Kazaviti

Κατούνη 9, Τ. 2310 553141
Έχοντας ξεχωριστή σχέση µε τη γαστρονοµία, ο Γιώργος Ευαγγελίδης –ο ίδιος, άλλωστε, είναι µάγειρας– διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θάσο, το οµώνυµο εστιατόριο, το οποίο «ταξίδεψε» και στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι µια πόλη που ο ίδιος αγαπάει πολύ και θεωρεί το κέντρο των γεύσεων της Βόρειας Ελλάδας. Στεγάζεται σε ένα εκπληκτικό διατηρητέο κτήριο στα Λαδάδικα, µε πέτρινους τοίχους και ξύλο, που ταιριάζει απόλυτα µε τη ζεστή ατµόσφαιρα και το παρεΐστικο ύφος του! Στο Kazaviti το φαγητό τιµά την καλή ελληνική κουζίνα, µε παραδοσιακές, σπιτικές συνταγές και µεζέδες µε εποχικές πρώτες ύλες, χωρίς να λείπουν, όµως, και πιο ιδιαίτερες και σύγχρονες εκτελέσεις. Εδώ, όµως, εκτός του φαγητού, θα απολαύσετε αυθεντική φιλοξενία, φιλική εξυπηρέτηση, εκλεκτά αποστάγµατα, εξαιρετική µουσική, πραγµατική διασκέδαση, που, σε συνδυασµό µε την καλή παρέα, θα δώσουν ξεχωριστή νότα στα βράδια σας! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι, παρά τα µόλις 2 χρόνια παρουσίας του, έχει αποκτήσει πιστούς θαµώνες! Από €15. Καθηµερινά, 12:00-01:00 (η κουζίνα).
Ηighlight
Τα lives, µε καλή ελληνική µουσική, κάθε Πέµπτη, Παρασκευή και Σάββατο, από δύο εξαιρετικούς καλλιτέχνες.
Must try
Η λίστα κρασιών είναι µεγάλη και εκλεκτή, αλλά δοκιµάστε το εξαιρετικό χύµα τοπικό κρασί!

Μαστίχα

Μεζεδοπωλείο Μπαρ
Λυκούργου 2, Τ. 2310 504020 | 2 Lykourgou Str.
Το Μαστίχα Μεζεδοπωλείο Μπαρ, αν και νέα σχετικά άφιξη στην πόλη, δεν άργησε να γίνει στέκι τόσο για το µενού του, που περιλαµβάνει πιάτα µεσογειακής κουζίνας, όσο και για την ατµόσφαιρά του! Η µουσική σταδιακά ανεβαίνει και το κέφι εκτοξεύεται! Καθηµερινά, από τις 13:00.


Χάλαρο
Κατάστηµα 1: Θεµ. Σοφούλη 71, Τ. 2310 423284,
2310 423269
Αδιαµφισβήτητα είναι γαστρονοµικός προορισµός τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών. Ανεξαρτήτως ώρας και ηµέρας, θα το δείτε γεµάτο… Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που µόλις ύστερα από τα πρώτα 3 χρόνια παρουσίας του στην Καλαµαριά, το 1995, προέκυψε η ανάγκη να ανοίξει και δεύτερο µαγαζί, σε απόσταση αναπνοής, καθώς η φιλοσοφία των ιδιοκτητών του είναι πως το φαγητό είναι ώρα ανάπαυσης και, άρα, δεν επιτρέπεται ο συνωστισµός! Ο λόγος της τόσο µεγάλης επιτυχίας; Η γεύση, η ποιότητα, η αγάπη και ο σεβασµός στο φαγητό ήταν τα βασικά συστατικά της αλάνθαστης συνταγής που οδήγησαν και διατήρησαν το εστιατόριο στην κορυφή! Και τα δύο έχουν µεγάλους, περιποιηµένους, ατµοσφαιρικούς χώρους, µε open kitchens και µπουφέδες, και σερβίρουν γευστικές προτάσεις ελληνικής κουζίνας µε δηµιουργικές πινελιές. Το χαρακτηριστικό του value for money µενού είναι οι ολόφρεσκες πρώτες ύλες που «παίζουν» µε την εποχή, τα premium κρέατα, οι παρασκευές οι οποίες βασίζονται στο grill και τη σχάρα και σε σοτέ τρόπο µαγειρέµατος και τα εξαιρετικά πιάτα ηµέρας που… συνωµοτούν στη συνεχή εξέλιξη της κάρτας! Το γεύµα σας θα το συνοδεύσει άριστα ένα κρασί από την πολύ ενηµερωµένη κάρτα ελληνικού αµπελώνα. Καθηµερινά, 13:00-00:00, Παρ. & Σάβ. 13:00-01:00 (η κουζίνα).
Highlight
Το kids menu, όπως και τα θεµατικά, αναλόγως την εποχή.
Must try
Τις πληθωρικές, ολόφρεσκες εποχικές σαλάτες και οποιαδήποτε παρασκευή µε κοτόπουλο (για περισσότερα από 15 χρόνια, άλλωστε, το Χάλαρο φηµιζόταν για τις γευστικές προτάσεις µε κοτόπουλο).

