Friday, March 15, 2013

Η ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤ 3



Με παραδοσιακά έθιμα των ημερών, μουσικές και χορούς «πλημμυρίζει» η  οθόνη της ΕΤ3 την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα. 
Την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013, στις 12:00, ο «Τόπος και το τραγούδι του» με το Γιώργη Μελίκη παρουσιάζει τα δρώμενα της ελληνικής αποκριάς και ειδικότερα του Παρνασσού με κέντρο την Τιθορέα. Το γαϊτανάκι, το άναμμα της φωτιάς σε γειτονιές, τα σκωπτικά τραγούδια και το έθιμο της «ιερογαμίας» είναι μερικά από τα θέματα που παρουσιάζονται στην εκπομπή. 
Στις 13:30 η ΕΤ3 μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση το Καρναβάλι της Ξάνθης.  Με σατιρική διάθεση, σε ένα πρόγραμμα που σμίγει παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία, το καρναβάλι της Ξάνθης δίνει την ευκαιρία για μία μοναδική αποκριάτικη ‘‘απόδραση’’ από την καθημερινότητα.
Στις 18:00 τα «Ελλήνων Δρώμενα» παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα σε ένα σπουδαίο μουσικό, δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, το Γιάννη Μωραΐτη. Με την τέχνη του έχει διατρέξει όλη την ένδοξη εποχή της νεότερης ιστορίας του μπουζουκιού στην Ελλάδα, χωρίς να είναι ευρύτερα γνωστός -κατ’ επιλογήν του- όπως «δικαιούται». Ο Γιάννης Μωραΐτης έζησε και έπαιξε μπουζούκι δίπλα στους Βαμβακάρη, Παγιουμτζή, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Χιώτη και σε πολλές άλλες μεγάλες προσωπικότητες της περιόδου ακμής της ρεμπέτικης ιστορίας της μουσικής. Επίσης, ανέδειξε με τις πενιές του μεγάλα τραγούδια της λαϊκής μουσικής μας ιστορίας δίπλα στους Διονυσίου (Βρέχει φωτιά στη στράτα μου), Μπέλου, Αλιφραγκή, Γκρέυ, Βοσκόπουλο, Νταλάρα,  Νικολόπουλο, Μαρινέλλα,  Αλεξίου και πολλούς άλλους. 
Στις 23:00 η ΕΤ3 παρουσιάζει την παραγωγή «Αποκριές στη Ζάκυνθο» ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα  στην Ζάκυνθο  του χθες και του σήμερα σε μια περίοδο γιορτής χαράς και γλεντιού με δρώμενα  από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, που μας μεταφέρουν σε περασμένες εποχές στο νησί, από την εποχή των Βενετσιάνων και των Ποπολάρων,  έως το Διονύσιο Σολωμό  και σε μια ιδιαίτερη κουλτούρα των Ζακυνθινών  με το πηγαίο χιούμορ και το ταλέντο στο τραγούδι και τη μουσική. Αποκριάτικα δρώμενα  όπως  ο Βενετσιάνικος γάμος, οι ιππικοί  αγώνες των ευγενών της Γκιόστρας,  οι καρναβαλικές  ομάδες  και  οι θεατρικές ομιλίες   μαζί με τους χορευτές και τραγουδιστάδες του νησιού αποτελούν  την σύνθεση  του αφιερώματος που σκηνοθετεί ο Βασίλης Κατερινόπουλος. 
Ακολουθεί στις δώδεκα τα μεσάνυχτα η μαγνητοσκοπημένη παράσταση «Λεχριτών γλέντι», που έγινε το Μάρτιο του 2005 σε ένα αυτοσχέδιο γλέντι. Τα τραγούδια διαδέχονται τα κωμικά σκετς και τις αστείες αφηγήσεις, σε ένα αποκριάτικο πανηγύρι με καντάδες, βαλς, καλαματιανά και ρεμπέτικα. Η σκηνοθεσία είναι του Λάζαρου Λαζαρίδη και η οργάνωση παραγωγής του Νίκου Βολωνάκη. 
Την Καθαρά Δευτέρα μεταδίδεται σε επανάληψη στις 10:00 το αφιέρωμα της εκπομπής «Τόπος και το τραγούδι του» σε αποκριάτικα έθιμα της Τιθορέας, στις 11:00 το αφιέρωμα της εκπομπής «Ελλήνων Δρώμενα» στις «δοξασμένες πενιές» του Γιάννη Μωραΐτη και στις 12:00 το αφιέρωμα με τίτλο «Αποκριές στη Ζάκυνθο».
Στις 17:30 τη σκυτάλη της ψυχαγωγίας παίρνει ένα εορταστικό πρόγραμμα με παραδόσεις, χορούς και τραγούδια των ημερών που κατέγραψε στις «περιπλανήσεις» της σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας η «Κυριακή στο χωριό» με τη Μάρνη Χατζηεμμανουήλ. 

No comments:

Post a Comment