Friday, May 25, 2012

ΝΕΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εφτά νέα θεματικά πάρκα, τα οποία θα αποτελέσουν πνεύμονα πρασίνου για την πόλη θα παρουσιάσει σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τα επτά νέα πάρκα είναι...

τα εξής:

1. Πάρκο γης, αέρα και νερού. Θα δημιουργηθεί στη συμβολή των οδών Λαγκαδά, Αγίου Δημητρίου και Νέστορος. Στο σημείο αυτό, επιχειρείται η ανάδειξη του ρόλου των τριών στοιχείων της φύσης μέσα από την αντικατάσταση σκληρών δαπέδων με σταθεροποιημένο χώμα, τη χρήση τοπικών φυσικών υλικών (όπως σχιστόπλακας, πέτρας και βράχων), με φυτεύσεις με ιθαγενή είδη της περιοχής της Θεσσαλονίκης. Εμφαση δίνεται στις αρχές τις αειφορίας, καθώς αυξάνεται η βιοποικιλότητα, γίνεται χρήση ανακυκλούμενου νερού και υπάρχουν μειωμένες ανάγκες σε νερό άρδευσης.

2. Πάρκο των αναμνήσεων νοτίως της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου. Στο συγκεκριμένο σημείο προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις με φυτοτεχνικό υλικό, διακοσμητικά στοιχεία και σκληρά υλικά. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται υπαίθρια «δωμάτια», τα οποία θα παραπέμπουν με λιτό και ευρηματικό τρόπο στις κηποτεχνικές τάσεις περιόδων από την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ετσι, το πάρκο αυτό θα διαθέτει τον ρωμαϊκό κήπο, τον οθωμανικό περίκλειστο κήπο, καθώς και τον εκλεκτικιστικό κήπο των αρχών του 20ού αιώνα.

3. Πάρκο χρηστικών φυτών στην Πορτάρα της Ανω Πόλης. Στο σημείο αυτό θα παρατεθούν φυτικά είδη μαζικά, με την κατάλληλη σήμανση. Στις ενημερωτικές αυτές σημάνσεις θα επισημαίνονται τα βοτανικά χαρακτηριστικά των φυτών και οι χρήσεις τους από την αρχαιότητα έως σήμερα. Περιλαμβάνει αρτυματικά φυτά και αφεψήματα, φαρμακευτικά φυτά, φυτά με χρήσεις στην αρωματοποιία, βαφικά φυτά κ.ά.

4. Πάρκο βιοποικιλότητας στο Πεδίον του Αρεως. Το μεγάλο αυτό ήδη διαμορφωμένο πάρκο αναδεικνύεται ως οργανωμένος χώρος πρασίνου μεγάλης επισκεψιμότητας με τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού θεματικού πάρκου που στοχεύει στην εξοικείωση των κατοίκων και κυρίως των μαθητών με τη βιοποικιλότητα και τα διαφορετικά επίπεδά της, όπως επίσης και με την ταυτότητα των φυτών της Ελλάδας και των οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Τρεις μεγάλες διαδρομές περιήγησης στο πάρκο σχετίζονται με τις τρεις διαστάσεις της βιοποικιλότητας. Κατά μήκος τους, παρουσιάζονται περισσότερα από 180 ιθαγενή είδη της Ελλάδας σε 20 διαφορετικές ενότητες

5. Πάρκο Μαθησιακού Παιχνιδιού στην Τριανδρία. Σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της Τριανδρίας δημιουργείται ένα υπαίθριο πάρκο εναλλακτικού παιχνιδιού και μάθησης. Χρησιμοποιούνται δάπεδα ειδικών προδιαγραφών, φυσικών υλικών και αυτοφυών φυτικών ειδών με χρωματική ποικιλομορφία, υφές και σχήματα που θα δώσουν ένα διαφορετικό χρώμα.

6. Πάρκο Πράσινης Καινοτομίας στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Πρωταγωνιστής» στο εν λόγω πάρκο ένα βιοκλιματικό στέγαστρο, για το σχεδιασμό του οποίου χρησιμοποιούνται γυάλινες περσίδες, τοποθετούνται μονάδες φωτιστικών LED έμμεσου φωτισμού. Παράλληλα, δημιουργείται πράσινος κάθετος τοίχος από αναρριχητικά φυτά.

7. Συμμετοχικό Πάρκο Εικαστικών Φυτεύσεων στην οδό Αλκμήνης, στην περιοχή της Χαριλάου. Ενα πάρκο που δημιουργείται από τους ίδιους τους πολίτες, από σχολεία, από σωματεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές. Με την ανάρτηση του σχεδίου -0 οδηγού, οι φυτεύσεις θα προγραμματίζονται σταδιακά και θα γίνονται από εθελοντές. Πρόκειται για μια εικαστική σύνθεση από φυτεύσεις, ενώ δημιουργείται κυματοειδής κάνναβος με χάραξη μονοπατιών με χρωματιστό χαλίκι- κροκάλα. Φυτεύονται 85 είδη ανθοφόρων θάμνων, ποών και αγρωστωδών.

Τα πάρκα θα δημιουργήσουν από κοινού ο δήμος και το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής και το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, με υπεύθυνο τον καθηγητή Ιωάννη Τσαλικίδη. Βρίσκονται σε όλες τις κοινότητες του δήμου και θα υλοποιηθούν εντός του έτους, με χρηματοδότηση του «Πράσινου ταμείου

No comments:

Post a Comment