ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, December 20, 2016

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 2019

Στο τέλος του 2019 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος και του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, σε χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού, προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.

Τα σχέδια και το χρονοδιάγραμμα παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, από τον Θανάση Σχίζα διευθύνοντα σύμβουλο ΓΑΙΟΣΕ η οποία έχει στην ιδιοκτησία της τον χώρο που θα ανεγερθεί το κτήριο.
Κατά τη συνεδρίαση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Εβραικής Κοινότητας Δαυιδ Σαλτιέλ αναφέρθηκαν στο Μουσείο και στα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού τους σε Γαλλία και Γερμανία. Υπενθυμίζεται πως για το Μουσείο το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ, 5 το 2017 και τα υπόλοιπα 5 το 2018.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά την παρουσίαση έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά και όλες οι κινήσεις για τη χρηματοδότηση και έως το τέλος του έτους του πρώτου εξαμήνου θα έχουν ξεκινήσει οι γεωλογικές μελέτες για το Μουσείο. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί και ο φάκελος στο υπουργείο Υποδομών για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη χρήση Γης και τους όρους δόμησης του κτηρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Σχίζας τον Αύγουστο ή αρχές Σεπτεμβρίου του 2017 θα ξεκινήσουν οι γεωλογικές μελέτες και έως το τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Μουσείου. «Είναι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα αλλά θα τα καταφέρουμε, εκτός και αν προκύψουν θέματα με τις θεμελιώσεις», υπογράμμισε.

Για τη δημιουργία του Μουσείου θα συσταθεί ένα ίδρυμα με έδρα τις Βρυξέλλες και με βάση το βελγικό δίκαιο. Το επόμενο διάστημα θα έρθει προς έγκριση το καταστατικό του ιδρύματος και οι λεπτομέρειες για τη Γενική Συνέλευση, το Δ.Σ. του Μουσείου, ενώ μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στην Ελλάδα θα διαχειρίζεται το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

«Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει μια περίοπτη θέση στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Δεν πάμε να χαϊδέψουμε τους Εβραίους αλλά να αναδείξουμε την ιστορία της πόλης. Εκτός από μνημείο, γίνεται και εκπαιδευτικό κέντρο. Θα περνάνε μηνύματα που θα διαμορφώνουν μια αντίληψη αντιρατσιστική», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σύμφωνα με τον οποίο εκτός από τη στήριξη από τη Γερμανία και τη Γαλλία, υπάρχουν υποσχέσεις για βοήθεια από όλες τις εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο. Ήδη, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Γαλλία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ισραηλιτική Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ τόνισε ότι το Μουσείο το οποίο έχει τη στήριξη των κομμάτων και του πρωθυπουργού θα γίνει το σημείο αναφοράς της πόλης και της χώρας. Όπως ανέφερε, «εκεί θα πηγαίνουν σχολεία, ο κόσμος για να μάθει. Θα αποτελέσει ένα ακρογωνιαίο λίθο για τις διακρίσεις». Σύμφωνα με τον κ. Σαλτιέλ σε όλη τον κόσμο υπάρχουν λίγα Μουσεία Ολοκαυτώματος τα οποία συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες. «Δεν θέλω να πω ότι είναι για τουριστικούς λόγους αλλά θα παίξει σημαντικό ρόλο», υπογράμμισε.


No comments:

Post a Comment