Wednesday, June 20, 2012

«Κοινωνική αλληγορία: Η αθέατη πλευρά των εικόνων»

Τέσσερις αριστουργηματικές ταινίες που γυρίστηκαν μεταξύ 1935-1951 περιλαμβάνει το νέο αφιέρωμα με τίτλο «Κοινωνική αλληγορία: Η αθέατη πλευρά των εικόνων» στη ζώνη ξένων ταινιών της ΕΤ3 κάθε Σάββατο στις 23:00

Στο πλαίσιο του αφιερώματος προβάλλονται ταινίες, στις οποίες εξασφαλίζεται η ψυχαγωγία με κατανοητά θέματα σεναρίων, αλλά υπάρχει και η διερεύνηση κοινωνικών θεμάτων, ρευμάτων μισαλλοδοξιών, διωγμών και μορφών ρατσισμού.

Το τετράπτυχο αφιέρωμα υπογράφουν κορυφαία ονόματα (Τζον Φορντ, Ζαν Ρενουάρ, Τζότζεφ Λόουζι) και το ακριβές πρόγραμμά του είναι το ακόλουθο:

Σάββατο, 30 Ιουνίου: Το παιδί με τα πράσινα μαλλιά (ΗΠΑ, έγχρωμο 1948) του Τζότζεφ Λόουζι με τους Ντιν Στόκγουελ, Πατ Ο’ Μπράιαν. Το έργο έγινε η αφορμή ώστε η επιτροπή αντιαμερικανικών ενεργειών να αναγκάσει το σκηνοθέτη να φύγει αργότερα για την Αγγλία. Είναι η ιστορία ενός αγοριού που ο πατέρας του σκοτώνεται στον πόλεμο. Τα μαλλιά του παιδιού αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται πράσινα. Εκείνο αποφασίζει να εκθέσει τη διαφορετικότητά του στον κόσμο για να καταγγείλει τον πόλεμο. Πανέξυπνο, αντιπολεμικό φιλμ και ιδίως μια δημιουργία που καταλήγει εύστοχα στην άποψη πως κάθε πόλεμος είναι καταστροφικός.

Σάββατο, 7 Ιουλίου: Ο καταδότης (ΗΠΑ, ασπρόμαυρο 1935) του Τζον Φορντ σε σενάριο Ντάντλεϊ Νίκολς. Παίζουν Βίκτορ Μακ Λάγκλεν, Πρέστον Φόρεστ. Το φιλμ κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας (Τζον Φορντ), α’ ανδρικού ρόλου (Βίκτορ Μακ Λάγκλεν), σεναρίου (ο Ντάντλεϊ Νίκολς το παρέλαβε πολύ αργότερα), μουσικής (Μαξ Στάινερ), προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερου μοντάζ και καλύτερης ταινίας που το έχασε από την «Ανταρσία του Μπάουντι». Η ιστορία της ταινίας μας μεταφέρει στην Ιρλανδία του 1922, την εποχή των σκληρών συγκρούσεων Άγγλων και Ιρλανδών, την εποχή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Ένας άνδρας καταδίδει το σύντροφό του στην αστυνομία. Η ζωή του γεμίζει τύψεις. Κλασικό, δραματικό φιλμ που αναφέρεται όχι μόνο στα συνειδησιακά προβλήματα, αλλά και στα διλήμματα ενός εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Έξοχη φωτογραφία, σπουδαίοι ρόλοι και εξαιρετική δομή. Ο Μακ Λάγκλεν ερμηνεύει ένα συγκλονιστικό ρόλο, η εξπρεσιονιστική φωτογραφία είναι υποβλητική και η σκηνοθεσία του Φορντ άψογη.

Σάββατο, 14 Ιουλίου: Το πράγμα από τον άλλο κόσμο (ΗΠΑ, ασπρόμαυρο, 1951) των Κριστιάν Ναϊμπάι και Χάουαρντ Χοκς. Το φιλμ έγινε ριμέικ το 1982 «Η απειλή» του Τζον Κάρπεντερ και πέρυσι «The thing». Παίζουν Κένεθ Τόμπεϊ, Μάργκαρετ Σαλ. Στην Αρκτική «πέφτει» ένας δολοφονικός, εξωγήινος οργανισμός. Οι επιστήμονες με τους στρατιωτικούς διαφωνούν έντονα για τις επιλογές αντιμετώπισης. Γυρισμένη την περίοδο του ψυχρού πολέμου, η ταινία όχι μόνο ανασύρει την παντοτινή σύγκρουση στρατιωτικού κατεστημένου και γνώσης, αλλά αντανακλά και τις φοβίες για την εισβολή από εχθρό στην κλειστή αμερικανική κοινωνία. Έξοχο, λιτό, υποβλητικό φιλμ, κλασικό σημείο αναφοράς.

Σάββατο, 21 Ιουλίου: Το ξύπνημα του σκλάβου ( ασπρόμαυρο, 1943) του κορυφαίου Γάλλου σκηνοθέτη Ζαν Ρενουάρ, που είχε καταφύγει τότε στην Αμερική. Πρωταγωνιστούν Τσαρλς Λότον, Μορίν Ο’ Χάρα, Τζορτζ Σάντερς. Το φιλμ κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ήχου. Βρισκόμαστε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Είναι η ιστορία ενός φιλήσυχου δασκάλου, που από τη μια μεριά πιέζεται να συνεργασθεί με τους Γερμανούς, ενώ βέβαια υπάρχει και η Αντίσταση την οποία μπορεί να επιλέξει. Γυρισμένο κατά τη διάρκεια του πολέμου, το φιλμ όχι μόνο προωθεί έναν πατριωτικό λόγο, αλλά απαντάει σε ερωτηματικά πως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης τα διλήμματα είναι πλαστά. Οι αποφάσεις πάντοτε πρέπει να λαμβάνονται για το συμφέρον της πατρίδας. Σπουδαίοι ρόλοι, αριστοτεχνική σκηνοθεσία, υπέροχη φωτογραφία σε ένα έργο ορόσημο.



Πριν από την προβολή του πρώτου φιλμ του αφιερώματος θα υπάρξει σύντομη εισήγηση- ανάλυση γύρω από το θέμα του αφιερώματος, την αξία των ταινιών και το λόγο των επιλογών από τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου.

No comments:

Post a Comment