Saturday, October 31, 2015

θεατρική παράσταση για… μωράκια έρχεται στη Θεσσαλονίκη!



Ένα θεατρικό έργο σχεδόν χωρίς λέξεις και πρωταγωνιστή ένα... κουτί είναι μία παράσταση που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν μέχρι και βρέφη.
Ακριβώς αυτό σκέφτηκαν και οι συντελεστές του θεατρικού έργου «Τι και τι το κατιτί» και αποφάσισαν να δημιουργήσουν την πρώτη παράσταση για βρέφη στη Θεσσαλονίκη!
Πρόκειται για μία παράσταση-εμπειρία, όχι μόνο για τα βρέφη, αλλά και για τους δημιουργούς της, καθώς και για τις δύο ηθοποιούς που συμμετέχουν, αφού είναι μια απόπειρα να συνομιλήσει το θέατρο με τα πολύ μικρά παιδιά, σε μια γλώσσα, που δεν βασίζεται στη λογική της αρχής, της μέσης και του τέλους, αλλά στην επαφή με το αθώο υποσυνείδητο.
Δύο γυναίκες και ένα κουτί
Εμπνευστές αυτής της ιδιαίτερης παράστασης ήταν η Δόμνα Ζαφειροπούλου και ο Δημήτρης Αδάμης, οι οποίοι κατά τη διαδικασία της δημιουργίας της, περπάτησαν στους δρόμους για την πρώτη επαφή του ανθρώπου με τον κόσμο – τις αισθήσεις. Άκουσαν, είδαν, άγγιξαν, μύρισαν και οι δύο ηθοποιοί τους ακολούθησαν καταλήγοντας μαζί σε μία ημίωρη θεατρική παράσταση που μπορούν να παρακολουθήσουν μωράκια από 6 μηνών έως παιδιά 3 ετών.
Στην παράσταση δεν υπάρχει κείμενο, παρά μόνο βασικές λέξεις που μπορούν να πουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας, ενώ πάνω στη σκηνή βρίσκονται οι δύο γυναίκες και ένα κουτί γεμάτο μυστήριο. "Η παράσταση έχει να κάνει με την ανακάλυψη. Οι δυο ηθοποιοί περιεργαζόμαστε του κουτί και ερχόμαστε σε επαφή η μία με την άλλη. Κατά τη διάρκεια του έργου, ανακαλύπτουμε όλοι μαζί μυρωδιές, γεύσεις και αισθήσεις, καθώς έχει να κάνει με την απορία του καινούργιου", εξηγεί στο Thestival.gr η Θωμαή Ουζούνη, μία εκ των δύο ηθοποιών της παράστασης. Για την ίδια δεν είναι κάτι απολύτως καινούργιο, καθώς έχει παίξει στο παρελθόν για παιδάκια που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία. "Είναι κάτι που έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη και ελπίζουμε να βρει ανταπόκριση και να παρακολουθήσουν την παράσταση όσα περισσότερα παιδιά γίνεται", τονίζει η Θωμαή.
Μία... αντιδραστική παράσταση όπου όλα μπορεί να συμβούν
Όπως αναφέρουν οι συντελεστές του "Τι και τι το κατιτί", η παράσταση της Μικρής Σκηνής του Αθήναιον δεν είναι διαδραστική, αλλά μόνο... αντιδραστική, καθώς μπορούμε να γίνουμε όλοι θεατές της. Τα μωράκια δεν συμμετέχουν στην δράση, απλώς παρατηρούν μαζί με τους γονείς τους από την πλατεία. "Είναι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση των παιδιών. Δεν περιμένουμε τίποτα και περιμένουμε τα πάντα", υπογραμμίζει στο Thestival.gr η Θωμαή, προσθέτοντας ότι στόχος της παράστασης δεν είναι να τηρηθούν κανόνες κοινωνικής ευγένειας, αλλά για πρώτη φορά τα παιδιά να παρακολουθήσουν κάτι μαζί με κάποιους άλλους, έστω και για πολύ λίγο.
Όπως αναφέρει, τό όλο εγχείρημα είναι και λίγο αυτοσχεδιαστικό για τους ηθοποιούς, καθώς και οι ίδιες δε θυμούνται αυτή τους την ηλικία παρά ελάχιστα, αλλά χρησιμοποιούν μηχανισμούς που θα εγείρουν αυτή τη μνήμη ξανά.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σύλληψη Σεναρίου & Σκηνοθεσία: Δόμνα Ζαφειροπούλου – Δημήτρης Αδάμης
Δραματουργική Επεξεργασία: Δόμνα Ζαφειροπούλου, Αλεξάνδρα Κασιούμη, Θωμαή Ουζούνη.
Υπεύθυνη Παραγωγής: Βασιλοπούλου Στέλλα
Φωτισμοί: Τρύφωνας Κεχαγιάς
Διάρκεια: 40'
Παραστάσεις: Από Κυριακή 1η Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 12:00 πμ, στο Θέατρο Αθήναιον – Μικρή Σκηνή (Βασιλίσσης Όλγας 35 – Τηλέφωνο 2310832060).
Καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία (Επικοινωνία στο 2310250303 & 5).
Εισιτήρια: Κανονικό 8€, Οικογενειακό 2 ατόμων 12€ , Οικογενειακό 3 ατόμων 15€, Οικογενειακό 4 ατόμων 20€
Παραγωγή
Εταιρεία Θεαμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος

No comments:

Post a Comment