Tuesday, May 1, 2012

«Νουάρ όπως η κοινωνία» στην ΕΤ 3

Έξι κινηματογραφικά «διαμάντια» περιλαμβάνει το νέο αφιέρωμα της ΕΤ3 με τίτλο «Νουάρ όπως η κοινωνία» της ζώνης ξένων ταινιών κάθε Σάββατο στις 23.00. Πρόκειται για έξι ασπρόμαυρα φιλμ-νουάρ αμερικάνικης παραγωγής γυρισμένα από το 1943 έως το 1952, με την υπογραφή διάσημων δημιουργών, όπως είναι οι Νίκολας Ρέι, Όττο Πρέμπινγκερ, Όρσον Γουελς, Ζακ Τουρνέρ, Έντουαρτ Ντμίτρικ και Ρόμπερτ Γουάιζ και με σπουδαίους πρωταγωνιστές, όπως οι Κερκ Ντάγκλας, Ρόμπερτ Ράιαν, Ρόμπερτ Μίτσαμ, Τζόζεφ Κότεν, Τζιν Σίμονς και Αϊντα Λουπίνο.

Έξι κομψοτεχνήματα του σινεμά, ψυχαγωγικά, διαχρονικά. Ένα απάνθισμα από τα καλύτερα αμερικάνικα νουάρ του ’40 και του ’50, που αποτέλεσαν αντανάκλαση της κοινωνικής και ηθικής κρίσης της εποχής. Πέρασαν στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά δεν αποτελούν μουσειακό είδος, αφού και σήμερα κεντρίζουν το ενδιαφέρον ως αξεπέραστα αριστουργήματα.

Η επιμέλεια του αφιερώματος είναι του Αλέξη Δερμεντζόγλου, ο οποίος το προλογίσε στην πρώτη ταινία που  προβληθηκε το Σάββατο, 28 Απριλίου.

Οι ταινίες που έχουν προγραμματιστεί με βάση την ημερομηνία των γυρισμάτων τους είναι οι εξής:

Σάββατο, 28 Απριλίου: «Μονομαχία Κατασκόπων» (1943) των Νόρμαν Φόστερ και Όρσον Γουέλς.

Σάββατο, 5 Μαΐου: «Ραντεβού με το θάνατο» (1944) του Έντουαρντ Ντμίτρικ

Σάββατο, 12 Μαΐου: «Αμάρτημα του παρελθόντος» (1947) του Ζακ Τουρνέρ.

Σάββατο, 19 Μαΐου: «Βασανισμένα κορμιά» (1949) του Ρόμπερτ Γουάιζ



Σάββατο, 26 Μαΐου: Δώσε μου τα χείλη σου (1952) του Ότο Πρίμιγκερ

Σάββατο, 2 Ιουνίου: «Επικίνδυνο μονοπάτι» (1952) του Νίκολας Ρέι

No comments:

Post a Comment