Wednesday, January 26, 2011

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

*Στην Ελλαδα τιλοφορειται «Από ξενο τοπο»,οι Τουρκοι το γνωριζουν ως Katibim uskudar,oι Αμερικανοι το τραγουδησαν από το 1953 και μετα ως Uska dara και ως East of Istanbul.
*Bob Azzam,ο θεωρουμενος ως Λιβανεζος τραγουδιστης και διευθυντης ορχηστρας γεννηθηκε στη Ναζαρετ(1925-2004).
*Τον Φεβρουαριο του 1966 η Petula Clark ηταν η πρωτη Αγγλιδα που ειχε δυο Νο 1 στις ΗΠΑ –Downtown/My love.H Kλαρκ ηταν ηθοποιος από το 1943,παιδι ακομα.Το 1968 προκαλεσε σκανδαλο στις ΗΠΑ όταν σε τηλεοπτικη εκπομπη …φιλησε τον μαυρο σουπερσταρ Harry Belafonte.
*Το ψευδωνυμο Lou Christie του το το εδωσε η δισκογραφικη εταιρια του χωρις να τον ρωτησει.Εκανε 20 χρονια να το συνηθισει.Η μεγαλη του επιτυχια ηταν το Lightnin’ strikes ,Νο 1 το 1966.
*Ειχε κυκλοφορησει 15 δισκους ως την ημερα που αρχισε συνεργασια με τον συνθετη-παραγωγο Lee Hazlewood.Ο λογος για τη Νανσυ Σινατρα που ηταν το μεγαλυτερο από τα τρια παιδια του Φρανκ Σινατρα.Οταν ηταν 5 χρονων ο πατερας της ηχογραφησε το Nancy with a laughing face.Eπαιξε διπλα στον Ελβις Πρισλευ στην ταινια Speedway.
*Ενώ οι Αμερικανοι πολεμουσαν στο Βιετναμ,τον Μαρτιο 1966 ενας λοχιας των ειδικων δυναμεων,που ηταν και τραγουδιστης ,ο Barry Sadler,εκανε Νο 1 The ballad of the green berets.Ηταν και το Νο 1 τραγουδι του 1966.Μεσα σε δυο εβδομαδες πουλησε ένα εκατομμυριο αντιτυπα.
*Ποιος θυμαται ότι η Μισελ Φιλιπς των Mamas and Papas ειχε ερθει καποτε στην Θεσσαλονικη,ως ηθοποιος,καλεσμενη του φεστιβαλ κινηματογραφου;
*Η μοναδικη μεγαλη επιτυχια του Percy Sledge ηταν το When a man loves a woman,Νο 1 το 1966 στις ΗΠΑ.
*Από κανταδα του 1870 προερχεται ο «Μπαρμπα Γιαννης ο κανατας»,που ηχογραφησαν ο Πετρος Επιτροπακης αλλα και η Ελβιρα ντε Ινταλγκο με τον Βαρυτονο Γιαννη Αγγελοπουλο.γυριστηκε και ταινια με τον ιδιο τιτλο και με πρωταγωνιστες τους Αλεκο Αλεξανδρακη,Νικο Κουρκουλο,Κατερινα Χελμη,Βασιλη Αυλωνιτη,Νικο Σταυριδη.Η συνθεση φαινεται ότι είναι ιταλικη με πρωτοτυπο τιτλο Marianna και συνθετη τον ( Luigi ; )Mattiello .Ως πιο παλια ηχογραφηση εντοπισαμε στην Ιταλια μια του 1912 από το συγκροτημα (;) Fulvia Musette.
*Στο τελος της δεκαετιας του 50 οι δισκοι των 45 στροφων με δυο τραγουδια κοστιζαν 30 δραχμες .
*Οι τακτικοι αναγνωστες μας θα πρεπει να προσεξαν ότι κάθε μερα αφιερωνουμε λιγο χωρο σε καποιο μιουζικαλ.Ουσιαστικα είναι η ιστορια των μιουζικαλ με αλφαβητικη σειρα.Το πιο σημαντικο στοιχειο είναι τα τραγουδια που ακουγονται στις ταινιες κι αναφερονται εδώ ολοι οι τιτλοι.

No comments:

Post a Comment