Wednesday, December 21, 2016

















ΠΙΚΡΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΚΑΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ «ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ παρουσιάζουν στα πλαίσια του αφιερώματός τους Το ζεύγος και η βία την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις 21:00 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 1 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665) την βραβευμένη κωμωδία του Πιέτρο Τζέρμι Διαζύγιο αλά ιταλικά (Ιταλία, 1961, ασπρόμαυρη, 105'). Παίζουν: Mαρτσέλο Μαστρογιάννι, Ντανιέλα Ρόκα, Στεφανία Σαντρέλι.

Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση Ζήση Μπαρτζώκα από το Cine.gr. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο μάθημα για τον κινηματογράφο θα είναι: Οι ιταλικές ηθογραφίες και η κοινωνικοπολιτική αξία τους.

Ένας παντρεμένος προσπαθεί να βρει έναν εύσχημο τρόπο να χωρίσει τη γυναίκα του έτσι ώστε το διαζύγιο να μη βγει εις βάρος του..

Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι ζει σε έναν ασφυκτικό γάμο εδώ και 12 χρόνια και το μυαλό του ψάχνει τρόπους να απαλλαγεί από τη γυναίκα του. Όταν ερωτευθεί την πανέμορφη νεαρή ανιψιά του και δει ότι υπάρχει ανταπόκριση, θα καταστρώσει ένα πανούργο σχέδιο: θα βρει ένα θύμα να ερωτευτεί τη γυναίκα του, να τους πιάσει επ' αυτοφόρω και έτσι, ως κερατάς, να αποδώσει δικαιοσύνη εν βρασμώ ψυχής αλά... ιταλικού νότου!
Αυτό θα είναι το Διαζύγιο αλά ιταλικά. Μια κωμική ταινία του Πιέτρο Τζέρμι που σε κερδίζει με τη δήθεν σοβαροφάνειά της, την κριτική στα ήθη του ιταλικού νότου και την ενδιαφέρουσα πλοκή. Φοβερή και η σκηνή που όλο το χωριό πηγαίνει στο σινεμά να δει την αφορισμένη από τον δεσπότη ταινία Dolce vita στην οποία έπαιζε πάλι ο Μαστρογιάνι. Αν και όλο το χωριό πήγε να ενημερωθεί για τα... τεκταινόμενα στη Ρώμη και τα κάλλη της Ανίτα Έκμπεργκ.
Το Διαζύγιο είχε μεγάλη επιτυχία και έφτασε ως τα Όσκαρ κερδίζοντας μάλιστα αυτό του σεναρίου και έχοντας πάρει υποψηφιότητες για τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία του Μαστρογιάνι . Ο υπογράφων όμως ακόμα προτιμάει την μεθεπόμενη ταινία του σκηνοθέτη, τη βραβευμένη στις Κάννες Signore & Signori

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ «ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε το Διαζύγιο αλά ιταλικά είναι:

Για έναν εξαιρετικό και σπουδαίο συνδυασμό κινηματογραφικών ειδών, από την κοινωνική ηθογραφία στη μαύρη σάτιρα, από το φιλμ νουάρ στο δικαστικό δράμα, από την κωμωδία στην τραγωδία.
Για την έντονη κριτική της βαθύτατης υποκρισίας που υπάρχει σε ολες τις δομές, κοινωνικές, δικαστικές, εθιμικές.
Για την αριστοτεχνική σεναριακή καταγραφή των δεδομένων ενός τοπού, όπου τα ήθη του είναι διαφοροποιημένα.
Γιατί, πέραν της εξαιρετικής σκηνοθεσίας του Τζέρμι, η δύναμη της ταινίας βρίσκεται στο εξαιρετικό της σεναριο, που δίκαια κέρδισε το Όσκαρ.
Για τους σπουδαίους κινηματογραφικούς ρολους, με τον Μαστρογιάννι να υπερβαίνει βέβαια τη Σαντρέλι.
Γιατί αξίζει και δεύτερη ειδική μνεία στον Μαστρογιάννι για τον τρόπο που διαχειρίζεται το ρόλο ενος ερωτύλου μεσογειακού αρσενικού.
Για την εκπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Λεονίντα Μπαρμπόνι, που αποδίδει απόλυτα την ατμόσφαιρα της μυθοπλασίας.
Για τη σπουδαία εναλλαγή εσωτερικών και εξωτερικών πλάνων.
Για το απίθανο τέλος της ταινίας, όπου οι ανοιχτοί χώροι και η θάλασσα, αντί να σηματοδοτήσουν τη χαρά, υποδεικνύουν μια ύπουλη κατάσταση.
Και πάλι για το τέλος που δεν είναι ανεκδοτολογικό, αλλά σημαίνεται την εναλλαγή της ίδιας νοοτροπίας.



Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017 η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ παρουσιάζουν στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος το καθηλωτικό θρίλερ του Νίκολας Ρεγκ Μετά τα μεσάνυχτα (1973).

No comments:

Post a Comment