Sunday, May 27, 2012

ΑΘΩΟΣ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ΜΕΤΑ ΑΠΟ 25 ΑΙΩΝΕΣ

Είκοσι πέντε αιώνες μετά την καταδίκη του Σωκράτη σε θάνατο απο 500 Αθηναίους πολίτες, οι οποίοι απάρτιζαν το αποκαλούμενο δικαστήριο της Ηλιαίας, διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές -Ευρωπαίοι και Αμερικανοί- ξαναέστησαν τη δίκη του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.


Ο "ανθρώπων πάντων σοφότερος", όπως τον είχε χαρακτηρίσει το Μαντείο των Δελφών, κρίθηκε αθώος, στην αναβίωση της δίκης του. Οι δικαστές ισοψήφισαν στην απόφασή τους -πέντε ένοχος, πέντε αθώος- και ετσι δεν καταδίκασαν τον Σωκράτη Υπέρ της αθωότητάς του, με μεγάλη πλειοψηφία, ψήφισε και το κοινό που κατέκλυσε την κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.


Η εύθραυστη Αθηναϊκή Δημοκρατία την Αθήνα του 399 π.X., μετά την ήττα της στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και λίγο μετά την πτώση των Τριάκοντα Τυράννων, κατηγόρησε τον Σωκράτη για ασέβεια στους θεούς της πόλης, εισαγωγή καινών δαιμονίων και διαφθορά των νέων.


Στην αναβίωση της ιστορικης δίκης, οι κατήγοροι του Σωκράτη υποστήριξαν πως ο Αθηναίος φιλόσοφος δεν σεβόταν τους πολιούχους θεούς που ταυτίζονται με τη Δημοκρατία και διέφθειρε τους νέους, στρέφοντάς τους προς την ολιγαρχία.


Οι συνήγοροι του Σωκράτη επισήμαναν πως δικάζεται για όσα είπε και σκέφθηκε και για όσα έπραξε. Τη δίκη παρακολούθησαν ζωντανά από το Διαδίκτυο πάνω από 38.000 άτομα από πολλές χώρες, ενώ η σχετική ιστοσελίδα δέχθηκε πάνω από πέντε εκατομμύρια επισκέπτες.

No comments:

Post a Comment