμφύλιο πόλεμο. Είκοσι οκτώ νεκροί και περίπου 100 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων, που συνόδευσαν τη διαδήλωση προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος. Αντίπαλοι είναι η ελληνική Κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από την Βρετανία και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). 

   1948: γεννιέται ο τραγουδιστής των Black Sabbath Όζι Όσμπορν. 

   1950: στην Κορέα, τα κινεζικά στρατεύματα πλησιάζουν την Πιονγκγιάνγκ. Οι δυνάμεις του ΟΗΕ υποχρεώνονται να υποχωρήσουν προς νότο. 

   1951: στην Αίγυπτο, 20 άτομα χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας από τις σκληρότερες μάχες ανάμεσα στους Βρετανούς και στους Αιγυπτίους, στην περιοχή του Σουέζ. 

   1952: στην Τσεχοσλοβακία, εκτελούνται με την κατηγορία της προδοσίας ο πρώην πρωθυπουργός Σλάνσκι και 11 ακόμα άτομα. 

   1952: στις ΗΠΑ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων: Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο απαγορεύει την κατασκευή χωριστών χώρων αναμονής, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί τις διακρίσεις σε δημόσια πάρκα, πισίνες και άλλες εγκαταστάσεις. 

   1956: ο Γουίλτ Τσάμπερλεν, ένα από τα κορυφαία αστέρια του NBA, κάνει το κολεγιακό του ντεμπούτο με το πανεπιστήμιο του Κάνσας σημειώνοντας 52 πόντους. 

   1959: πρόεδρος της ΕΔΑ επανεκλέγεται ο Ιωάννης Πασσαλίδης. 

   1960: γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Ντάριλ Χάνα. 

   1960: γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζούλιαν Μουρ. 

   1960: υπογράφεται η σύμβαση για την εξαγορά από τη ΔΕΗ της Ηλεκτρικής Ενέργειας. 

   1962: νέφος, που σκεπάζει το Λονδίνο προκαλεί το θάνατο 55 ατόμων από δηλητηρίαση. 

   1963: στην Ελλάδα, αποφασίζεται ότι, τα διδακτικά βιβλία θα διανέμονται δωρεάν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων. 

   1964: ιδρύεται στη Δανία η ομάδα της Brondby με την ένωση δύο ποδοσφαιρικών σωματείων του Brondbyoster και του Brondbyvester και οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν και άλλα αθλήματα όπως χάντμπολ, γυμναστική και μπάντμιντον. 

   1965: γεννιέται η Γερμανίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καταρίνα Βιτ. 

   1967: ο Αυστραλός Ντέρεκ Κλέϊτον είναι ο πρώτος αθλητής, που κάνει επίδοση κάτω από 2 ώρες και 10 λεπτά στον μαραθώνιο δρόμο με 2:09.36. 

   1967: "πραγματοποιείται από τον πρωτοπόρο καρδιοχειρουργό Κρίστιαν Μπάρναντ η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο Groote Schuur Hospital στο Κέιπ Τάουν, της Νότιας Αφρικής. Την πρώτη ανθρώπινη καρδιά λαμβάνει ο 53χρονος Lewis Washkansky, που επιβιώνει επί 18 ημέρες. Με την ευκαιρία αυτή, η 3η Δεκεμβρίου ανακηρύσσεται ""Παγκόσμια Ημέρα των Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς""." 

   1969: ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον αποσύρει κι άλλα στρατεύματα από το Βιετνάμ και εύχεται να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος. 

   1969: "οι παραγωγοί του μιούζικαλ ""Ιησούς Χριστούς Υπέρλαμπρο ’Αστρο"" προσφέρουν το ρόλο του Χριστού στον Τζον Λένον." 

   1971: νέος πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ξεσπά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Μπανγκλαντές. 

   1972: από τη συντριβή ισπανικού αεροσκάφους στα Κανάρια Νησιά σκοτώνονται 155 άτομα. 

