Tuesday, March 12, 2013

ΤΑ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΑ ΣΚΥΛΙΑ


Μπορεί να νομίζετε ότι το μπιγκλ σας είναι το πιο όμορφο και έξυπνο σκυλί στη γειτονιά, έχει όμως την αρνητική τιμή να είναι μία από τις ράτσες που εκπαιδεύονται ιδιαίτερα δύσκολα.

Η εξυπνάδα στα σκυλιά είναι πολυδιάστατη υπόθεση και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με ειδικούς, οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί και φυσικά όλα καταλαβαίνουν τον κηδεμόνα τους.

Ο συνδυασμός της ανθρώπινης νοημοσύνης και της συναισθηματικής σχέσης που έχει με τον σκύλο του, είναι αυτός που τρέφει με γνώση το σκυλί και το καθιστά έξυπνο ή "χαζό".

Το πιο σύνηθες στις μέρες μας είναι οι σκύλοι να χρειάζονται τον χρόνο τους, αλλά ο άνθρωπος να μην τους το επιτρέπει.

Δεν μπορείς δηλαδή να έχει μπιγκλ ή κόκερ σπάνιελ (κυνηγητικά) και όταν μυρίζουν κάθε τι που συναντούν στο δρόμο να τα τραβάς και να μην τους επιτρέπεις να μυρίσουν.

Ούτε μπορείς να έχει τα σκυλιά κλεισμένα στο διαμέρισμα μέσα ή στο μπαλκόνι και να απορείς για τι σου τρώει τα μαξιλάρια και κάνει ζημιές στο σπίτι. 

Είναι σαν να είναι φυλακή. Δεν του αρκεί το φαγητό και το νερό. Δεν είναι καναρίνι.

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, η ράτσα παίζει σημαντικό ρόλο στη νοημοσύνη, αλλά κάθε σκυλί μπορεί να εκπαιδευτεί.

Το κλειδί για την ανάπτυξη της νοημοσύνης του σκύλου είναι η νοημοσύνη του αφεντικού και η μεταξύ τους σχέση, δηλαδή πως τον διδάσκει και τι κίνητρα του δίνει.

Έχετε κατά νου πάντως, ότι οι εξυπνότερες ράτσες σκύλων δεν είναι πάντα τα καλύτερα κατοικίδια. Όταν πρόκειται κάποιος να πάρει σκύλο, το πιο σοβαρό θέμα που έχει να δει, είναι ανάγκες του βάσει ράτσας, και φυσικά πάνω από όλα πόσο χρόνο και διάθεση έχει να ασχολείται με τον σκύλο για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια.

Στο μπεστ σέλερ «Η Νοημοσύνη των Σκύλων» (The Intelligence of Dogs), ο νευροψυχολόγος Στάνλι Κόρεν, επικεντρώνεται στην εκπαιδευσιμότητα των σκύλων ως δείκτη ευφυΐας.

Ο ίδιος, ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κουλούμπια, έθεσε υπό έρευνα και τελικά αξιολόγησε 110 ράτσες σκύλων. Η βαθμολογία που προέκυψε για τη νοημοσύνη τους ήταν συνάρτηση αφοσίωση στην εκπαίδευση και υπακοής που έδειχναν στον επαγγελματία εκπαιδευτή.

Τα κορυφαία σκυλιά που εκτελούσαν και μάθαιναν τις εντολές μετά από πέντε επαναλήψεις και με επιτυχία 95% (έκαναν ακριβώς αυτό που τους μάθαιναν), είναι τα εξής:

Κόλεϊ των συνόρων ή μπόρντερ Κόλεϊ: Εργασιομανής, ειδικός για να φυλά κοπάδια προβάτων, με εξαιρετικό ένστικτο και με βραβεία για τη νοημοσύνη του

Πούντλ: Ιδιαίτερα έξυπνα και ενεργητικά. Ειδικά για να φέρνουν πράγματα που βρίσκονται στο νερό. Ανάλογα με το είδους, έχουν την ικανότητα να βγάζουν ακόμη και τρούφες.

Γερμανικός Ποιμενικός: Τα σκυλιά που προτιμούν οι αστυνομικοί σε όλο τον πλανήτη. Είναι εξαιρετικός φύλακας και αγαπά ιδιαίτερα την οικογένεια.

Γκόλντεν Ριτρίβερ: 
Έξυπνο και ευγενικό σκυλί, εκπαιδεύεται και χρησιμοποιείται για αποστολές διάσωσης από φυσικές καταστροφές, ως οδηγός τυφλών και ως μπέιμπ σίτερ.

Ντόμπερμαν Πίνστερ: Γνωστό για την αντοχή και την ταχύτητά του. Φύλακας, δεύτερη επιλογή της αστυνομίας αλλά και του στρατού.

Τσοπανόσκυλο Σέτλαντ: Πρόκειται για ένα μικρόσωμο κόλει, με ιδιαίτερες δεξιότητες στην κτηνοτροφία.

Λαμπραντόρ Ριτρίβερ: ένα ιδανικό αθλητικό σκυλί για οικογένεια. Εξαιρετικά αφυές.

Παπιγιόν: Γνωστά και ως νάνοι σπάνιελ, είναι τα πιο έξυπνα στην κατηγορία των μικρόσωμων σκύλων. Επίσης, παρά το μέγεθός τους δεν είναι καθόλου ντροπαλά και διστακτικά.

Ροτβάιλερ:
 Από τα πιο δυνατά, εργατικά σκυλιά και αφοσιωμένα σκυλιά, το οποία όμως έχουν μία τάση να έχουν αυτά τον έλεγχο.

Αυστραλιανό Βοιδόσκυλο: Χαίρετε μόλις του ανατεθεί μία εργασία και είναι ιδιαίτερα ενεργητικό.

"Έξυπνο δεν σημαίνει ήσυχο"

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, έξυπνος σκύλος δεν σημαίνει ήσυχος σκύλος.

Για παράδειγμα, το ντόμπερμαν χρειάζεται παρέα στο σπίτι. Εάν παραμείνει μόνο του για 10 ώρες, θα μασήσει τους καναπέδες και θα κάνει διάφορες καταστροφές εν γνώσει του, για να δείξει στο αφεντικό του ότι αυτό τον ενοχλεί και όχι επειδή είναι «χαζό».

Το Κόλεϊ είναι μία ράτσα που έχει φτιαχτεί για να εκτελεί διάφορες εργασίας. Εάν μείνει κλεισμένο στο σπίτι για πολλές ώρες, θα είναι το πιο δυστυχισμένο σκυλί του κόσμου. Και δεν έχει σημασία εάν θα είναι σπίτι το αφεντικό του, σημασία γι αυτό έχει να βγαίνει συχνά βόλτα.

«Το να έχεις ένα έξυπνο σκυλί, είναι σαν να έχει ένα έξυπνο παιδί. Θέλει πάντα να ασχολείται με κάτι και θα σε μπλέξει σε προβλήματα εάν τα πράγματα δεν γίνουν όπως θέλει», εξηγεί ο Κρις Ρέντεμπαχ, εκπαιδευτής και ψυχολόγος σκύλων από την Ατλάντα των ΗΠΑ.

Τα μπιγκλ και τα μπουλντογκ είναι από τις ράτσες που βρίσκονται στον πάτο της πυραμίδας, καθώς τέτοιου είδους ράτσες χρειάζονται να πάρουν μία εντολή από 80 έως 100 φορές για να την μάθουν.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα αφγκάν χαούντ και τα τσόου τσόου

No comments:

Post a Comment