Friday, April 22, 2016

O ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Είναι οριστικό: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, έρχεται στην Αθήνα στις 26 Μαΐου. Θα μείνει για λίγες ώρες στην ελληνική πρωτεύουσα, θα έχει συγκεκριμένες επαφές – σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού - και θα αναχωρήσει αυθημερόν για το Άγιον Ορος. Κατά πάσα πιθανότητα, συνοδευόμενος από τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ήδη επισκεφθεί μια φορά την μοναστική πολιτεία, δήλωσε ενθουσιασμένος και αναζητούσε ευκαιρία για να ξαναπάει. Την βρίσκει απ' ό,τι φαίνεται τώρα, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Πούτιν.
Στο Αγιον Ορος, οι δύο άντρες θα βρουν τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 1000χρονα της ρωσικής μονής στον Αθω. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε κατεβαίνει στην χώρα μας η πολιτική και πνευματική ηγεσία της Ρωσίας. Δεν θα συναντήσουν όμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο πνευματικός ηγέτης του Αγίου Ορους, δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, καθώς οι σχέσεις του με το Πατριαρχείο Μόσχας διέρχονται κρίση, εδώ και χρόνια, εξαιτίας των τάσεων αυτονόμησης που επιδεικνύει το τελευταίο. Το Φανάρι είναι ξεκάθαρο και κατηγορηματικό σε τέτοιου είδους ισορροπίες και έτσι ο Πούτιν δεν θα έχει την ευκαιρία – όπως θα ήθελε – να φωτογραφηθεί ανάμεσα σε Βαρθολομαίο και Κύριλλο.


No comments:

Post a Comment