   1976: "ένα φουσκωτό γουρούνι μήκους 40 ποδιών το ""σκάει"" στον ουρανό κατά τη διάρκεια φωτογράφησης για το εξώφυλλο του δίσκου των Pink Floyd ""Animals"". Φτάνει σε ύψος 18.000 ποδιών και ταξιδεύει από το Λονδίνο μέχρι το Κεντ, όπου και προσγειώνεται τελικά." 

   1976: εφτά άντρες πυροβολούν το σπίτι του Μπομπ Μάρλεϊ στο Κένσινγκτον του Λονδίνου την ώρα, που ο Μάρλεϊ κάνει εκεί πρόβες με τους Wailers. Τραυματίζονται, ευτυχώς ελαφρά, ο ίδιος, η γυναίκα του Ρίτα, ένας φίλος του και ο μάνατζερ των Wailers, Ντον Τέιλορ. 

   1979: έντεκα νέοι σκοτώνονται σε συναυλία του συγκροτήματος WHO στο Σινσινάτι του Οχάιο, όταν ποδοπατούνται πάνω στον πανικό για την εύρεση θέσεων. 

   1984: στο Bhopal της κεντρικής Ινδίας συμβαίνει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές καταστροφές, όταν από εργοστάσιο επεξεργασίες πυρηνικών αποβλήτων, που βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, διαρρέει ένα τεράστιο τοξικό νέφος, προκαλώντας ακαριαία το θάνατο σε 2.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας 600. 

   1988: πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Λάκης Γαβαλάς. 

   1989: παραιτείται όλη η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας μαζί με τον γενικό γραμματέα Εγκον Κρεντς. 

   1989: σκοτώνεται ο σέντερ φορ της Ρεάλ Μαδρίτης Φερνάντο Μαρτίν σε τροχαίο δυστύχημα έξω από τη Μαδρίτη. Δύο μέρες μετά γίνεται η κηδεία του ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης νικά τον ΠΑΟΚ με 92-71. 

   1991: στο Λίβανο, οι Σιίτες Μουσουλμάνοι ελευθερώνουν τον Αμερικανό ’Αλαν Στιν, μετά από πέντε χρόνια ομηρίας του. 

   1991: τη διεθνή αναγνώριση των Σκοπίων ως ανεξάρτητο κράτος, ζητά με επιστολή του προς τους ηγέτες όλων των χωρών, ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ. 

   1991: την ενοχή του κατηγορούμενου πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, σχετικά με τις καταθέσεις των ΔΕΚΟ στην Τράπεζα Κρήτης, προτείνει στο ειδικό δικαστήριο, ο κατήγορος βουλευτής της ΝΔ Νίκος Κατσαρός. 

   1992: "ο πρώην ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ αποδέχεται την ""πολιτική ευθύνη"" για τις δολοφονίες των συμπατριωτών του, που είχαν επιχειρήσει κατά το παρελθόν να διαφύγουν από τη χώρα." 

   1992: "πετρελαιοκηλίδα, που σχηματίζεται από τη διαρροή 80.000 τόνων αργού πετρελαίου από το ελληνικό δεξαμενόπλοιο ""Sea Aegean', που προσαράζει την ώρα, που μπαίνει στο λιμάνι της Λα Κορούνια, στην Ισπανία, απειλεί την περιοχή με τεράστια οικολογική καταστροφή." 

   1993: οι ΗΠΑ και η Ουκρανία απoτυγχάνουν να λύσουν τη διαφωνία τους σχετικά με τα αποθέματα 1.000 και πλέον πυρηνικών κεφαλών μεγάλου βεληνεκούς. 

   1993: ομαδικός τάφος ηλικίας 6.000 ετών, αποκαλύπτεται στο νεολιθικό σπήλαιο Αλεπότρυπα, του Διρού της Μάνης. 

