Wednesday, September 25, 2013

10.000 ΝΕΟΙ ΤΟ 2014 ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


 H Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να παίξει σπουδαίο ρόλο στην προώθηση πολιτικών για τη νεολαία στη νοτιοανατολική Ευρώπη τα τελευταία επτά χρόνια, εάν η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιούσε τις διαδικασίες για την λειτουργία «Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεολαίας». Ήδη από το 2006 το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε δώσει το «πράσινο φως» για την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη, αλλά η χώρα μας δεν ανταποκρίθηκε. Οταν τα Σκόπια εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τη φιλοξενία του Κέντρου, τέθηκε βέτο από ελληνικής πλευράς...
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν την Τρίτη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του κενρικού δήμου, Μαρία Πασχαλίδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο για την παρουσίαση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 10.000 νέοι θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη την επόμενη χρονιά για να συμμετάσχουν στις 130 εκδηλώσεις της διοργάνωσης.  «Υπάρχει μία απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2006 που δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης στη Θεσσαλονίκη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Προώθησης για τη Νεολαία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό κανονικά θα έπρεπε να λειτουργεί. Ακόμη δεν έχει προχωρήσει αυτή η ιστορία και πιέζουμε το υπουργείο Εξωτερικών για να τελειώσει», τόνισε ο κ. Μπουτάρης εκφράζοντας την ελπίδα πως εν όψει της προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα γίνουν οι σχετικές εξαγγελίες. 
Η κ. Πασχαλίδου τόνισε από την πλευρά της πως το εν λόγω Κέντρο χαρίστηκε στην Ελλάδα το 2006 από το Συμβούλιο της Ευρώπης και έκτοτε καμία κυβέρνηση δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να ξεκινήσει τη διαδικασία λειτουργίας του. Μάλιστα, όπως είπε, τα Σκόπια, η Βοσνία και η Σερβία ενεργοποιήθηκαν και αποφάσισαν να το διεκδικήσουν, αφού η Ελλάδα δεν εξεδήλωσε ενδιαφέρον. «Εμείς, από ελληνικής πλευράς, θέσαμε βέτο στα Σκόπια για να μην ξεκινήσει τη δημιουργία αυτού του Κέντρου», πρόσθεσε η κ. Πασχαλίδου τονίζοντας την ανάγκη να κινηθούν οι διαδικασίες για την ίδρυσή του στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που χρειάζεται - συνέχισε η ίδια - είναι ο υπουργός Εξωτερικών να στείλει μία επιστολή για την έναρξη των διαδικασιών δημιουργίας του Κέντρου.  Νεανικός προορισμός στο χάρτη της Ευρώπης Πάνω από 10.000 νέοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη το 2014, χρονιά κατά την οποία η πόλη αναλαμβάνει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας. Το πολύπτυχο πρόγραμμα των διοργανωτών περιλαμβάνει περισσότερες από 130 εκδηλώσεις, διεθνείς και τοπικές, με στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως δημοφιλούς κέντρου νεολαίας.
Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας δεν πρέπει να είναι «άλλη μία ιστορία με φιέστες και πανηγύρια» και μετά να το ξεχάσουμε, όπως ανέφερε ο κ. Μπουτάρης τονίζοντας πως πρέπει να αποτελέσει μία ευκαιρία για τη δημιουργία υποδομών και την ενίσχυση πολιτικών για τη νεολαία. Για την υποβολή της πρότασης συνυπολογίστηκε το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη ζουν πάνω από 100.000 φοιτητές, οι οποίοι δίνουν παλμό στην πόλη, σύμφωνα με τον δήμαρχο. 1,2 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμόςΟ προϋπολογισμός της διοργάνωσης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ 800.000 ευρώ προέρχονται από χορηγίες (κυρίως από την ΕΕ και ξένα ιδρύματα). «Ο προϋπολογισμός είναι χαμηλότερος σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες», σχολίασε η κ. Πασχαλίδου υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από τον προϋπολογισμό του δήμου.Η αυλαία του επίσημου προγράμματος θα ανοίξει στις 31 Δεκεμβρίου με ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι μπροστά στον Λευκό Πύργο.
Ηδη, όμως έχει κηρυχθεί η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος με δύο μεγάλες εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και στην Θέρμη, συγκεντρώνοντας συνολικά 7.500 άτομα (Run Thessaloniki και Street Mode).Το επόμενο διάστημα η Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας θα παρουσιάσει εκδηλώσεις, όπως:-27-28 Σεπτεμβρίου: Μουσικό διήμερο ενάντια στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων με συναυλίες των Locomondo και Ν. Μποφίλιου (Λιμάνι)-19 Οκτωβρίου:Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης (από το κέντρο της πόλης μέχρι το Λευκό Πύργο)-25 Οκτωβρίου: Επίδειξη ράγκμπι (πλατεία Αριστοτέλους)-13 Νοεμβρίου: Συζήτηση με θέμα «Νέοι και Πολιτική» στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου-18-21 Νοεμβρίου: Έκθεση κόμικς καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης (Γαλλικό Ινστιτούτο)-21 Νοεμβρίου: Συνάντηση εθελοντικών οργανώσεων νεολαίας από όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (Φουαγιέ Δημαρχείου)Μέσα στο 2014 διοργανώνονται συνέδρια, σεμινάρια, διαγωνισμοί (φωτογραφίας, μουσικής, ζωγραφικής, βίντεο κ.λπ.), εργαστήρια και παρουσιάσεις σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, πρεσβείες, ιδρύματα και άλλους φορείς από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.Χιλιάδες νέοι θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις, ενώ την περίοδο αυτήν γίνονται επαφές με επαγγελματίες της πόλης, προκειμένου να δημιουργηθούν οικονομικά «πακέτα» διατροφής και διαμονής για φοιτητές από άλλες περιοχές, ώστε να προωθηθεί ο θεσμός του «Φοιτητικού Σαββατοκύριακου» (Students Weekend).
Την ίδια στιγμή, στο Συνέδριο των Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών, που προγραμματίζεται για τον Απρίλιο του 2014, θα λάβουν μέρος 500 νέοι από πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ 1.100 άτομα αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego.Το πρόγραμμα των δράσεων για τους νέους της Θεσσαλονίκης εμπλουτίζεται διαρκώς. Σε συνεργασία με 30 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα γίνουν πάνω από 50 δράσεις σε τοπικό επίπεδο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης-Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας από την ιστοσελίδα www.thessaloniki2014.gr ΛΙΝΑ ΚΟΙΝΑ

No comments:

Post a Comment