Tuesday, March 12, 2013

ΑΣΤΡΟ ΠΙΟ ΠΑΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ!



Ένα άστρο που θεωρείται το αρχαιότερο που έχει ποτέ εντοπιστεί, θα μπορούσε να είναι γηραιότερο και από το ίδιο το σύμπαν, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει μία εξήγηση για αυτό το παράδοξο: απλώς δεν έχουν κάνει καλές μετρήσεις έως τώρα.

Το άστρο «Μαθουσάλας» του γαλαξία μας, με την επίσημη ονομασία HD 140283, θεωρείτο έως τώρα ότι είχε ηλικία 16 δισεκατομμυρίων ετών, τη στιγμή που το σύμπαν εκτιμάται πως δημιουργήθηκε πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Η νέα πιο ακριβής εκτίμηση των αστρονόμων τοποθετεί την ηλικία του άστρου στα 14,5 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή και πάλι εμφανίζεται πιο γέρικο από το σύμπαν.

Επειδή όμως παραμένει ακόμα ένας βαθμός αβεβαιότητας στις μετρήσεις (συν/πλην 800 εκατ. χρόνια), οι αστρονόμοι θεωρούν ότι τελικά το άστρο μπορεί να έχει ηλικία οριακά μικρότερη από το σύμπαν, δηλαδή 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, με άλλα λόγια να είναι τελικά ένα από τα πρώτα-πρώτα άστρα που φώτισαν το αρχαίο διάστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χάουαρντ Μποντ του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια,πραγματοποίησαν τους νέους υπολογισμούς με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ» τηςNASA και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal Letters», σύμφωνα με το Space.com.
Το εν λόγω άστρο, που βρίσκεται στις παρυφές του γαλαξία μας, εκεί όπου υπάρχουν και άλλα αρχαία άστρα, είναι γνωστό εδώ και πάνω από ένα αιώνα, κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα στον ουρανό (περίπου 1,3 εκατ. χλμ. την ώρα). Σήμερα βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ζυγού και μπορεί να γίνει ορατό ακόμα και με κιάλια.

Πιθανότατα κάποτε ανήκε σε έναν άλλο νάνο-γαλαξία, τον οποίο «κατάπιε» ο δικός μας γαλαξίας πριν από τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια χρόνια. Το άστρο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 190 ετών φωτός από τη Γη, έχει μόλις αρχίσει να «φουσκώνει» και να εισέρχεται στη φάση του «ερυθρού γίγαντα».

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι νέες μετρήσεις στο μέλλον θα το χρονολογήσουν με βεβαιότητα λίγο μετά τη γέννηση του σύμπαντος. Αλλιώς, το παράδοξο για την κοσμολογία θα παραμένει!

No comments:

Post a Comment