Tuesday, October 23, 2012

ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΙΟΥ


Πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με τους υπουργούς ΥΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αναζητηθεί από κοινού ο προσφορότερος τρόπος για τη συντήρηση, ανάδειξη, αξιοποίηση και διαχείριση του κτήματος Τατοΐου και των εγκαταστάσεων του, αναμένεται να αναλάβει τις επόμενες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την επίσκεψη του κ. Τζαβάρα, τη Δευτέρα, στο κτήμα του Τατοΐου.
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, έως τα μέσα του Νοεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των επίπλων, έργων τέχνης και άλλων αντικειμένων, που βρίσκονται σήμερα σε ασφαλείς αποθηκευτικούς χώρους των πρώην Ανακτόρων, ώστε να διευκολυνθεί η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και να επιταχυνθεί η υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών.
Θα διερευνηθεί, μάλιστα, η περίπτωση ένταξης του έργου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προκειμένου ο χώρος του Τατοΐου «σε σύντομο χρονικό διάστημα, να είναι επισκέψιμος χώρος πολιτισμού, αναψυχής και ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων».
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο αναπληρωτής υπουργός «διαπίστωσε με ικανοποίηση την αρτιότητα των εκτελούμενων εργασιών και συνεχάρη το προσωπικό της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής για την αποτελεσματικότητά τους στις προσπάθειες που καταβάλλουν προς την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου».
«Ωστόσο, με λύπη διαπίστωσε ότι η επί μακρόν αδιαφορία των αρμοδίων εγκατέλειψε απροστάτευτα και ασυντήρητα στη φθορά του χρόνου αξιόλογα μνημεία της νεότερης πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς, που ενέχουν σημαντικά στοιχεία του ιστορικού μας παρελθόντος» τονίζεται στην ανακοίνωση.

No comments:

Post a Comment