Friday, May 25, 2012

Αριστείδης Παγκρατίδης: Αθώος ή ένοχος;

Το φάκελο «δράκος του Σέιχ Σου» ανοίγουν τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 την Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012, στις 23:00.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 η δράση του επονομαζόμενου «δράκου του Σεϊχ Σου» θα συγκλονίσει τη Θεσσαλονίκη. Από το Μάρτιο του 1957 έως και τον Απρίλιο του 1959, μια σειρά επιθέσεων και τρεις δολοφονίες σπέρνουν τον τρόμο και τον πανικό στους κατοίκους της πόλης. Ο νεαρός Αριστείδης Παγκρατίδης συλλαμβάνεται το Δεκέμβριο του 1963 και κατηγορείται για τα στυγερά εγκλήματα του «δράκου». Η απόφαση του δικαστηρίου, που τον καταδικάζει «τετράκις εις θάνατον» και η εκτέλεση του το Φεβρουάριο του 1968, θα διχάσουν την κοινή γνώμη.
Σήμερα, 44 χρόνια μετά, οι απόψεις για την ενοχή του Παγκρατίδη εξακολουθούν να διίστανται. Ο Νίκος Ασλανίδης συνομιλεί με δημοσιογράφους και αστυνομικούς της εποχής, καθώς και με συγγενείς του Παγκρατίδη, καταγράφοντας ντοκουμέντα και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά τα γεγονότα και ρίχνοντας φως σε νέα στοιχεία για τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση.
Αποκαλυπτική για την ταυτότητα του «δράκου» είναι η μαρτυρία της μοναδικής γυναίκας που τον είδε από πολύ κοντά όταν εκείνος της επιτέθηκε. Η ίδια μιλά για πρώτη φορά δημοσίως και κατ’ αποκλειστικότητα στην κάμερα της εκπομπής. Η απάντησή της στο ερώτημα «αθώος ή ένοχος» θα συζητηθεί…

Μεταδίδεται: Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012, στις 23.00
Επιμέλεια-παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος, Κώστας Κουμαρίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης
Μοντάζ: Παναγιώτης Σκούρτης

No comments:

Post a Comment