100 years old
ΝΤΟΡΕ ΖΥΘΟΣ

Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος, Τ. 2310 279010, www.zithos.gr Dore Zithos
ΖΥΘΟΣ: Κατούνη 5, Λαδάδικα,
Ένα βαρύ όνοµα µε τεράστια κληρονοµιά ακολουθεί ένα από τα ιστορικότερα µαγαζιά της πόλης! Ο λόγος για το Ντορέ, έναν ζωντανό θρύλο, µε αφετηρία το 1917, όταν ο Αλφρέδο Μορατόρι δηµιούργησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο σε ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο απευθυνόταν κυρίως στην ελίτ και δεν άργησε να γίνει σηµείο αναφοράς πολιτικών και κοινωνικών συζητήσεων. Βιεννέζικες καρέκλες, πλακάκια του Μεσοπολέµου, µαρµάρινα τραπέζια και ένα µασίφ ξύλινο bar µε σκαλιστά κοµµάτια από τα παλιά… µπιλιάρδα που υπήρχαν στο υπόγειο είναι µερικά από τα vintage στοιχεία, τα οποία µαζί µε την αυθεντική πινακίδα του µαρτυρούν την αίγλη άλλων εποχών – εδώ, άλλωστε, έχουν γευµατίσει ο Βενιζέλος, η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις και πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του τελευταίου αιώνα… Πίσω στον χρόνο, σηµαντικός σταθµός το 1959, όταν µετακόµισε στη σηµερινή του θέση, στη σκιά του Λευκού Πύργου και έγινε καλλιτεχνικό στέκι για συγγραφείς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Κοµβική χρονιά και το 1992, όταν ο µετέπειτα ιδιοκτήτης Τάκης Ξεφτέρης (ανιψιός του Μορατόρι), στην προσπάθειά του να το σώσει από την επερχόµενη παρακµή, πρότεινε τότε στη Δέσποινα Μαυροµµάτη, ιδιοκτήτρια του Ζύθου στα Λαδάδικα, της πρώτης µπυραρίας στην Ελλάδα, να το αναλάβει. Η αναβίωσή του το 1995 σηµατοδότησε την κοινή τους πορεία ως Ντορέ-Ζύθος, µε σήµα κατατεθέν τον «παλιό εργάτη των Λαδάδικων». Μέχρι και σήµερα και τα δύο µαγαζιά παραµένουν ψηλά στις προτιµήσεις ντόπιων και επισκεπτών, εξαιτίας του αριστοκρατικού περιβάλλοντος και της αδιαπραγµάτευτης ποιότητας. Το πληθωρικό τους, ανεξάντλητο σε προτάσεις ηµέρας, µενού τιµά την ελληνική παράδοση, µε προτεραιότητα τα ντόπια προϊόντα, τις δηµιουργικές συνταγές και τις επιρροές από όλες τις πλευρές της Μεσογείου. Δίπλα σε κλασικά πιάτα, όπως η πίτα Καισαρείας, τα µανιτάρια καγιέν και η µαϊντανοσαλάτα, έρχονται προτάσεις όπως το αρνίσιο κεµπάπ, το κοτόπουλο γεµιστό µε γραβιέρα, τα πέτουρα λαχανικών και τα µοσχαρίσια µάγουλα να κερδίσουν τις εντυπώσεις! Καθηµερινά, 10:00-02:00.


