Friday, October 9, 2015

 Πού ζουν οι ηγέτες του κόσμου


Παλατια, αρχοντικα... φαρμες: Που ζουν οι ηγετες του κοσμου
Όπως είναι αναμενόμενο, οι πιο ισχυροί άνθρωποι του κόσμου ζουν σε πολυτελείς κατοικίες όπως άλλωστε αρμόζει στις θέσεις τους. Αυτές οι κατοικίες - παλάτια είναι εξοπλισμένες με... τα πάντα, από ελικοδρόμια μέχρι ανεκτίμητα έργα τέχνης.
Από το Αυτοκρατορικό Παλάτι του  Τόκιο, όπου ζει ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο μέχρι το «Μέγαρο των Ηλυσίων» στο  Παρίσι, όπου κατοικεί ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, εδώ είναι οι πολυτελείς κατοικίες 11 ηγετών του κόσμου.

Βραζιλία - Η μινιμαλιστική κατοικία

Το Palácio da Alvorada στη  Βραζιλία, είναι η επίσημη κατοικία του προέδρου της χώρας. Έkει στεγάζεται o πρόεδρος της  Βραζιλίας από το 1956.
Η μινιμαλιστική κατοικία διαθέτει ιδιωτικές σουίτες, ένα τεράστιο σαλόνι, και ένα υπόγειο που στεγάζει ένα αμφιθέατρο, αίθουσα παιχνιδιών, αποθήκη, και κουζίνα.

Γαλλία - Το ολόχρυσο παλάτι

Κοντά στα Ηλύσια Πεδία στο  Παρίσι, βρίσκεται το επιβλητικό «Μέγαρο των Ηλυσίων (ή Palais de l'Élysée) έχει αποτέσει την επίσημη κατοικία κάθε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1840. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζει εκεί από το 2012.
Το ανάκτορο, που χτίστηκε το 1722, είναι ολόχρυσο. Οι υπερπολυτελείς εσωτερικοί του χώροι θυμίζουν άλλες εποχές. Δείτε για παράδειγμα την «Salle des Fetes» η οποία είναι η επίσημη αίθουσα για συνέδρια και συμπόσια.
Το γραφείο του προέδρου είναι γνωστό ως «Salon Doré» (ή χρυσή αίθουσα), που εύστοχα ονομάστηκε έτσι λόγω της αφθονίας χρυσού σε τοίχους, πόρτες, τραπέζια ακόμα και στις καρέκλες του.

Τόκιο - Γραφικό και... γιαπωνέζικο

Το Imperial Palace βρίσκεται στο κέντρο του  Τόκιο, μέσα σε ένα τεράστιο πάρκο που περιβάλλεται από τάφρο και παχύς πέτρινους τοίχους.
Είναι το σπίτι του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο και της οικογένειάς του.

Αμερική - Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος, στην Ουάσιγκτον, είναι ίσως η πιο διάσημη προεδρική κατοικία του κόσμου και το Οβάλ Γραφείο, ο επίσημος χώρος εργασίας του προέδρου, ίσως το πιο διάσημο δωμάτιο του. Εδώ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλά με διπλωμάτες, με το προσωπικό, με τους αξιωματούχους και με αρχηγούς κρατών.
Ο Λευκός Οίκος διαθέτει δύο τραπεζαρίες, μία για την προεδρική οικογένεια και μία για τα περίτεχνα δείπνα των ηγετών του κόσμου. Η Μισέλ Ομπάμα ανακαίνισε την τραπεζαρία πριν από λίγους μήνες.

Ταϊλάνδη - Εχει και... φάρμα

Το «Chitralada Palace» στην  Μπανγκόκ, στην  Ταϊλάνδη, είναι το σπίτι στο βασιλιά Bhumibol Adulyadej, ο οποίος είναι ο πρώτος βασιλιάς που επέλεξε να ζει εδώ και όχι στο Μεγάλο Παλάτι.
Το παλάτι είναι εν μέρη και φάρμα, καθώς ένα μέρος του είναι αφιερωμένο στα βασιλικά γεωργικά projects, και ένα άλλο μέρος του είναι σχολείο για τα παιδιά της βασιλικής οικογένειας και του προσωπικού του παλατιού.

Βιετνάμ - Θυμίζει Downton Abbey

Το Προεδρικό Μέγαρο του Ανόι,  Βιετνάμ, χτίστηκε για τον Γενικό Κυβερνήτη της Ινδοκίνας το 1906. Σήμερα, χρησιμοποιείται μόνο για επίσημες δεξιώσεις.
Το παλάτι περιβάλλεται από μια λίμνη και όπως πολλά άλλα Γαλλικά αποικιακά κτίρια στην Ινδοκίνα, σχεδιάστηκε από Γάλλο αρχιτέκτονα.

Αγγλία - Η Βασίλισσα στη χλιδή, ο Πρωθυπουργός;

Αν και τεχνικά δεν είναι ο ηγέτης της χώρας, η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ κατοικεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, που ήταν το σπίτι της βρετανικής μοναρχίας από το 1837.
Διαθέτει 775 δωμάτια, τα οποία περιλαμβάνουν 52 βασιλικά υπνοδωμάτια, 188 υπνοδωμάτια προσωπικού, 92 γραφεία και 78 μπάνια.
Ωστόσο, η... ταπεινή κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού έιναι στην Downing Street στο  Λονδίνο. Εκεί ζει ο Ντέιβιντ Κάμερον μαζί με την οικογένειά του.

Τουρκία - Το παλάτι σκάνδαλο του Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατοικεί στο «Ak Saray» (γνωστό ως White Palace) στην Άγκυρα.
Η κατασκευή του παλατιού κόστισε 615 εκατομμύρια δολάρια και διαθέτει περισσότερα από 1.100 δωμάτια, καθιστώντας το μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο και το παλάτι των Βερσαλλιών μαζί!

Γερμανία - Εχει υπάρξει σχολείο και μουσείο

Το «Bellevue Palace» ένα νεοκλασικό παλάτι στο κέντρο του Βερολίνου, ήταν η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Γερμανίας από το 1994.
Εκεί ζει σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ. Το παλάτι χτίστηκε το 1785 για τον μικρότερο αδελφό του Φρειδερίκου του Μεγάλου, για ένα διαστημα έγινε σχολείο (υπό τον Κάιζερ Γουλιέλμο τον Β), και λειτούργησε ως μουσείο υπό την κυριαρχία των Ναζί.

Ιταλία - Είναι 20 φορές μεγαλύτερο απ' τον Λευκό Οίκο

Το «Quirinal Palace» στη  Ρώμη, είναι μία από τις τρεις κατοικίες του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Είναι 20 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, και έχει φιλοξενήσει 30 Πάπες, τέσσερις Ιταλούς Βασιλιάδες, και 12 Ιταλούς Προέδρους.
Ο νυν πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα άνοιξε για το κοινό το δωμάτιο 1.200 του 16ου αιώνα, όπου στεγάζονται μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις τέχνης.

Λιχτενστάιν - Απλά παραμυθένιο

Σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα λόφο στο Βαντούζ, στο Λιχτενστάιν, το Vaduz Castle είναι το Κάστρο όπου ζει ο πρίγκιπας Hans-Adam II του Λιχτενστάιν. Αν και είναι κλειστός για το κοινό, στις 15 Αυγούστου (εθνική εορτή του Λιχτενστάιν) φιλοξενεί μεγάλες εκδηλώσεις στους κήπους του.

No comments:

Post a Comment