Sunday, September 22, 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΘΑΣ,Ο ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Έναν από τους κορυφαίους ομογενείς συνθέτες της διασποράς θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Έλληνες της Μελβούρνης. Πρόκειται για τον Γιάννη Ψαθάπου θα εμφανιστεί σε εκδήλωση του Ελληνικού Μουσείου Μελβούρνης την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. 

Ο Γιάννης Ψαθάς γεννήθηκε το 1966 στη Νέα Ζηλανδία, όπου σπούδασε σύνθεση και πιάνο στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια του Ουέλινγκτον. Από το 1994 διδάσκει στη Μουσική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Πολλά από τα έργα του είναι παραγγελίες και έχουν εκτελεστεί από μεγάλες ορχήστρες ή σύνολα και δεξιοτέχνες ερμηνευτές. 

Το 2004, πρωτότυπες συνθέσεις του ακούστηκαν στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το έργο του "Ζεϊμπέκικο", περιλαμβάνεται σε πρόγραμμα που επιδιώκει να αποδοθούν 2.500 χρόνια Ελληνικής μουσικής μέσα από σύγχρονες συνθέσεις και διασκευές παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής. Τον Απρίλιο του 2010 τιμήθηκε ως Διακεκριμένος Συνεργαζόμενος Συνθέτης στο Φεστιβάλ Νέας Μουσικής του Ουινίπεγκ. 

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε με το "Matre's Dance" το 1991 - ένα ντουέτο για πιάνο και κρουστά με φοβερή ενέργεια - που ερμηνεύτηκε με εξαιρετική επιτυχία από την Evelyn Glennie και έχει κάνει από τότε το όνομα του Τζων Ψαθά διεθνώς γνωστό. Το έργο αυτό και οι "Drum Dances" έχουν ενταχθεί στο ρεπερτόριο όλων των κρουστών του κόσμου. Ήταν όμως το 2000 στη Μπολόνια της Ιταλίας, όταν παίχτηκε το Κοντσέρτο για Σαξόφωνο, που το όνομα του Ψαθά δέχτηκε τη διεθνή προσοχή. 

Το 2002, η παγκόσμια πρεμιέρα του Διπλού Κοντσέρτου "Θέα από τον Όλυμπο" δόθηκε κατά τη διάρκεια των Κοινοπολιτειακών Αγώνων του Μάντσεστερ (Αγγλίας). 

Ο Τζων Ψαθάς έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις: δύο φορές κέρδισε το Βραβείο Σύγχρονης Μουσικής "SOUNZ" (2002 και 2004) για διάφορα έργα και τρεις φορές το Βραβείο του καλύτερου κλασικού CD της Χρονιάς (2000, 2004 και 2007). 

Το κονσέρτο που θα δοθεί στη Μελβούρνη, συμπεριλαμβάνει συνθέσεις του ομογενή από τα έργα του"Αιγαίο""Κορύβας" και "Τα τρία νησιά"

Εμπνευσμένος από την ελληνική γη, την ελληνική του καταγωγή, αλλά και την ελληνική μυθολογία, ο ομογενής συνθέτης μέσα από τη μουσική του, διερευνά με νότες τη μυστηριακή ομορφιά του Αιγαίου αλλά και τον μύθο του Κορύβα. 

No comments:

Post a Comment