Το Ελληνικό
Στρ. Καλλάρη 9, Τ. 2310 250210 Το Ελληνικό
www.ellinikomeze.gr
Το Ελληνικό είναι ένα new age µεζεδοπωλείο, στο κέντρο της πόλης, στη Διαγώνιο, που έχει καταφέρει µε την παρεΐστικη ατµόσφαιρά του και τις γεύσεις του να γίνει στέκι! Στον προσεγµένο χώρο του, που θυµίζει παλιό µπακάλικο, µε πολλά προϊόντα παλαιότερων εποχών στα ράφια του και ζεστό περιβάλλον, έχει καθιερωθεί ανάµεσα στις καλύτερες προτάσεις στην πόλη για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, καλή παρέα και εκλεκτό τσίπουρο, ούζο και κρασί, σε πολύ µεγάλη ποικιλία! Με σαφή φιλοσοφία και προσανατολισµό, το Ελληνικό θα σας προσφέρει ποιοτικούς, πεντανόστιµους ελληνικούς χειροποίητους µεζέδες και µεγάλη γκάµα συνταγών από πολλές περιοχές της χώρας, όλα φτιαγµένα µε µεράκι και φρέσκες τοπικές πρώτες ύλες, οι οποίες καταλήγουν σε καλοµαγειρεµένα πιάτα. Καθηµερινά 13:00-01:30 (η κουζίνα).
Must try
• Την τσικουδιά από την Κρήτη αλλά και το τσίπουρο Αριδαίας.
• Τον καβουρµά µπουγιουρντί.
• Τη µαραθόπιτα.
• Τους αµπελοσαρµάδες.
• Το µοσχαρίσιο συκώτι (στη σχάρα ή τηγανητό).

Τηγανιές & Σχάρες
Καυταντζόγλου 12, Τ. 2310 860380 / Κατούνη 3, Λαδάδικα, Τ. 2310 510284, www.tiganies.gr
Μέλος µιας… οικογένειας που τιµά την παράδοση, την παρέα, την άψογη εξυπηρέτηση, τη φιλοξενία και, φυσικά, το καλό φαγητό, οι Τηγανιές & Σχάρες είναι το σήµα-κατατεθέν στον παραδοσιακό γαστρονοµικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και έχουν καθιερωθεί στις πρώτες επιλογές κρεατοφαγίας! Περισσότερα από 10 χρόνια πριν, γεννήθηκε και υλοποιήθηκε από την οικογένεια Τζερµιά η ιδέα για έναν χώρο ο οποίος θα σερβίρει ποιοτικές ελληνικές γεύσεις, µε σεβασµό στην παράδοση, την ντόπια κουζίνα από κάθε µεριά της χώρας, τα εκλεκτά κρασιά και αποστάγµατα και όλα αυτά µε κοινό παρονοµαστή την καλή παρέα γύρω από ένα τραπέζι! Σε family friendly και νεανικό περιβάλλον (µη καπνιζόντων ο εσωτερικός χώρος), στις Τηγανιές θα απολαύσετε ζουµερό και καλοψηµένο κρέας… προφανώς στη σχάρα ή στο τηγάνι σε συνδυασµό µε πληθωρικές σαλάτες και χειροποίητα ορεκτικά και αλοιφές, χωρίς να λείπουν οι προτάσεις σε µαγειρευτά αλλά και σε πιάτα ηµέρας. Καθηµερινά, 13:00-01:30 (η κουζίνα). Στα συν, το delivery 13:00-00:00.
Must try
• Τη χοιρινή τηγανιά κρασάτη και την τηγανιά µανιταριών.
• Τα λουκάνικα Τζουµαγιάς.
• Το κοντοσούβλι (χοιρινό ή κοτόπουλο).
• Το τσουµπλέκι (µοσχαρίσιο κρέας µε µελιτζάνα, κολοκύθι, πατάτα, πιπεριά Φλωρίνης και φέτα, ψηµένο στον φούρνο).

