Tuesday, January 25, 2011

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

*Σε 44 γλωσσες εκπεμπει σημερα η Φωνη της Αμερικης,αλλα όχι πια στην ελληνικη.Στην δεκαετια του 60 ένα παλιο σκαφος της αμερικανικης ακτοφυλακης,το Courier,με αδεια της ελληνικης κυβερνησης αγκυροβολησε στην Ροδο εκπεμποντας προπαγανδιστικα προγραμματα προς την τοτε Σοβιετικη Ενωση.Απο το 1952 λειτουργουσαν οι εκαταστασεις της Φωνης της Αμερικης διπλα στην θαλασσα της Περαιας Θεσσαλονικης.Απο το 1972 παραδοθηκαν στην ΕΡΤ και μεταφερθηκε ο σταθμος στα Μαγγανα της Ξανθης.Απο το 1953 ο ελεγχος της Φωνης περασε στην Υπηρεσια Πληροφοριων των ΗΠΑ.
*Το 1959 δημιουργειται στην αμερικανικη βαση του Ελληνικου,στην Αθηνα,ο AFRS για την ψυχαγωγια,ενημερωση κι επιμορφωση των Αμερικανων στρατιωτικων και των οικογενειων τους.Το 1958 ειχε ανοιξει ο αντιστοιχος σταθμος στο Ηρακλειο Κρητης που λειτουργησε 34 χρονια.
*Οι τελευταιες δυο συμφωνιες της ελληνικης κυβερνησης με την αμερικανικη για την Φωνη της Αμερικης εγιναν το 1997 και το 2002,με βαση τις οποιες η αμερικανικη υπηρεσια αναλαμβανε την ευθυνη να παρεχει τεχνικη βοηθεια και εξοπλισμο(πομπους μεσαιων και βραχεων) στην ελληνικη Ραδιοφωνια.
*Σημερα σε 158 πολεις της Ελλαδας λειτουργουν 1390 ραδιοφωνικοι σταθμοι.Οι 879 ζωντανα στο Διαδικτυο.
*Κάθε ένα από τα 38 εργα του Σαιξπηρ θα παιχθει στο Λονδινο σε διαφορετικη γλωσσα με την ευκαιρια των Ολυμπιακων αγωνων του 2012.
*Το Ραδιο Θεσσαλονικη συνεργαζεται με σταθμους στον Εβρο,Καβαλα,Κοζανη,Ξανθη,Νευροκοπι,Σαμο,Σερρες,Φλωρινα,Χιο,Χαλκιδικη.
*Passion flower,τεραστια επιτυχια του 1958 στην Ελλαδα στην εκτελεση των Diamonds,στην Ιταλια αρεσε η ηχογραφηση των Fraternity Brothers,στην Γερμανια τους κερδισε η ερμηνεια της Caterina Valente,στην Γαλλια της Dalida με τιτλο Tout l’ amour.Η συνθεση βασιζεται στο Fur Elise του Μπετοβεν- 1810.
*Το 1954 η γερμανικη ορχηστρα Werner Muller με το ψευδωνυμο Ricardo Santos ηχογραφησε σε δισκο 45 στροφων το Perlenfischer,που ειχε στην β΄οψη το τανγκο Ole guapa .Το πρωτο βασιζεται σε μελωδια από την ομωνυμη οπερα (Les pecheurs de perles) του Μπιζε- 1863.
*Η συνθεση Piccolissima serenata εγινε επιτυχια το 1957-58 από τους enato Carosone,Teddy Reno,Claudio Villa.
*Ηταν από τις δημοφιλεστερες δημιουργιες της λατινοαμερικανικης μουσικης το τραγουδι Piel canela.Το ηχογραφησαν καλλιτεχνες όπως οι Roberto Carlos,Nat King Cole,Eydie Gorme + Trio Los Panchos.
*Συνθεση του Tony Renis το Quando quando quando εκενε επιτυχια ο ιδιος το 1962 αλλα και οι Emilio Pericoli,Pat Boone.
*Valser dans l’ombre,μ’αυτό τον τιτλο ηχογραφησε η Marie Jose το1946 το Auld lang syne

No comments:

Post a Comment