Thursday, June 2, 2011

12 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 'ΤΟΝΥ'

Στις 12 Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι νικητές των φετινών βραβείων Tony (των αποκαλούμενων και θεατρικών Όσκαρ) στο Broadway. Μετρώντας αντίστροφα για την Τελετή Απονομής ξέσπασε ένας ιδιότυπος εμφύλιος ανάμεσα στο Hollywood και στο Broadway...

Στις Η.Π.Α. τα πράγματα στον χώρο της υποκριτικής είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα απ' ότι στην Ελλάδα. Δεν κάνουν όλοι τα πάντα. Υπάρχουν οι ''κινηματογραφικοί ηθοποιοί'', που κάνουν καριέρα στη μεγάλη οθόνη με αποτέλεσμα να έχουν εξασφαλισμένη και μία διεθνή αναγνώριση και δημοφιλία, και οι ''θεατρικοί ηθοποιοί'' που χύνουν καθημερινά τον ιδρώτα τους πάνω στο σανίδι στη μεγαλύτερη όμως θεατρική βιομηχανία του κόσμου. Από τη μία το Hollywood και από την άλλη το Broadway.

Κάποιες φορές ωστόσο οι διαχωριστικές γραμμές καταργούνται. Διάσημοι ηθοποιοι του Hollywood αποφασίζουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο σανίδι και μετακομίζουν για λίγους μήνες στο Broadway. Julia Roberts, Ben Stiller, Catherine Zeta Jones, Scarlett Johansson είναι μερικοί μόνο από αυτούς που χαρίζουν λίγη από τη λάμψη τους στην αμερικάνικη θεατρική βιομηχανία κάνοντας ένα διάλειμμα από τις κινηματογραφικες τους υποχρεώσεις.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχει παρατηρηθεί μία επέλαση των σταρ του Hollywood στο Broadway, που αντικατοπτρίζεται στα βραβεία Tony. Τι σημαίνει αυτό; Ότι συνήθως ένας κινηματογραφικός αστέρας φεύγει αγκαλιά με ένα Tony από την Τελετή Απονομής ανεξαρτήτως εάν οι συνυποψήφιοί του μπορεί να έχουν δώσει καλύτερες ερμηνείες.

''Aν συνεχιστεί αυτή κατάσταση οι θεατρικοί ηθοποιοί θα εξαφανιστούν στο μέλλον από το Broadway'' κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ηθοποιός Hunter Foster, που έχει δημιουργήσει στο facebook group με τίτλο Give the Tonys Back to Broadway, που αριθμεί μάλιστα 9.000 μέλη!

''Επειδή μου έχει βγει ο πατος για να φτάσω ως εδώ, καταλαβαίνω το πρόβλημα. Εάν κάποιοι παίρνουν ρόλους χωρίς να το αξίζουν μόνο και μόνο επειδή είναι διάσημοι, τότε αυτό είναι όντως μάταιο.'' δηλώνει από την πλευρά της η Scarlett Johansson, που πέρυσι κέρδισε Tony για την ερμηνεία της σε παράσταση του Broadway.

Τα μεγάλα ονόματα που προέρχονται από το Hollywood φέρνουν φυσικά περισσότερο κόσμο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο στόχαστρο των θεατρικών παραγωγών που αποζητούν μία εμπορική επιτυχία.

Από την πλευρά του οι υπεύθυνοι των Tony Awards αντικρούουν τις κατηγορίες λέγοντας ότι κάθε χρόνο είναι υποψήφιοι εκείνοι που λαμβάνουν πολύ καλές κριτικές για τις ερμηνείες τους.

Φέτος πάντως από πλευράς Hollywood διεκδικούν ένα Tony ο Al Pacino, o Chris Rock, o Robin Williams, o Ben Stiller και ο Daniel Radcliffe.

No comments:

Post a Comment