Τakadum
Αγ. Μηνά 1, Τ. 2310 512079,
Μ. 6937207851 |
Στο ισόγειο ενός διατηρητέου νεοκλασικού κτηρίου, σε µια ήσυχη γειτονιά, ανάµεσα στα γραφικά Λαδάδικα και την πολύβουη Βαλαωρίτου, εδώ και 16 χρόνια το Διά Χειρός στη Λαδόκολλα – Τakadum (στα Αραβικά σηµαίνει «εξέλιξη») αποτελεί µία από τις πιο πολύχρωµες και ιδιαίτερες γωνιές της πόλης. Ειδικά φέτος, που η Πλατεία Εµπορίου αναπλάστηκε, στα τραπεζάκια του έξω οι θαµώνες χαίρονται ένα τέλειο αστικό σκηνικό! Αυτό που τραβάει αρχικά τα βλέµµατα σε αυτό το παρεΐστικο οικογενειακό µεζεδοπωλείο είναι η ιδιαίτερη ethnic διακόσµησή του, έµπνευση του ιδιοκτήτη, Βασίλη, από τα ταξίδια του. Πολύχρωµα ψηφιδωτά φαναράκια που κρέµονται από παντού, κοµπολόγια και καθρέφτες τού προσδίδουν µια ανατολίτικη νότα, βγαλµένη, λες, από τα Παραµύθια της Χαλιµάς! Άλλωστε, αυτή η προσωπική ενασχόληση και η ζεστή, οικεία ατµόσφαιρα είναι που κερδίζουν τις χαρούµενες παρέες, οι οποίες το επιλέγουν για τίµιους µεζέδες! Το µικρό µενού στηρίζεται στην καθαρότητα των απλών γεύσεων, δείχνει την αδυναµία του στα κρεατικά, ενώ «λοξοδροµεί» ελάχιστα µε κάποιες προτάσεις θαλασσινών, για τους λάτρεις του είδους. Από κανένα τραπέζι δεν λείπουν τα σπέσιαλ σουτζουκάκια, η σαλάτα Τakadum καθώς τα αυγά-µάτια µε τις φρεσκοκοµµένες πατάτες και τα παραδοσιακά λουκάνικα, µερακλίδικα συνοδευτικά για το κρασί ή το τσιπουράκι µας! Από €10. Καθηµερινά, 12:00-όσο πάει. Στα plus: Ο επάνω χώρος, που ενδείκνυται για µεγάλες παρέες. Τα –αποκλειστικά– ελληνικά αναψυκτικά και µπύρες! Η µεγάλη ποικιλία σε ντόπια τυριά στη σχάρα.
Plus
Στο ίδιο στυλ και την ίδια φιλοσοφία γεύσεων κινείται και… το αδελφάκι του, στην Πλατεία Ναυαρίνου. Σε ένα άνετο και χαρούµενο περιβάλλον, θα γευτείτε ελληνικούς µεζέδες και αυθεντικές γεύσεις, σε εξαιρετικές τιµές (Πλατεία Ναυαρίνου 6, Τ. 2310 270714).

Ούζο στον Πίνακα
Μπαλάνου 25-27, Τ. 231 028 0076,
Εδώ και 16 χρόνια στην Πλατεία Άθωνος, το Ούζο στον Πίνακα έχει ταυτίσει την παρουσία του µε τον απόλυτο ορισµό της έννοιας «µεζεδοπωλείο» αλλά και µε τη διασκέδαση, όπως τις ξέρουν και τις… τιµούν στη Θεσσαλονίκη! Μόλις 2 λεπτά από την Πλατεία Αριστοτέλους, η ατµοσφαιρική αγορά σφύζει από ζωή όλες της ώρες της ηµέρας και της νύχτας, γεγονός στο οποίο έχει συµβάλει το Ούζο στον Πίνακα! Με ευρύχωρες σάλες αλλά και πολλά τραπεζάκια στον πεζόδροµο µπροστά –πώς, άλλωστε, θα εξυπηρετηθεί τόσος κόσµος;– µοιάζει µε µια υπαίθρια γειτονιά, ολοζώντανη από κεφάτες παρέες και ένα µοναδικό mix & match κόσµου! Χαρακτηριστικό το location, άριστη και φιλική η εξυπηρέτηση, ατµόσφαιρα παρέας και γλεντιού, πλούσιο το µενού, προσεγµένοι οι µεζέδες, πολύ καλές οι τιµές, εκλεκτά κρασιά και αποστάγµατα συνοδεία ζωντανής µουσικής: Όλα αυτά τα στοιχεία το κρατούν στην κορυφή των προτιµήσεων τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών, για αλησµόνητες βραδιές! Από €10. Καθηµερινά 12:30-02:00 (η κουζίνα).
Highlight
Η ζωντανή µουσική καθηµερινά, µε έντεχνα, ελαφρολαϊκά αλλά και λαϊκά τραγούδια, που κρατάει το κέφι αµείωτο!


Φουλ του Μεζέ

Κατούνη 3, Λαδάδικα, Τ. 2310 524700
Κάθε φορά που θα περάσετε απέξω, θα το δείτε γεµάτο. Στα Λαδάδικα, το Φουλ του Μεζέ είναι ένα από τα πιο δηµοφιλή µεζεδοπωλεία της πόλης, το οποίο ξεχωρίζει τόσο για την παρεΐστικη διάθεση όσο και για το ταξίδι γεύσεων που προσφέρει! Το µενού του είναι ουσιαστικά ένα σύνολο από συνταγές και µεζέδες από όλη την Ελλάδα –µε τις πρώτες ύλες να καταφθάνουν από διάφορα µέρη– που συνοδεύεται άριστα από διάφορα και εκλεκτά αποστάγµατα! Καθηµερινά, 12:00-01:30 (η κουζίνα).