Monday, June 20, 2011

«Τα παιδιά στο σινεμά»

Αφιέρωμα με τίτλο «Τα παιδιά στο σινεμά» παρουσιάζει η «Χρυσή Οθόνη» της ΕΤ3 τον Ιούλιο κάθε Σάββατο στις 23.00. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει γνωστές ταινίες, πρόσφατης παραγωγής, που προσεγγίζουν το θέμα σφαιρικά. Βρέφη χωρίς γονείς, παιδιά μέσα σε προβληματικές οικογένειες, παιδιά στον πόλεμο…Κάθε ταινία και ένα γεγονός με διακριτική διαχείριση και σπουδαία σκηνοθετική υπογραφή.
Οι ταινίες του αφιερώματος είναι:

Σάββατο 2 Ιουλίου: «Ανάμεσα» (έγχρωμο 2006, Ιταλία) του Ιταλού Κιμ Ρόσι Στιούαρτ, που ερμηνεύει και το βασικό ρόλο του πατέρα. Το φιλμ κέρδισε 11 βραβεία μεταξύ των οποίων στο Φεστιβάλ Καννών, Κοπεγχάγης, Μπρατισλάβα, Μπαστιά. Ένας εντεκάχρονος με τη μεγαλύτερη αδελφή του ζουν με τον πατέρα τους. Η ζωή τους αλλάζει ότι ξαφνικά εμφανίζεται η μητέρα τους, ασταθής συναισθηματικά. Πρόκειται για ένα δράμα με κωμικά στοιχεία, που προσφέρει στιγμές οικογενειακής καθημερινότητας, με έμφαση στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά απορροφούν τις διενέξεις των γονέων.

Σάββατο 9 Ιουλίου:«To σπίτι των παιδιών» (Casa de los babys) (έγχρωμο 2003, ΗΠΑ - Μεξικό). Σενάριο, σκηνοθεσία του κορυφαίου Αμερικανού δημιουργού Τζον Σέιλς. Παίζουν: Μάγκι Γκίλενχαμ, Μαίρη Στίνμπεργκεν, Ντάριλ Χάνα, Ρίτα Μορένο. Αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία έξι Αμερικανίδων, που δεν μπορούν να κάνουν παιδί και μεταβαίνουν σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής για να υιοθετήσουν. Περιμένοντας σε ένα πανδοχείο για να παραλάβουν τα μωρά τους, αναπτύσσουν διάφορες σχέσεις και μοιράζονται συναισθηματικές ανάγκες, αγωνίες και προβληματισμούς. Ο Σέιλς με αργό στιλ προσφέρει ένα πρωτότυπο δράμα για τη σημασία του παιδιού στη ζωή μας.

Σάββατο 16 Ιουλίου: «Όλα τα αόρατα παιδιά» (Αll the invisible children) (έγχρωμο 2005, Ιταλία- Γαλλία). Αποτελείται από επτά διαφορετικά κομμάτια, που υπογράφουν διάσημοι σκηνοθέτες, όπως οι Εμίρ Κουστουρίτσα, Ρίντλεϊ Σκοτ, Σπάικ Λι και Τζον Γου.
Επτά διαφορετικές ιστορίες σε διαφορετικές περιοχές με παιδιά πλούσια, φτωχά, άστεγα, που κινδυνεύουν από πολέμους - και όχι μόνο- σε μια συγκλονιστική δημιουργία. Διαφορετικά σκηνοθετικά στιλ, λειτουργική μουσική, εξαίρετη φωτογραφία.

Σάββατο 23 Ιουλίου: «Ταραγμένοι ήρωες» (έγχρωμο 1995, ΗΠΑ). Η σκηνοθεσία είναι της Νταϊάν Κίτον, που αποδεικνύει ότι εκτός από εξαιρετική ηθοποιός είναι και σπουδαία σκηνοθέτιδα. Προτάθηκε για Όσκαρ μουσικής. Παίζουν οι Άντι Μακ Ντάουελ και Τζον Τορτούρο. Ήρωας της ταινίας είναι ένας 12χρονος του οποίου η μητέρα πάσχει από καρκίνο και μετακομίζει στο σπίτι των θείων του. Πρόκειται για μία εξαιρετική, δραματική, πρωτότυπη ψυχολογική ταινία με κωμικά στοιχεία και με ευαίσθητη προσέγγιση του ψυχικού κόσμου των παιδιών.

No comments:

Post a Comment