Tuesday, January 29, 2013

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ



Ο Κώστας Γαβράς στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα
Ο Κώστας Γαβράς στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα   


Θεσσαλονίκη
«Αντισταθείτε, αντισταθείτε σε αυτόν που σας λέει να κάνετε μικρά όνειρα, αντισταθείτε στα όνειρα των γονιών σας για μια θεσούλα, αντισταθείτε στη μιζέρια της καθημερινότητας, αντισταθείτε σε ό,τι πλήττει την αισθητική σας, μην υποκλινόσαστε σε ό,τι δεν σας αρέσει, αντισταθείτε -όχι απαραίτητα στην πολιτική, αλλά στην καθημερινότητα- αυτή είναι περισσότερο πολιτική-, αντισταθείτε στους καθηγητές σας, αντισταθείτε και δράστε...»

Λόγια σαν και αυτά περιλαμβάνονταν στην ομιλία-αντιφώνηση του επίτιμου διδάκτορα του τμήματος Κινηματογράφου της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, το έργο του οποίου -σύμφωνα με το ψήφισμα του τμήματος- «εκπροσωπεί τη δημιουργική Ελλάδα παγκόσμια και προβάλλει το φως της παγκόσμια».

«Είμαι άνθρωπος των εικόνων, δεν είμαι καλός στο λόγο» είπε στην αντιφώνηση του ο τιμώμενος και μετέτρεψε την τυπική τελετή αναγόρευσης σε συζήτηση. Ζήτησε ερωτήσεις από τους νέους του ακροατηρίου και επέμεινε πως «η δουλειά και όχι η δουλεία είναι το 100% του μυστικού για την επιτυχία. Το 10% ίσως είναι το ταλέντο».

Η τελετή στην αίθουσα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου δεν έμοιαζε με άλλες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο τελετουργικό: Διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες και μετατράπηκε, στο δεύτερο μέρος της που αφορούσε τον τιμώμενο, σε μια ανοιχτή συζήτηση-μάθημα για τους παριστάμενους (λιγοστούς φοιτητές και περισσότερους σινεφίλ).

Στο πρώτο μέρος της τελετής ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο αντιπρύτανης και πρόεδρος του τμήματος κινηματογράφου, Γιάννης Παντής προσφώνησαν τον κ. Γαβρά, η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος κινηματογράφου Δέσποινα Μουζάκη εκφώνησε τον έπαινο αναφερόμενη στο φιλμογραφικό βιογραφικό του Κώστα Γαβρά.

Ο ίδιος, αφού ενδύθηκε την πανεπιστημιακή τήβεννο, ευχαρίστησε τους «αγράμματους», όπως είπε, γονείς του από τα ορεινά της Αρκαδίας για την προτροπή τους «να μάθετε γράμματα» και ύστερα, καθισμένος, αρνούμενος να τηρήσει το επίσημο πρωτόκολλο συζήτησε με τους παριστάμενους.

No comments:

Post a Comment