Friday, June 29, 2012

«Εφυγε» ο Νέστορας Μάτσας


Eφυγε, χτες, ο 82χρονος δημοσιογράφος, συγγραφέας Νέστορας Μάτσας. Γεννημένος στην Αθήνα (1930), σπούδασε, με γαλλική υποτροφία, στο Παρίσι δημοσιογραφία, θέατρο και κινηματογράφο. Το 1949 άρχισε να δουλεύει στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» ως κριτικός κινηματογράφου. Εργάστηκε, επίσης, στις εφημερίδες «Μεσημβρινή», «Βραδυνή», «Εστία», στα περιοδικά «Επίκαιρα» και «Νέα Εστία», στο ΕΙΡΤ και την ΥΕΝΕΔ. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία. Εγραψε 35 βιβλία (πολλά έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, και στα κινεζικά), αρκετά από τα οποία έλαβαν διακρίσεις. Πρώτος καθιέρωσε τα εθνογραφικά ντοκιμαντέρ και πρώτος εισήγαγε στην ελληνική τηλεόραση τα λαογραφικά και εθνογραφικά προγράμματα.

Δημιούργησε και παρουσίασε περισσότερες από 1.000 τηλεοπτικές εκπομπές. Γύρισε 150 εθνογραφικά ντοκιμαντέρ (πολλά κέρδισαν διεθνή βραβεία και διακρίσεις). Για το πλούσιο έργο του διακρίθηκε με βραβεία: Ακαδημίας Αθηνών, Πόλεως των Αθηνών, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορηματικής Βιογραφίας, Επαινος «Χανς Κρίστιαν Αντερσεν», Δημοσιογραφικό Βραβείο Ιδρύματος Μπότση κ.ά.

Ο Ν. Μάτσας θα ταφεί αύριο (11 π.μ.) στο νεκροταφείο Καισαριανής. Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στα «Παιδικά Χωριά SOS».



No comments:

Post a Comment