Tuesday, May 1, 2012

«Ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης» στο Βαφοπουλειο




Η ΕΡΤ3 σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο οργανώνει ανοιχτή προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης» που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ΕΤ3 τον Φεβρουάριο του 2012 στο πλαίσιο της σειράς «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης», την οποία σχεδίασε και συντονίζει ο Κώστας Μπλιάτκας.

Η προβολή θα γίνει την Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012, στις 21.00, στο θέατρο του Βαφοπουλείου.

Στο ωριαίο ντοκιμαντέρ, που επιμελήθηκε και παρουσιάζει ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης και σκηνοθετεί ο Γιάννης Σανιώτης, αναδεικνύεται η βαθιά και μοιραία σχέση του Βασίλη Τσιτσάνη και του έργου του με τη Θεσσαλονίκη.



Λίγα λόγια για τον «Τσιτσάνη της Θεσσαλονίκης»

Με παλαιά και νεότερα, άγνωστα στοιχεία και συνεντεύξεις, το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη διαδρομή του λαϊκού συνθέτη στα σοκάκια και μέσα στην ψυχή της Θεσσαλονίκης: από το Τάγμα Τηλεγραφητών στον εφιάλτη της Κατοχής, στη γνωριμία της γυναίκας του, στο γάμο, και στην αέναη επιστροφή του στην πόλη του Αγίου Δημητρίου, όπου, όπως δήλωσε και ο ίδιος, στα δύσκολα χρόνια, έβγαλε τον καλύτερο μουσικό του κόσμο.

Ο Τσιτσάνης εμπνεύστηκε από τη Θεσσαλονίκη και την τραγούδησε με πάθος. Εδώ έγραψε το πιο σημαντικό μέρος του έργου του, που έδωσε ισχυρή ώθηση και νέα τροπή στο λαϊκό τραγούδι, εξευγενίζοντάς το και κάνοντάς το αγαπητό σε όλο τον κόσμο, για πάντα

No comments:

Post a Comment