Wednesday, June 15, 2011

Ολική έκλειψη Σελήνης απόψε

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Η πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης του 2011 σήμερα το βράδυ θα είναι για χόρταση, λένε οι ειδικοί, αφού -όπως υπολογίζεται- θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την ανατολική Αφρική, την κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη δυτική Αυστραλία εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Η μέγιστη φάση -όταν η σκιά της Γης θα καλύψει τελείως το φεγγάρι- θα διαρκέσει πάνω από μία ώρα και 40 λεπτά, ενώ τον Ιούλιο του 2000, που συνέβη κάτι ανάλογο, η μέγιστη φάση διήρκεσε μία ώρα και 47 λεπτά.

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν έχουμε ολική έκλειψη Σελήνης; Απλά ο φυσικός μας δορυφόρος διέρχεται μέσα από τη μακρά σκιά που ρίχνει η Γη, με αποτέλεσμα να μην αντανακλάται επάνω του ηλιακό φως για να τον φωτίσει κι έτσι για λίγο χάνεται μέσα στο σύμπαν. Η έκλειψη Σελήνης είναι ωστόσο ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό φαινόμενο. Καθώς το φεγγάρι βουτά όλο και βαθύτερα στη σκιά της Γης, ο δίσκος του λαμβάνει σταδιακά διαφορετικά χρώματα· από ασημί γίνεται πορτοκαλί ή ακόμα και κατακόκκινο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ηλιακό φως πέφτει πάνω του αφού διαπεράσει την ατμόσφαιρα του δικού μας πλανήτη, που διαχέει γαλάζιο φως. Στη Σελήνη, όμως, φτάνει μόνο το κόκκινο φως και της χαρίζει ένα απόκοσμο πορφυρό χρώμα.

Καιρού επιτρέποντος θα είναι ορατή η αποψινή ολική έκλειψη Σελήνης και από την Ελλάδα. Η Σελήνη ανατέλλει στις 8.50 μ.μ. και το φαινόμενο ολοκληρώνεται στη 1 π.μ. Στην Αθήνα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο (www.astro.noa.gr) στο Θησείο θα ανοίξει τις πόρτες του στις 8 μ.μ., προσφέροντας έως τα μεσάνυχτα στους επισκέπτες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από το διαμέτρου 40 εκατοστών τηλεσκόπιο «Δωρίδη» τη Σελήνη αλλά και τον Κρόνο. Στον λόφο θα βρίσκονται άλλα 10, μικρότερα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης. Ο διευθυντής του ΕΑΑ κ. Κανάρης Τσίγκανος και ο καθηγητής κ. Γιάννης Σειραδάκης θα μιλήσουν για την πρωτοπορία των αρχαίων, όπως ο Ερατοσθένης, ο οποίος με απλά μέσα υπολόγισε με ελάχιστη απόκλιση την ακτίνα της Γης, και για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων και υπολογισμών.

Βραδιά αστροπαρατήρησης διοργανώνεται απόψε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, από τις ενώσεις ερασιτεχνών αστρονόμων, όπως στη Θεσσαλονίκη (στο ψηφιακό πλανητάριο, από τις 7 μ.μ. με έκθεση αστροφωτογραφίας), στην Πάτρα (πλατεία δίπλα στο Μare Mare, 10 μ.μ.), στο Ρέθυμνο (Κάστρο Φορτέτζα, 8 μ.μ.) και στην Κέρκυρα (Ακταίον, Πάνω Πλατεία, 8.30 μ.μ.).

No comments:

Post a Comment