   1993: στη Βρετανία, η πριγκίπισσα Νταϊάνα ανακοινώνει ότι, θα περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της, ένα χρόνο μετά το χωρισμό της με τον πρίγκιπα Κάρολο. 

   1994: έκπληξη και δυσαρέσκεια προκαλεί στη Λευκωσία, η αιφνίδια ανακοίνωση του γ.γ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, να εισηγηθεί την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό άνευ όρων. 

   1994: ο Αμερικανός ποδηλάτης Γκρέγκ Λε Μοντ, τρεις φορές νικητής του Γύρου της Γαλλίας, ανακοινώνει την αποχώρησή του λόγω ασθένειας των μυών, που δεν του επιτρέπει να αγωνίζεται σε μεγάλες διοργανώσεις 

   1994: στην Τουρκία, τρεις βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποιούνται σε ’Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη εναντίον γραφείων φιλοκουρδικής εφημερίδας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα. 

   1995: ο Γιγκάλ Αμίρ, δολοφόνος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, δηλώνει αμετανόητος για την πράξη του και ότι θα την επαναλάμβανε. 

   1995: στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ συγκαλεί έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κύμα απεργιών στα Πανεπιστήμια και το δημόσιο τομέα. 

   1995: στην Ισπανία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ισπανός πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, υπογράφουν τη Νέα Υπερατλαντική Ατζέντα, ένα πρόγραμμα για τις σχέσεις και την κοινή ευρω-αμερικανική δράση τον 21ο αιώνα, που προβλέπει συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, του εμπορίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του εγκλήματος της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών. 

   1996: με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφυλακίζεται ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Ρασίντ, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και πρόκληση σοβαρών βλαβών σε αεροσκάφος της ΠΑΝ-ΑΜ το 1982, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. 

   1997: με την ιδιότητα του υπουργού αθλητισμού της Βραζιλίας ο Πελέ επισκέπτεται το Λονδίνο και χρίζεται επίτιμος Ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ. 

   1997: στην Τουρκία, άγνωστοι πραγματοποιούν επίθεση με χειροβομβίδα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας διάκονος. 

   1998: ο Βραζιλιάνος μπασκετμπολίστας Όσκαρ Σμιντ ξεπερνά τους 41.000 πόντους στην καριέρα του. Ο Σμιντ είχε παίξει στην Αθήνα το 1989, όταν σαν παίκτης της Σναϊντέρο Καζέρτα είχε αντιμετωπίσει την Ρεάλ του μεγάλου Ντράζεν Πέτροβιτς στον τελικό του Κυπέλλου Ευρώπης. 

   1999: λήγει χωρίς να καταλήξει σε κάποια συμφωνία η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ των ΗΠΑ, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από 135 χώρες. Οι δεκάδες χιλιάδες «πολέμιοι της παγκοσμιοποίηση», που διαδήλωναν επί μέρες στην πόλη, πανηγυρίζουν. 

   2000: ο 24χρονος Βραζιλιάνος Γκουστάβο Κουερτέν νικά τον Αντρέ Αγκάσι στον τελικό του τουρνουά της Λισσαβόνας και γίνεται ο πρώτος Νοτιοαμερικανός τενίστας, που ανεβαίνει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. 

   2003: μια από τις πιο μακάβριες υποθέσεις στα δικαστικά χρονικά αρχίζει να εκδικάζεται στο Βερολίνο. Πρόκειται για την υπόθεση του 40χρονου τεχνικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, Αρμιν Μέιβες, που σκότωσε και έφαγε τον 43χρονο, Μπερντ-Γιούργκεν Μπράντες, τον οποίο βρήκε μέσω αγγελίας στο διαδίκτυο. Ο Μέιβες, αφού ακρωτηρίασε τα γεννητικά όργανα του Μπράντες και τα έφαγαν μαζί, συνέχισε στη δολοφονία του δευτέρου, μετά από έκκληση του ιδίου

No comments:

Post a Comment