Στο υπαρξιακό δίλημμα «καφές ή τσάι», η απάντηση μπορεί πλέον να είναι «και τα δύο σε ένα». Πρόκειται για ένα αφέψημα σαν το τσάι που παράγεται από τα φύλλα του φυτού του καφέ και είναι πιο υγιεινό τόσο από τον κανονικό καφέ, όσο και από το τσάι.
Το «καφε-τσάι» που παρασκευάζεται από το βράσιμο των φύλλων του καφέ και όχι από τους κόκκους του, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ουσίες ωφέλιμες για την υγεία, σύμφωνα με ερευνητές από τη Βρετανία.
Οι ερευνητές των διάσημων Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κιού, στα περίχωρα του Λονδίνου, σε συνεργασία με γάλλους συναδέλφους τους ερευνητές από την Κοινή Ερευνητική Μονάδα για τις Γεωργικές Καλλιέργειες του Μονπελιέ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βοτανολογικό περιοδικό "Annals of Botany", σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph», πιστεύουν ότι το τσάι από καφέ αποτελεί ένα άκρως υγιεινό ρόφημα, που είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τόσο τον κανονικό καφέ, όσο και το μαύρο ή το πράσινο τσάι. Μάλιστα, επειδή περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης, δεν είναι ούτε τόσο πικρό όσο ο καφές, ούτε τόσο δυνατό όσο το τσάι.
Το τσάι από φύλλα καφέ θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος και διαβήτη. Τα φύλλα του περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το συμβατικό τσάι, καθώς και μια φυσική χημική ουσία (τη μανγκιφερίνη) που υπάρχει σε αφθονία στα τροπικά φρούτα μάνγκο και καταπολεμά τις φλεγμονές στον οργανισμό, ρίχνει τη χοληστερίνη και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.
Το τσάι παράγεται από τα -έως τώρα παραγνωρισμένα- φύλλα του φυτού του αραβικού καφέ και όχι από τους κόκκους του, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά πιστεύεται ότι περιέχουν λιγότερες υγιεινές ουσίες.
Ο βοτανολόγος δρ Άαρον Ντέηβις, ειδικός στο φυτό του καφέ, επεσήμανε ότι τα φύλλα του καφέ -και όχι οι κόκκοι του- ήσαν στα παλαιότερα χρόνια πολύ δημοφιλή σε μέρη όπως η Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν, ενώ είχε γίνει και μία απόπειρα από παραγωγούς στην Ινδονησία να τα κυκλοφορήσουν στη βρετανική αγορά στις αρχές του 19ου αιώνα. Γύρω στο 1850, υπήρχαν πολλές αναφορές στη Βρετανία ότι τα φύλλα του καφέ θα μπορούσαν να αποτελέσουν το τσάι του μέλλοντος, αλλά κάτι τέτοιο ποτέ δεν ευδοκίμησε, παρόλο που από τότε διαφημίζονταν οι υγιεινές ιδιότητές του (αν και μερικοί παραπονούνταν ότι «δεν πινόταν»).
Οι βρετανοί και γάλλοι ερευνητές, στην εποχή μας, ανέλυσαν δείγματα από φύλλα 23 διαφορετικών ειδών καφέ και βρήκαν ότι τα επτά περιέχουν υψηλά επίπεδα της ουσίας μανγκιφερίνης. Ακόμα, διαπίστωσαν ότι τα φύλλα της αραβικής ποικιλίας του φυτού του καφέ είναι αυτά που περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών.
«Είναι εντυπωσιακό ότι γίνεται τόση έρευνα για τις υγιεινές ιδιότητες του τσαγιού, όμως τα φύλλα του καφέ έχουν τελείως παραμεληθεί», δήλωσε ο Ντέηβις και επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν μελέτες σε σχέση με τις ωφέλειές τους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προς το παρόν, το τσάι από φύλλα καφέ πουλιέται μόνο σε λίγα καταστήματα υγιεινών τροφών διεθνώς, αλλά στο μέλλον η κυκλοφορία του μπορεί να επεκταθεί.
Οι κόκκοι καφέ αποτελούν το δεύτερο σε τζίρο εμπόρευμα παγκοσμίως, μετά το πετρέλαιο, με συνολική παραγωγή σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων τόνων ετησίως, αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ. Πέρα όμως από την αδιαμφισβήτητη απόλαυση που ο καφές προσφέρει σε όσους τον πίνουν, οι υγιεινές ιδιότητές του είναι πιο επίμαχες, καθώς οι έως τώρα επιστημονικές έρευνες έχουν δώσει μάλλον αντικρουόμενα αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο γιαΠάρκινσον, άνοια και καρδιοπάθεια. Από την άλλη, οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού, ιδίως του πράσινου, είναι πλέον δεδομένες.
