Tuesday, January 4, 2011

ΤΡΙΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

*Εξαιρετικη πηγη πληροφοριων είναι οι ακροατες ραδιοφωνικων εκπομπων,όπως το «Ραδιο Νοσταλγια».Ετσι ενας κυριος από την Πατρα μας απεκαλυψε ότι η ορχηστρα και χορωδια του Norman Luboff εχει ηχογραφησει το ελληνικο τραγουδι του 19ου αιωνα «Μπαρμπα Γιαννης»(ο κανατας) διασκευασμενο σε Marianna.Kι εχει δικιο.
*Τομ Χανκς,ο ηθοποιος και σκηνοθετης,είναι αμεσος απογονος της Nancy Hanks,μητερας του Αβρααμ Λινκολν.
*Όταν το 1954 γυριζοταν στην Υδρα το «Παιδι και το δελφινι»,η Σοφια Λορεν εμενε στο ξενοδοχειο «Μεγαλη Βρετανια» της Αθηνας.Απο τις καμαριερες εμαθε να προφερει σωστα τους στιχους του «Τι ειν’αυτό που το λενε αγαπη».
*Το β βραβειο στο φεστιβαλ τραγουδιου της Αθηνας το 1960 το «Καλοκαιρακι» του Σπηλιου Μεντη σε στιχους και με ερμηνευτρια την Γιοβανα.
*Το «Αγορι μου»,που τραγουδησε η Αλικη Βουγιουκλακη το 1959 στην «Μουσιτσα»,είναι συνθεση του Τακη Μωρακη. Με τιτλο «Ρικοκο» το ηχογραφησαν στις ΗΠΑ τα παιδια Ελληνων μεταναστων που εκαναν συγκροτημα με την επωνυμια Four Coins.Oι ιδιοι με τιτλο O mother dear ηχογραφησαν το «Η μανα μου με δερνει»,τραγουδι του 1949,γνωστο κυριως από την εκτελεση της Νανας Μουσχουρη.
* «Θα σε παρω να φυγουμε»,η συνθεση του Σπαρτακου πριν βαπτισθει Greek bolero ηχογραφηθηκε από τις Ρενα Βλαχοπουλου,Ελιζα Μαρελι,Μαρινελλα.
*Στην γερμανικη του εκδοση το «Στο Ζαπειο μια μερα» εγινε Der hafen Casanova.To τραγουδησε ο Αυστριακος Vico Torriani
* Μαντουμπαλα(Γλυκο κοριτσι στην ινδικη γλωσσα) ηταν σπουδαια ηθοποιος της Ινδιας(1933-69),όπως και η Ναργκις.Το 1959 ο Στελιος Καζαντζιδης ειδε την ταινια «Ο αλητης της Βομβαης».Τον εντυπωσιασε μια μελωδια που την ψιθυρισε στην στιχουργο Ευτυχια Παπαγιαννοπουλου και στον συνθετη Θοδωρο Δερβενιωτη.Μετα από πολλες αλλαγες γεννηθηκε η «Μαντουμπαλα»,που αποτελεσε την μεγαλυτερη επιτυχια στην καριερα του Καζαντζιδη.
*Με το παραδοσιακο οργανο τσιτερ επαιξε ο Anton Caras τα «Παιδια του Πειραια» με τιτλο Mai di Domenica.
*Με τιτλο Carnation girl διασκευασε σε ρυθμο τσα τσα και ηχογραφησε τον Ιουλιο του 1957 ο διευθυντης ορχηστρας Edmundo Ros.Μια από τις πρωτες κοπιες χαρισε στην Τινα Ωναση,συζυγο του Αριστοτελη και κορη του Λιβανου.
*Συνθεση του 1870 είναι ο «Μπαρμπα Γιαννης»,που ηχογραφησε και ο βαρυτονος Πετρος Επιτροπακης και η Ισπανιδα καθηγητρια φωνητικης της Μαριας Καλας Elvira de Hidalgo.

No comments:

Post a Comment