Το «καφε-τσάι» που παρασκευάζεται από το βράσιμο των φύλλων του καφέ και όχι από τους κόκκους του, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ουσίες ωφέλιμες για την υγεία, σύμφωνα με ερευνητές από τη Βρετανία.
Οι ερευνητές των διάσημων Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κιού, στα περίχωρα του Λονδίνου, σε συνεργασία με γάλλους συναδέλφους τους ερευνητές από την Κοινή Ερευνητική Μονάδα για τις Γεωργικές Καλλιέργειες του Μονπελιέ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βοτανολογικό περιοδικό "Annals of Botany", σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph», πιστεύουν ότι το τσάι από καφέ αποτελεί ένα άκρως υγιεινό ρόφημα, που είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τόσο τον κανονικό καφέ, όσο και το μαύρο ή το πράσινο τσάι. Μάλιστα, επειδή περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης, δεν είναι ούτε τόσο πικρό όσο ο καφές, ούτε τόσο δυνατό όσο το τσάι.
Το τσάι από φύλλα καφέ θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος και διαβήτη. Τα φύλλα του περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το συμβατικό τσάι, καθώς και μια φυσική χημική ουσία (τη μανγκιφερίνη) που υπάρχει σε αφθονία στα τροπικά φρούτα μάνγκο και καταπολεμά τις φλεγμονές στον οργανισμό, ρίχνει τη χοληστερίνη και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.
Το τσάι παράγεται από τα -έως τώρα παραγνωρισμένα- φύλλα του φυτού του αραβικού καφέ και όχι από τους κόκκους του, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά πιστεύεται ότι περιέχουν λιγότερες υγιεινές ουσίες.
Ο βοτανολόγος δρ Άαρον Ντέηβις, ειδικός στο φυτό του καφέ, επεσήμανε ότι τα φύλλα του καφέ -και όχι οι κόκκοι του- ήσαν στα παλαιότερα χρόνια πολύ δημοφιλή σε μέρη όπως η Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν, ενώ είχε γίνει και μία απόπειρα από παραγωγούς στην Ινδονησία να τα κυκλοφορήσουν στη βρετανική αγορά στις αρχές του 19ου αιώνα. Γύρω στο 1850, υπήρχαν πολλές αναφορές στη Βρετανία ότι τα φύλλα του καφέ θα μπορούσαν να αποτελέσουν το τσάι του μέλλοντος, αλλά κάτι τέτοιο ποτέ δεν ευδοκίμησε, παρόλο που από τότε διαφημίζονταν οι υγιεινές ιδιότητές του (αν και μερικοί παραπονούνταν ότι «δεν πινόταν»).
Οι βρετανοί και γάλλοι ερευνητές, στην εποχή μας, ανέλυσαν δείγματα από φύλλα 23 διαφορετικών ειδών καφέ και βρήκαν ότι τα επτά περιέχουν υψηλά επίπεδα της ουσίας μανγκιφερίνης. Ακόμα, διαπίστωσαν ότι τα φύλλα της αραβικής ποικιλίας του φυτού του καφέ είναι αυτά που περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών.
«Είναι εντυπωσιακό ότι γίνεται τόση έρευνα για τις υγιεινές ιδιότητες του τσαγιού, όμως τα φύλλα του καφέ έχουν τελείως παραμεληθεί», δήλωσε ο Ντέηβις και επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν μελέτες σε σχέση με τις ωφέλειές τους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προς το παρόν, το τσάι από φύλλα καφέ πουλιέται μόνο σε λίγα καταστήματα υγιεινών τροφών διεθνώς, αλλά στο μέλλον η κυκλοφορία του μπορεί να επεκταθεί.
Οι κόκκοι καφέ αποτελούν το δεύτερο σε τζίρο εμπόρευμα παγκοσμίως, μετά το πετρέλαιο, με συνολική παραγωγή σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων τόνων ετησίως, αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ. Πέρα όμως από την αδιαμφισβήτητη απόλαυση που ο καφές προσφέρει σε όσους τον πίνουν, οι υγιεινές ιδιότητές του είναι πιο επίμαχες, καθώς οι έως τώρα επιστημονικές έρευνες έχουν δώσει μάλλον αντικρουόμενα αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο γιαΠάρκινσον, άνοια και καρδιοπάθεια. Από την άλλη, οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού, ιδίως του πράσινου, είναι πλέον δεδομένες.
No comments:
Post a Comment